Navn: Trude Drevland

Alder: 70 år

Stilling: Pensjonist

Aktuell: Har vært på parketten i «Skal vi danse» på TV 2 i høst. Nå er hun innstilt som nytt medlem av Kringkastingsrådet.

- Er du glad for å bli nytt medlem av Kringkastingsrådet? 

- Foreløpig er det bare en innstilling, og jeg har respekt for at valget ikke er tatt. Men jeg tenker det er et verv jeg tar på største alvor. Jeg har sett det bemerket at jeg er en slags forlenget arm for kritikere, det kan jeg leve med. Jeg kommer til å la min Facebook-side være et sted der jeg kan få innspill og tilbakemeldinger fra folk, men det viktigste er jo de henvendelsene som kommer direkte til NRK.

- Vi lever i en sterkt konkurransepreget medieverden, og du skal være våken 24 timer i døgnet for å følge med på hva NRK driver med, sier hun.

- Venter du at det blir en kamp?

- Jeg tror det skal bli ganske interessant å se hvordan Kringkastingsrådet i 2018 fungerer. Det skal bli mest interessant. Og jeg har aldri gått av veien for en kamp.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Hvis jeg fikk bestemme, er min tradisjon ribbe, hjemmelaget surkål og ertestuing. Uten øl og akevitt, men med rødvin. I år skal jeg feire hos mine barnebarn. Der blir det servert pinnekjøtt og kålrabistappe. Barnebarna blir det viktigste, ikke maten.

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2017?

- Det beste som har skjedd er at Erna sitter og ser ut til å bli sittende til evig tid. Stoltheten på Høyres og hennes vegne holder på å ta overhånd.

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- Jeg skal holde meg unna å gi noen blomster til noen i mediebransjen nå like før jeg skal velges inn i Kringkastingsrådet. Jeg kan uttrykke et håp for god ledelse i hele mediebransjen i disse vanskelige tider.

- Hva har gjort mest inntrykk på deg i løpet av #metoo-kampanjen?

- Det verste er vel alle som ikke har turt å stå frem tidligere. Men jeg sitter med en redsel for at en trekker inn alt mulig av saker og at det kan ødelegge en viktig kampanje. Jeg etterlyser en balanse i #metoo-kampanjen slik at sakene som er viktig og har en bakgrunn blir satt i fokus.

- Hvorfor er det ikke flere kvinner i toppen av medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Jeg undrer meg hele veien hver gang det sies at vi i Norge er kommet så langt. Da fnyser jeg rått og tenker hvor er du i 2017. Det er skammelig at det er så skjevt og det er ingen grunn til at det skal være få kvinner i medie- og kommunikasjonsbransjen. Bransjen må skjerpe seg kraftig. Kvinner som kan finnes, de vil og da finnes det ingen unnskyldning.

- Hva er det beste og verste med Donald Trump?

- Både det beste og verste? Jeg vet ikke om jeg finner noe beste. At han sitter på toppen i USA er tragisk.

- Hvem blir den store norske vinneren i vinter-OL i Pyeongchang?

- Johannes Høsflot Klæbo må jo komme til OL. Han kommer til å vinne så det suser, selv om han er trønder og ikke bergenser.

- Etter Black Friday, Singles' Day og Cyber Monday, hvilken dag bør vi lansere i 2018?

- Jeg vil jo ikke ha noen av disse dagene, jeg. Kan jeg ha en rolig og fredelig dag uten handel vil jeg gjerne ha det.

- Hva var den siste appen du lastet ned?

- Zalando-app, shopping på nett for damer. Jeg så etter kjole til kjendisgallaen til Se og Hør i januar. Jeg har ikke funnet den ennå.

- Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2017 best?

- Det må bli et bilde av Bjørn og meg fra «Skal vi danse». Det er et strålende minne fra 2017.

Det svingte i 2017:

Fra mobilen velger Trude Drevland et bilde av tv-skjermen der hun og dansepartner Bjørn Wettre Holthe svinger seg i «Skal vi danse».