Nobels fredspriskonsert kunne i år friste med artister som John Legend, Matoma og Zara Larsson, som alle stilte opp for å hylle The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). 

I snitt fikk 380.000 med seg hele konserten på NRK1 i går. Det er 163.000 færre enn i fjor, altså fortsetter den negative utviklingen til fredspriskonserten. For to år siden fikk 679.000 med seg feiringen.

Håndballjentene over millionen
Konserten arrangeres alltid 11. desember, én dag etter selve fredsprisutdelingen. Det betyr at tv-seerne ofte må velge mellom håndballjentene og fredspriskonserten, og i år som i fjor ble det en tøff utfordring for Nobel-artistene.

I snitt var det 958.000 som fulgte åttendedelsfinalen i håndball-VM på TV 2, der de norske håndballjentene møtte Spania. 

Til sammenligning var det 924.000 som fikk med seg EM-oppgjøret mellom Norge og Danmark på TV3 i fjor, samtidig som fredspriskonserten pågikk.

- Ikke morsomt å miste seere
Administrerende direktør i Warner Bros Norge, Odd Arvid Strømstad, som produserer sendingen, er likevel fornøyd med konserten. Han mener håndball på TV 2 er langt hardere konkurranse enn håndball på TV3.

- Dette er jo primært et event i Telenor Arena for å hylle Nobels fredsprisvinneren- Det har vært ualminnelige gode tilbakemeldinger fra folk i salen og også fra tv-seere. Det er et rituale også her og NRK overfører dette live. De internasjonale sendingene blir redigert, sier han til Kampanje.

- Tror du selve formatet må endres for å tiltrekke seg flere seere?

- Vi ser hvert år på videreutvikling og har dialog med NRK om dette. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger også fra dem. Men ingen synes det er morsomt å gå ned på tallene. Konkurransen var nok sterkere i år enn i fjor, og vi kan nok ikke ha med Marcus og Martinus (som spilte i fjor, red. anm) hvert år. Alt i alt, noe mer ned enn antatt, men vi er ikke veldig overrasket.

Andelen for sendingen holder seg mer stabil og endte på 27 prosent av alle seere over 12 år, ned fra 29 prosent i fjor.

- I fjor ble konserten sendt på en søndag, da mange flere ser på tv i utgangspunktet. Dermed blir markedsandelen relativt stabil fra i fjor, mens seertallene går ned, sier medieanalytiker Maren Eline Fossan i NRK til Kampanje.