Nielsen Media Research har fått i oppgave å levere de offisielle lyttertallene på audio, som det heter, fra og med 1. januar 2019. De nye lyttertallene skal altså omfatte langt mer enn dagens radiomåling, og skal inkludere både kringkastet radio, digitalradio og podkast, uavhengig av plattform, enhet og hvor lytteren befinner seg.

- Etter en god anbudsprosess med sterk konkurranse var det Nielsen som hadde det aller beste tilbudet for fremtidens radio og audiomåling. Vi ser frem til å jobbe videre med å utvikle radio og audioinnholdet vårt gjennom grundig måling og rapportering fra Nielsen, sier Åse Marit Linberg i MTG, som er formann i styringsgruppen for radiomåling.

Nielsen beskriver målingen som «en av verdens mest omfattende målinger av audio».

- Undersøkelsen skal dokumentere hvor mange som lytter til de ulike radiokanalene, hvor lenge lyttingen foregår, hvem som lytter til audio og hvordan de lytter. Formålet med undersøkelsen er å gi et representativt bilde av lytteradferden. Data fra undersøkelsen angir styrkeforholdet mellom kanalene og gir et presist grunnlag både for kommersiell og redaksjonell bruk, forteller Bente Paulsen, som er produksjonssjef i Nielsen Media Research.

Dermed mister Kantar TNS oppdraget som de har hatt i over 20 år.

- Hvorfor nådde ikke Kantar TNS opp?

- Det er et ganske detaljert anbud, og det er en helhetsvurdeirng av flere ting. Nielsen kom med det beste tilbudet totalt, sier Linberg.

Det er selvfølgelig leit, mener Jørn Leipart, som er direktør for medievirksomheten i Kantar TNS.

- Vi skulle selvfølgelig gjerne ha likt å fortsette med det langvarige samarbeidet vi har hatt med radiokanalene i Norge. Vi er stolt av det bidraget vi har gjort med moderniseringen av radiomålingen som har skjedd over tid. Vi har målt radio siden 1995, først med CATI og fra 2006 har vi bidratt med elektroniske målinger gjennom PPM for nasjonal radio, og fortsatt å måle lokal radio med CATI, sier han til Kampanje.

- Vi må selvfølgelig respektere at radiokanalene har valgt å samarbeide med Nielsen i den kommende kontraktsperioden. For vår del ønsker vi fortsatt å ha en god relasjon med radiokanalene i Norge og skal dra nytte av den kunnskapen og erfaringen vi har opparbeidet oss gjennom arbeidet med dette. Vi skal også fortsette å måle radio i multimediaundesøkelsen Forbruker & Media. Vi ønsker radiokanalene lykke til med det valget de har tatt, fortsetter han.

- Hvor stor omsetningen mister dere nå?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Han understreker at kontraktstapet ikke får noen umiddelbare konsekvenser for Kantar TNS.

- Vi skal fortsette å måle radio gjennom hele 2018.