Fredag for en uke siden kunne Kampanje avsløre at TV 2 og Kulturdepartementet ikke er på linje når det gjelder hvor kanalens nyhetsredaktør skal tilbringe dagene dersom TV 2 får oppdraget som kommersiell allmennkringkaster de nesten fem årene. I dag er det Karianne Solbrække som innehar denne stillingen i TV 2.

Les også: TV 2 vil ikke flytte nyhetsredaktør til Bergen - men det vil regjeringen

Det får byrådslederen i Bergen, Harald Schjelderup (Ap), til å komme med en sterk påminnelse om at han forventer at nyhetsredaktøren sitter i Bergen. Det skjer på dagen da TV 2 skal feire sitt 25-årsjubileum i byrådslederens egen by – Bergen.

- Vi kommer til å følge godt med på dette kravet. For om det skal være et reelt hovedkontor utenfor Oslo, som i TV 2s tilfelle er i Bergen, er det opplagt og viktig at nyhetsredaktøren sitter på det som er hovedkontoret og har sitt tilholdssted der, sier Schjelderup til Kampanje.

I TV 2s søknad argumenterer TV 2 derimot for at nyhetsredaktøren må dele arbeidssted mellom Oslo og Bergen.

- Nyhets- og aktualitetsredaktøren vil ha delt arbeidssted mellom Bergen og Oslo, står det i søknaden til TV 2.

- Har sittet i Bergen
I Kulturdepartementets utlysning derimot er det krav om at «nyhetsredaktøren skal ha sitt arbeidssted i Bergen» og at «majoriteten av redaksjonelt ansatte skal ha arbeidssted ved henholdsvis hovedredaksjon og sentral nyhetsredaksjon».

- Kan du leve med at nyhets- og aktualitetsdirektøren vil ha delt arbeidssted mellom Bergen og Oslo slik TV 2 ønsker?

- Det er sjelden jeg har en oppfatning om enkelte stillinger til TV 2, men helt frem til nylig har nyhetsredaktøren alltid sittet i Bergen . Jeg så en nyhetssak for en ukes tid siden om at vedkommende skal tvinges til Bergen, men nyhetsredaktøren har alltid gjort det. Det har vært viktig utfra demokratiske hensyn, sier han.

Han sier at selv om han er glad i Bergen og opptatt av TV 2s tilstedeværelse i byen, er han først og fremst opptatt av det «som er viktig for Norge som demokrati».

- Det handler om at ikke alle store nyhetsmedier skal ha tilholdssted i Oslo. Det er viktig at det er sterke og uavhengige redaksjoner også utenfor hovedstaden, sier byrådslederen.

- God dialog med TV 2
Han sier dialogen mellom Bergen og TV 2 «alltid har vært god» og at det har den også vært med Olav T. Sandnes i lederstolen, påpeker han. 

- Jeg forutsetter at TV 2 ønsker å følge det som lagt som forutsetninger i utlysningen.

- Kan du forstå Karianne Solbrække som sier det ville være utfordrende for henne å låse seg til én by?

- Jeg vet hva som skjer i slike stillinger og det innebærer reising. Det har jeg forståelse for. Men det er et viktig prinsipp at det skal sitte en sentral nyhetsredaksjon i Bergen med en nyhetsredaktør.

- Bør Kulturdepartementet stå på dette kravet?

- Ja, jeg synes det er naturlig. Men jeg har også lyst til å si at jeg skjønner at TV 2 må ha en stor nyhetsredaksjon i Oslo som er hovedstaden samtidig som jeg mener det er sunt for det norske demokratiet med en kommersiell allmennkringkaster med hovedkvarter utenfor Oslo.

Deler på nyhetsfunksjoner
I den sist offentliggjorte søknaden til TV 2 lister TV 2 opp flere funksjoner ved nyhetsavdelingen som skal legges til Bergen det være seg «Innenriks Bergen», «Utenriks», deler av stillinger med publiseringsfunksjoner som vaktsjefer og store deler av sporten. Avdelingen for «breaking news» derimot er lokalisert i Oslo sammen med «Innenriks Oslo» og den andre halvparten av vaktsjefene og folk med publiseringsfunksjoner. I tillegg sitter også digital publisering også i Oslo, kommer det frem i søknaden.

- Tror du vi kan ende opp med å betale TV 2 135 millioner kroner i året for noen vaktsjefer og reportere i Bergen?

- For meg handler det ikke om distriktspolitikk, men det handler om at i et lite og sentralt, styrt land, har vi et stort behov for sterke og uavhengige nyhetsredaksjoner utenfor Oslo og siden det er noen fordeler i oppdraget, ligger det også noen klare forutsetninger der.

- I morgen feirer TV 2 25 år på lufta med store fest for de ansatte. Har du en hilsen?

- Jeg unner de det for vi i Bergen er glade i TV 2 og ønsker å være et godt vertskap for kanalen. Bergen ser frem mot et fortsatt godt samarbeid med Olav og resten av ledelsen. Vi har alltid i Bergen stilt opp for TV 2 og er veldig glade for at de søkte konsesjon på nytt, sier byrådsleder Harald Schjelderup.