Markus Lind i Something Good kritiserer meg for ikke å ha forstått NRKs valgstunt. Hans hovedargument er at jeg ikke har snakket med elevene ved Lillestrøm videregående skole. Selv hevder Lind at elevene som deltok i eksperimentet er fornøyde, basert på at flere av dem står fram og roser redaksjonen. Kanskje det er flere av oss som burde ta en prat med dem?

Jeg er enig i at reaksjonene synliggjør generasjonsforskjeller. Jeg mener samtidig at det er en feilaktig generalisering å anta at alle elevene ved skolen er enige. Det skal mye til for en 16 åring som føler seg lurt å åpenlyst kritisere NRK eller egen rektor. Styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjon, Rode Hegstad, er blant dem som mener forsøket viser at NRK ikke tar elever og studenter som seriøse aktører i demokratiet.

I en kronikk ber hun NRK si unnskyld til ungdommen: «Når ungdommens engasjement avfeies, ignoreres eller manipuleres på denne måten, viser det at det ikke tas på alvor. Se for deg Folkeopplysningen gjøre dette mot en hvilken som helst annen gruppe; ville NRKs redaktør latt det gå gjennom?», spør Hegstad. Hun viser til at en tredel av elevene er stemmeberettigede ved kommune- og fylkestingsvalget, og at eksperimentet kan ha påvirket valget.

Lind spør videre om jeg mener at jeg sitter på fasiten på hva NRKs samfunnsoppdrag skal være. Det er det selvsagt hverken han eller jeg som gjør, men Stortinget. Kanskje får vi vite mer når Kringkastingsrådet behandler saken senere i høst. Jeg er fortsatt ganske sikker på at produksjon av «fake news» og påvirkning av valgresultater ikke er en del av det.

Uansett hvem det er som blir ført bak lyset.