Hvis en avis på 1920-tallet hadde sammenlignet Adolf Hitler med Vlad Dracul som tredde mennesker på spyd i Romania på 1400-tallet, så hadde sikkert en eller annen forståsegpåer reagert da også.

Hans-Christian Vadseth feiltolker budskapet når han mener sammenligningen mellom Hitler og Trump går over streken fordi det som har skjedd i USA ikke er like ille som det som skjedde i Hitler´s Tyskland. Det er ikke handlingene VG ønsker å trekke paraleller med her, men ideologi. Alle som så pressekonferansen til Trump i Trump Tower skjønner utmerket godt hvilken side han sympatiserer med. Og da er man nødt til å minne folk på i hvilken retning verdens mektigste mann er i ferd med å dra verden i. Trump gir gjennom sine handlinger og ytringer næring til krefter vi ikke ønsker å se i gatene våre. Historien har vist oss hva som kan skje da og det burde vi strengt tatt lære av.

 

Omdiskutert forside: VG-forsiden torsdag utløste en debatt om hvorvidt Hitler-barten på president Donald Trump var et for sterkt virkemiddel. Sjefredaktør Gard Steiro forsvarte forsiden.

«Trump legitimerer nazistiske holdninger og fremmer hat og splittelse.»

Vi skal selvsagt ta inn over oss at medias «mobbing» av Trump opp gjennom hele valgkampen muligens hadde noe å si for utfallet av valget. Men nå er det derimot ikke lenger snakk om en eller annen outsider som skal vinne et valg. Det er ikke lenger snakk om bajasen som kom inn fra siden og ble likt nettopp fordi han var så til de grader politisk ukorrekt. Det er snakk om verdens mektigste mann hvis finger hviler på knappen som kan utslette oss alle på et øyeblikk. Og når slike maktpersoner bruker sin stilling til å så videre splittelse og ikke ta klart standpunkt mot det som så åpenbart er et uhyggelig gufs fra krigen, så er det medias forbanna plikt til å bruke alle virkemidler for å si ifra om at dette ikke er greit.

Videre er forsiden til VG et sterkt redaksjonelt grep for å synliggjøre den nevnte ideologien som Trump forfekter. Dette er ikke mobbing og kan ikke sidestilles med mye av det vi så gjennom valgkampen. Dette er et krystallklart statement på det veldig mange går å føler på; Trump legitimerer nazistiske holdninger og fremmer hat og splittelse.

Og for å sitere et Facebook-innlegg om samme tema; «Man skal møte hardt med harde virkemidler.»

Les mer: VG-sjef avviser kritikken etter at de satte Hitler-bart på Trump

Les mer: VG gir Trump «Hitler-bart» på forsiden