Navn: Hanne Skartveit

Alder: 51 år

Stilling: Politisk redaktør i VG

Aktuell: Hun bidro til å skape furore i gutteklubben og endte med å bli invitert på både padletur og scones av medieleder Gunnar Bjørkavåg.

- Er du mer optimistisk på mangfoldets vegne etter de siste måneders #Metoo-storm?

- Absolutt. Risikoen er hevet i alle bedrifter i arbeidslivet, både når det gjelder seksuell trakassering og skjevfordelingen mellom kvinner og menn i ledende stillinger. Vi ser en helt annen oppmerksomhet rundt ukulturen og en vilje til å gjøre noe med den.

- Hva har gjort størst inntrykk på deg i løpet av #Metoo-kampanjen?

- Vi er jo midt i den ennå. Det var en liten tweet om overgrep begått av Hollywood-produsenten Weinstein som startet dette. Det gjør inntrykk å se hvor mange som har dekket over hendelsene til tross for at så mange visste.

- Hvorfor er det ikke flere kvinner i toppen av medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Det må ofte en kritisk masse til for å skape endring. Så har ikke viljen vært sterk nok hos de som ansetter. I VG har vi lenge hatt 50/50 i kvinner og menn i ledergruppen, og vi gjør det veldig godt økonomisk. Mangfold, både i forhold til kjønn, bakgrunn og alder er bra for business. Det er mange som ikke tar det inn over seg. Med så mange endringer vi som samfunn opplever, må vi ha kritiske, gode diskusjoner for å ta de riktig veivalgene.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Ribbe. Jeg er ikke så glad i ribbe. Helst ville jeg hatt torsk, kalkun eller litt forskjellig mat. Jeg taper hvert år. Faren min lager verdens beste rødkål, den løfter måltidet. Til dessert er det multer, gjerne med krem, mens ungene får is. I tillegg spiser vi mengder av julekaker, bakt av ungene og meg.

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2017?

- Det mest fasinerende har vært #Metoo, men det som er kulest er at 
«Mammon» vant en Emmy. Det var veldig morsomt.

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- Helje Solberg fortjener ros og oppmerksomhet. Etter mange år som en av de beste medielederne i landet ble hun i år, langt på overtid, kåret til den beste kvinnelige medielederne. Hun har til og med klart å snu VGTV, det er i ferd med gå med overskudd.

- Hva er det beste og verste med Donald Trump?

- Beste? Det var vanskelig... Han har gjort det veldig tydelig hvor viktig en kritisk presse er. Det verste er så mye, men det aller verste er at han setter verden i fare.

- Hvem blir den store norske vinneren i vinte-OL i Pyeongchang?

- Marit Bjørgen. Hun er med, hun?

- Etter Black Friday, Singles' Day og Cyber Monday, hvilken dag bør vi lansere i 2018?

- Høst-mørke-lese-dagen, med boken foran peisen.

- Hva var den siste appen du lastet ned?

- Kahoot! Vi spilte den på julefrokost i klassen til sønnen min. Det er en quiz laget av nordmenn.

- Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2017 best?

- Bildet, tatt på metroen i Washington dagen etter innsettelsen av Donald Trump som president, er et godt bilde på 2017. Det var dagen for kvinnemarsj.

Hanne Skartveit valgte bildet fra kvinnemarsj i USA, dagen etter at Donald Trump ble valgt til presiden, som sitt talende mobilbilde fra 2017. (Privat)