Starten på karrieren i Stiftelsen Tinius ble alt annet enn rolig for Kjersti Løken Stavrum, som tok over som administrerende direktør høsten 2016 etter 3 år i generalsekretær-stillingen i Norsk Presseforbund.

Året startet med kampanjen #ettminutt, som var et resultat av et initiativ fra Stiftelsen Tinius og Amedia-stiftelsen, i samarbeid med en rekke redaktørstyrte medier i Norge. Målet var å formidle betydningen av troverdig journalistikk og av å ha et mangfold av medier å velge mellom.

- 2017 ble et innholdsrikt og lærerikt år som startet med  #ettminutt-kampanjen om betydningen av journalistikk. Deretter har vi brukt året på å utvikle en administrasjon og vi har strukturert vår virksomhet for å kunne være en stor, god og fremoverlent eier i et moderne medieselskap som Schibsted er, sier Løken Stavrum.

Løken Stavrums tydelige stemme i bransjen, spesielt i debatten om skjevheten i skattleggingen av Facebook og Google og behovet for mer samarbeid i mediebransjen, sikret henne en nominasjon i kåringen av Årets medienavn 2017.

- Det synes jeg selvfølgelig er stas. Dessuten håper jeg at enda flere dermed blir klar over Stiftelsen Tinius, hva vi står for og jobber for – og ikke minst nødvendigheten av å få et bedre skattesystem, jamfør begrunnelsen for nomineringen av meg, sier hun.

Kampanje kommer til å presentere alle kandidatene i løpet av de neste dagene, men allerede nå kan du se hele listen og stemme her: Disse kan bli Årets medienavn.

Facebooks nye salgsmodell: - Ikke imponerende
Tirsdag kunne man lese i Kampanje at finansdirektøren i Facebook gikk ut på gigantselskapets blogg og lovte store omlegginger av salgsmodell i 2018. Den planlagte omleggingen skal medføre at all annonseomsetning de lokale salgsteamene står for, skal inntektsføres der de holder til, og ikke i Irland – der Facebook har sitt internasjonale hovedkontor. Løken Stavrum stoler imidlertid ikke helt på effekten av den nye modellen.

- Dette er ikke imponerende, vi må ikke glemme det. Husk at du kan sjekke hva jeg har i inntekt og skatt med et tastetrykk. Men forhåpentlig vil en rapportering av inntekter i hvert land føre til at enda flere ser at det skattesystemet vi har i dag, det må forbedres. Dessuten må vi tro at de andre store teknologiselskapene nå er nødt til å gjør det samme. Jeg puster lettet ut først når vi har like konkurransevilkår som de globale teknologiselskapene, sier hun.

2017 har også handlet om falske nyheter og faktasjekking. Med falske nyheter, eller fake news, utnevnt som å utnevnt som årets ord av både Språkrådet og den britiske ordboka Collins, og etableringen av landets første faktasjekker-nettsted, vil Løken Stavrum huske journalistikkens rolle best fra 2017.   

- Fra 2017 vil jeg huske best at det ble nok et år der betydningen av god journalistikk på alle samfunnsområder kom klart frem. Tenk bare på hvordan journalistikken har tvunget for eksempel Facebook til å innrømme sin rolle i spredning av propaganda og konstruerte saker i løpet av dette året. For et år siden benektet de all befatning med dette. Jeg er jo av natur en tilhenger av journalistikkens rolle for en god samfunnsdebatt og rett og slett for demokratiet vårt. Derfor er det også gledelig at vi har fått mye større oppmerksomhet om forskjellen mellom fakta og meninger, ikke minst med etableringen av Faktisk.no, sier hun.

2018: - Skal bli bedre enn Schibsted
Så langt er Tinius-sjefen ajour med målene hun satte seg for karriere-året 2017, selv om hun helst kunne se at bransjen hadde løst flere problemstillinger.   

- Jeg har krysset av alt på handlingsplanen som ble vedtatt i styret før nyttår 2016. Men som vanlig skulle jeg ønske at jeg hadde rukket enda mer og gjort det enda bedre, sier hun.

- Jeg er urolig for de journalistiske blindsonene som vokser der journalistene forsvinner. Forretningsmodellen for god journalistikk er ennå ikke på plass, papirinntektene er fremdeles avgjørende og de digitale annonseinntektene er usikre – mens vi vet at vi er på vei til å bli digitale alle som en. Jeg skulle ønske vi hadde kommet lenger på vei mot en mer robust løsning.

Tinius-sjefen ser med andre ord for seg et krevende 2018 i motvind og oppoverbakke - akkurat slik hun liker det.

- I hjertet av Stiftelsen ligger et sterkt Schibsted. Vår hovedoppgave er å bidra til det. Vi skal utvikle vår innsats for å bli enda bedre enn Schibsted på Schibsted, og enda bedre enn Schibsted på medieutviklingen. I tillegg skal vi blant annet jobbe for mer åpenhet og etikk i bruk av algoritmer og kunstig intelligens, vi skal selvfølgelig fortsette arbeidet for like konkurransevilkår med de store teknologiselskapene – og ikke minst oppmuntre til flere og overraskende samarbeidsprosjekter. Og hele veien kommer vi til å gruble masse over hvordan fremtidens publisistiske virksomhet fortoner seg, sier hun.

Stem på din kandidat her: Disse kan bli Årets medienavn