Etter ni år som likeverdige eiere, ble det i dag kjent at Amedia kjøper de resterende 50 prosent av aksjene i Mediehuset Nettavisen, men overlater bloggvirksomheten, magasinene Side 2 og Side 3 og NA Livsstil til dagens andre eier, Egmont.

De vil verken kommentere pris eller verdifastsettelse i forbindelse med intensjonsavtalen.

- Vi går ikke ut med priser og vi har også en del jobb å gjøre før vi kan sette to streker under alt. Vi eide halvparten begge parter fra før, så det gjorde det ikke vanskelig å finne et utgangspunkt, sier konsernsjef Are Stokstad i Amedia til Kampanje.

Selskapet omsatte for 138,6 millioner kroner i 2016 og hadde et overskudd før skatt på 21,1 millioner kroner.

- Men det har vært krevende forhandlinger, som det skal være, legger han til.

Les også: Amedia kjøper Nettavisen

Skiller ut en tredjedel
Det som er klart, er to omkring to tredjedeler av Nettavisens 90 ansatte blir værende i mediehuset, mens én tredjedel skal over til Egmont.

- Alle ansatte beholder jobben og vilkårene sine i de to selskapene. De som skal til Egmont, vil flytte til Egmont. Nå skal vi kartlegge hvilken del av virksomheten de ansatte tilhører, og jeg tror ikke dette blir veldig kontroversielt, sier administrerende direktør Espen Asheim i Egmont Publishing.

Denne fordelingsnøkkelen gjelder også trafikk.

- Omtrent to tredjedeler av aktiviteten går til Amedia og én tredjedel går til Egmont, sier Asheim.

- Det gjelder også på trafikk?

- Ja, det ser du på mange av parameterne.

- Tiden er perfekt
- Hvorfor er et riktig timing å gjøre dette nå?

- Det er en komplisert diskusjon, og det har med kjernefokusområdet, hvor media beveger seg, hvor du er og hvor du skal. Jeg tror tiden er perfekt, for nå har vi god nok innsikt i hva Nettavisen kan og ikke kan, hvilken vei Amedia går og hvilken vei vi går, sier Asheim.

- Markedet har forandret seg på et par punkter. Når det kommer til blogg har det blitt mye mer kamp om territoriet, og på annonsesalg har programmatic kommet. Også på content marketing er det en kamp om posisjoner, så det er riktig å gjøre det nå, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør Gunnar Stavrum.

- Har Nettavisen vært en god investering for Egmont?

- Ja, det har det vært på flere måter. Nettavisen har gjort en kjempegod jobb med å stå gjennom et heldigitalt løp, det har furet inn god energi og kompetanse inn i eierselskapene, så det har absolutt vært en god investering, sier Asheim.

- Etter 21 år har alle norske investorer tjent bra med penger på Nettavisen, slår Stavrum fast.

- Og det er ganske oppsiktsvekkende, men så er tilfelle, sier Stokstad.

- Så kan vi leve med at noen svensker og tyskere har tapt underveis, ler Stavrum.

Da sikter Stavrum til det svenske selskapet Spray, som kjøpte Nettavisen i 1999, og det tyske selskapet Lycos, som kjøpte Spray og dermed også Nettavisen i 2000, før TV 2 kjøpte Nettavisen tilbake til Norge i 2003.

Uviss skjebne for livsstilsmerkevarer
Selv om Egmont tar med seg bloggsatsingen og livsstilsmagasinene Side2 og Side3, skal dette innholdet fortsatt være en del av miksen på Nettavisen i form av en samarbeidsavtale med Egmont.

- Kommer dere til å beholde disse merkevarene?

- Det har ikke vi tatt stilling til, men vi ser at de fungerer. Jeg tror ikke det finnes én merkevare for store segmenter, så vi har ingen ambisjoner om å kaste ut de, sier Asheim.

- Blir Nettavisen nå en kjedeligere avis?

- Nei, jeg tror dette vil styrke oss på begge områder, fordi vi får tilgang på mye mer ressurser som Egmont har på den biten, i tillegg til 700 Amedia-journalister landet rundt, sier Stavrum.

Utelukker ikke brukerbetaling
- Amedia har valgt en strategi der dere legger innholdet bak betalingsmur. Hvordan ser dere på Nettavisen i den sammenhengen?

- Jeg må korrigere spørsmålet, for Amedia har valgt en strategi der vi også skal ha brukerbetaling, og lykkes kjempegodt med det, men vi er også ekstremt opptatt av rekkevidden for journalistikken vår. Jeg har sittet i styret sammen med Nettavisens ledelse i ni år og er helt omforent med strategien Nettavisen har i dag. Så får Gunnar Stavrum svare for brukerbetaling og fremtiden for det, sier Stokstad.

- Vi kommer ikke til å lukke Nettavisen bak brukerbetaling, men det kan godt hende vi lager tjenester med brukerbetaling dersom det er lønnsomt. Det hadde vi gjort uansett. Vi er pragmatiske, ikke prinsipielle, på det punktet, legger Stavrum til.

På pressekonferansen var både Stokstad og Stavrum opptatt av å understreke at den redaksjonelle profilen til Nettavisen ikke vil endre seg som følge av at Amedia, som inntil 1995 var eid av Arbeiderpartiet og inntil 2016 av LO, får fullt eierskap.

- Hvorfor er det en problemstilling?

- Det er ikke en problemstilling i dagens medievirkelighet, men for 30 år siden hadde det kanskje vært en problemstilling. Alle redaktørstyrte medier har en redaktørplakat og det er redaktøren som bestemmer hva de skal skrive om og som kommer i fengsel om man gjør noe galt, sier Stavrum.

- Hele vårt konsern er tuftet på prinsippet om å ta vare på avisenes egenart, så det er ikke et stort spørsmål. Det er en selvfølge, sier Stokstad.