Avisene og kringkasterne omsatte i 2016 for 25,4 milliarder kroner, og sto dermed for knapt én prosent av fastlands-Norges BNP. I løpet av de siste fem årene har bransjens omsetning falt med tre prosent, viser Medietilsynets oppsummering av fjorårets økonomiske situasjon i medie-Norge.
Tilsynet slår samtidig fast at det i 2016 var mer lønnsomt å drive radio enn tv. I en melding fra Mediettilsynet så står det at for første gang i historien var norsk radio mer lønnsom enn tv.
Radio slår tv
Radioene tjente 102 millioner kroner på driften i 2016. Tv-virksomhetene svekket lønnsomheten kraftig, og fikk et samlet driftsoverskudd på 52 millioner kroner i 2016, mot 457 millioner kroner året før.
- Dyre produksjoner og senderettigheter er viktige årsaker til svakere lønnsomhet på tv-siden. Høye kostnader knyttet eksempelvis til rettigheter er sannsynligvis en utvikling som bare vil forsterke seg framover, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Men radioens inntekter gikk til sammen ned, og mye av nedgangen skyldes at Bauer Media la ned sine lokalradiovirksomheter.
Kringkastingsavgiften, NRKs desidert viktigste inntektskilde, utgjorde vel 5,5 milliarder kroner i 2016. Det tilsvarer 45 prosent av kringkasternes samlede omsetning og NRK .
NRKs andel av bransjens driftsinntekter øker dermed fra 19.3 prosent til 22,1 prosent, viser tallene fra Medietilsynet over en femårsperiode.
NRK er Norges største medievirksomhet målt i omsetning, men de kommersielle kringkasternes inntekter øker imidlertid mer enn NRKs inntekter, og var nær to milliarder kroner høyere enn NRKs inntekter i 2016.
Brukerinntekter vil gå forbi reklame
I rapporten om medieøkonomien kommer Medietilsynet også med tøff spådom om utviklingen i markedet for brukerinntekter når det heter at brukberbetaling blir viktigere enn reklameinntekter for mediebransjen i 2017.
Norske medier hentet i fjor 9,3 milliarder kroner fra brukerbetaling, mens reklameinntektene utgjorde 9,9 milliarder.
- 2017 blir sannsynligvis året da brukerinntektene blir mediebransjens viktigste inntektskilde, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Tidligere denne måneden skrev Kampanje om en rapport fra Deloitte som viste oppløftende tall med tanke på forbrukernes vilje til å betale for nyheter på nett.
Se alle tallene fra Deloitte-rapporten her: Dobling av personer som vil betale for nyheter på nett (abonnement)
Fallet i avisenes annonseinntekter og økte inntekter fra salg av kanal-pakker og premium-kanaler på tv gjør at vektskåla sannsynligvis tipper i favør av brukerbetaling i år.
Tv-virksomhetenes brukerinntekter utgjorde 41,9 prosent av omsetningen i 2016.
Svak lønnsomhet i lokale gratisaviser
I år rapporterer Medietilsynet for første gang om gratisavisenes driftsøkonomi. 21 selskaper som ga ut 31 gratis nyhetspublikasjoner hadde 312 millioner kroner i driftsinntekter i 2016, ned med 27 millioner fra 2015.
Gratispublikasjons-landskapet i Norge er sammensatt. Den største aktøren er Nettavisen, som hadde solid lønnsomhet i 2016 etter kostnadskutt. Nettavisen alene står for nær 45 prosent av omsetningen på gratisavis-markedet. Lønnsomheten i de lokale gratispublikasjonene er svak, spesielt i de papirbaserte gratisavisene.
Kommentér