Samitidig som Kulturdepartementet sitter i forhandlinger med TV 2 om en avtale verdt 135 millioner kroner i året, stormer det rundt kanalen og deres håndtering av flere episoder med seksuell trakassering de siste årene.

TV 2-ledelsen har blant annet fått kritikk for å ha latt en tidligere ansatt beholde jobben i over ett år etter at han ble anklagd for seksuell trakassering. Nylig ble det også kjent at en ansatt fikk med seg sluttpakke etter å ha hatt uanstendig kontakt med jenter.

Les mer: TV 2-ansatt skulle sparkes - fikk sluttpakke

Har kun én kvinne i ledergruppen
Mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, oppfordrer kultuminister Linda Hofstad Helleland til å benytte forhandlingene til å legge press på TV 2 og stille krav til bedring av kjønnsbalansen i ledergruppen, som i dag består av én kvinne og seks menn.

- Det er interessant å se på et slikt krav i lys av det som har kommet frem nå og debatten vi har hatt om hvor få kvinner det er i ledelsen i mediehusene i Norge. Vi er nødt til å jobbe bevisst med det, og jeg mener kulturministeren kan ta det med i forhandlingene som pågår nå, sier Gharahkhani til Kampanje.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes har tidligere lagt seg flat overfor Kampanje og erkjent at han ikke har gjort en god nok jobb med å hente inn kvinner til ledergruppen.

- Har ikke hatt gode rutiner
Det ligger ingen krav til kjønnsbalanse i utlysningen av ny tv-avtale, men det bør ikke stoppe kulturministeren, mener Gharahkhani.

- Dersom det ligger noe juridisk her, med tanke på hvordan utlysningen av avtalen ble, så kan hun komme tilbake til Stortinget og Familie- og kulturkomiteen, sier han.

- Har det kommet frem noe i sakene fra den siste uken som setter en ny avtale med TV 2 i fare?

- Jeg mener i hvert fall at det som har kommet frem viser at man ikke har hatt gode nok rutiner. Det gjelder alle mediehus. Det er viktig at debatten nå kommer og at man skjerper seg og tar dette på høyeste alvor, sier Gharahkhani.

- Arbeiderpartiet har tidligere sagt at vi ønsker å legge inn føringer på 50 prosent kvinneandel både foran og bak kamera. Fra politisk hold går det an å sette en del forventninger og krav til avtalene som gjøres. Det er viktig for likestillingen og for hele bransjen.

- Må vise handling
Kulturpolitisk talsmann i SV, Freddy Øvstegård, stiller seg bak oppfordringen.

- Det mener jeg definitivt hun burde gjøre. Oppdragsgiver må stille noen tydelige krav, og de kravene må gjelde både for TV 2 og NRK. De har et spesielt oppdrag på vegne av det norske samfunnet. Jeg regner med at TV 2 tar et skikkelig oppgjør med seksuell trakassering, sier han til Kampanje.

- Men har kulturministeren noe spillerom all den tid dette ikke er nedfelt i kunngjøringen?

- Man har muligheter til å ta dette opp og legge press på kanalen og stille tydelige krav til bedre representasjon og bredde, så får man se hva som er riktig virkemiddel i en sånn avtale.

- Setter det som har kommet frem nå avtalen i fare?

- Det skal mye til for å sette avtalen i fare. Dersom TV 2 ikke hadde vist at de tar dette på alvor, så mener jeg man måtte ha gått mer drastisk til verks. Nå må de vise at det er handling bak ordene og at de faktisk gjør større endringer på sikt.

Helleland: - Ikke aktuell politikk
Men statsråden heller kaldt vann i årene på opposisjonen.

- Det å stille krav om kjønnsbalanse hos TV 2 og alle de andre mediebedriftene som er selvstendige institusjoner, vil innebære et nytt prinsipp i Norge. Det vil bety flytting av grenser for hva staten skal påberope seg til retten til å avgjøre og dette er ikke aktuell politikk for dagens regjering, skriver Linda Hofstad Helleland i en e-post til Kampanje.

I stedet vil hun nå samle bransjen for å høre hvordan de skal sette en stopper for seksuell trakassering i mediehusene.

- Jeg har i dag invitert de sentrale organisasjonene for mediene til et møte for å høre med dem hva deres medlemsbedrifter nå gjør for å komme denne ukulturen til livs. Det vi nå har mest behov for er at mediehus, kulturinstitusjoner og andre tar det ansvaret de faktisk har for å sikre at arbeidstagerne er trygge. Vi må kunne forutsette at de følger norsk lov.

Hun mener at bransjen selv må ta grep for å rette opp i kjønnsbalansen.

- Jeg forventer at dette står øverst på agendaen hos alle de norske mediehusene etter siste ukers debatt. De må jobbe målbevisst for å styrke kvinneandelen og framstå som moderne medieorganisasjoner med stort mangfold, skriver hun.

- Smarte ledere og styrer i mediebedrifter bør forstå at en god blanding av begge kjønn i ledelsen skaper bedre produkter, og bør snarest mulig sette en slik standard for seg selv. Et mediehus som ikke tar inn over seg at det trengs flere kvinner i ledelsen taper både anerkjennelse og tillit blant sine lesere. En tillit de er helt avhengig av.