Norske forbrukere stoler mindre på nettaviser nå enn de gjorde før. Det viser en fersk undersøkelse gjort av danske Audience Project.

28 prosent av de norske respondentene i undersøkelsen oppgir at de stoler mindre, eller mye mindre, på nettaviser nå enn de gjorde for ett år siden. Kun 5 prosent oppgir at de stoler mer, eller mye mer, på nettavisene, mens 9 prosent vet ikke. Resten oppgir at tilliten er uendret.

Kommunikasjonssjef Martin Kokholm i Audience Project peker på flere mulige forklaringer til nedgangen.

- Først og fremst har debatten rundt falske nyheter sannynligvis påvirket folks oppfattelse av nyhetsmedienes uavhengighet. Dessuten blir nyheter på online nyhetsmedier utgitt i et stadig høyere tempo, noe som kan føre til flere feil i artiklene. Til slutt så benytter stadig flere online nyhetsmedier seg av click-bait-overskrifter for å lokke folk til deres nettsider, noe som irriterer mange brukere, sier han til Kampanje.

I Sverige og Finland er tilstanden verre, der svarer 42 og 39 prosent at de har mindre tillit til nettavisene. I Danmark er andelen den samme som i Norge.

Undersøkelsen er gjennomført over nettet i første og andre kvartal i år, og har 2.366 norske respondenter.

Schibsted-direktør: - Smitter hele økosystemet
Direktør for Schibsteds publisistiske virksomhet, Torry Pedersen, utelukker ikke at tilliten til norske nettaviser har tatt skade av alt fokuset rundt falske nyheter.

- Det som er bekymringsfullt er at spredningen av falske nyheter som finner sted på disse plattformene (Facebook og Google, red. anm), som er fullstendig agnostiske når det kommer til innhold, smitter over til hele økosystemet, sier han til Kampanje.

Han var i går på Sikt-konferansen i Kristiansand der han ble intervjuet av kronprinsesse Mette-Marit om falske nyheter og «unyttig kjendisstoff».

Les mer: Kronprinsessen grillet VG-topp: - Forberedt på payback-time

- Sunt å være på vakt
- Når det er sagt, så er det også slik at det begås av og til for dårlig journalistikk, som ikke er presis nok i formidlingen. Det er sunt å være på vakt, men sekkebetegnelsen «nettaviser» er et dårlig utgangspunkt for en sånn undersøkelse, sier Pedersen til Kampanje.

- Her mener du det er stor variasjon?

- Selvfølgelig. Noen redaksjonelle produkter er betydelig bedre enn andre.

- Viser denne undersøkelsen at man bør heise det røde flagget?

- Det er viktig å ha en diskusjon om fakta og tilliten i samfunnet totalt sett. Nå er det generelt veldig høy tillit i det norske samfunnet, men det som har skjedd i USA det siste året bør få alle til å tenke seg grundig om.

- Norske medier har det siste året satset stort på faktasjekker, som Faktisk.no. Tror du det kan bidra til økt tillit?

- Faktisk.no er ett bidrag til å reise debatten. Den viktigste jobben som gjøres, er at det som publiseres og formidles publisistisk er så vederheftig, fullstendig og så presist som mulig.

Facebook skyver VG ned fra førsteplassen
Dersom tilliten til Facebook har tatt skade av debatten om falske nyheter, så kommer ikke det til syne når Audience Project spør nordmenn om hvilke nettsteder de bare ikek kan klare seg uten.

Her er det Facebook som topper listen. 33 prosent av de norske respondentene oppgir Facebook som én av tre nettsteder de ikke vil gi slipp på. 30 prosent har VG på sin liste, mens 25 prosent svarer Google.

Det er langt ned til fjerdeplass der NRK befinner seg med en svarandel på 13 prosent.

På en sammenlignbar liste fra i februar i år, inntok VG førsteplassen foran Facebook. De gode nyhetene er at Norge fortsatt er det eneste landet i Norden der en lokal aktør klarer å danke ut Facebook eller Google fra de to øverste plasseringene.

Les også: - Facebook vil skru igjen så mye de kan, så langt det går