Navn: Tone Sofie Aglen

Alder: 39 

Stilling: Politisk redaktør i Adresseavisen 

Årets ferie: - To uker på hytta i Namdalen med 10 grader og regn. Noen dager i desperasjon etter trøndersommeren i København med sykkel, kafé, museum og danske aviser. 

Den perfekte sommermaten: - Jeg elsker pasta, grønnsaker og salat - hele året. Og vin. Vanligvis bare rød, men om sommeren blir det litt hvitt også. Jeg kan ikke fordra grilling eller lukta av kull, svidde koteletter og tennvæske som henger tungt over Trondheim på sjeldne sommerdager. 

- Du sitter i Kampanjes valgkampjury som skal kåre Årets valgkampvinner. Hvordan synes du partiene har greid seg til nå? 

- I vår synes jeg Senterpartiet var svært dyktige til å utnytte det politiske rommet og hamre løs med et enkelt budskap om sentralisering og atter sentralisering. Så langt har ikke Arbeiderpartiet helt lykkes med å sette dagsorden, men nå er det åpenbart at de prøver å få valgkampen til å handle om Ap-saker, og ikke bare dilte etter Sp. Jeg er veldig spent på hva som skjer når valgkampen kommer i gang for alvor etter sommeren. Venstre har om ikke annet klart å få mye oppmerksomhet. Det begynner også å bli tydelig at Sylvi Listhaug er tilbake. 

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden? 

- Jeg ville invitert Nick Cave, Mick Jagger og Bryan Ferry. Da skulle vi reist til min favorittby London og de skulle tatt meg med på en skikkelig barrunde og vist meg stedene hvor de har vanket og musikken deres blitt formet. 

- Hvilken bok vil du anbefale Kampanjes lesere i sommer og hvilken bok ser du selv frem til å lese? 

- Jeg anbefaler alle som ikke har gjort det å lese Cormac McCarthys «The Road». Kanskje ikke akkurat sommerlektyre, men en utrolig sterk leseropplevelse. Av den lettere sorten vil jeg anbefale Nina Lykkes «Nei og atter nei». Jeg gleder meg til å lese Mathias Fischers uautoriserte biografi om Sylvi Listhaug som kommer neste uke. Hun er en politiker som jeg gjerne skulle kjent bedre og jeg synes Mathias er en utrolig spennende og talentfull skribent.

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Jeg irriterer meg stadig over hvor Oslo-dominert mediene er. Det skal så utrolig mye mer til for at en sak fra Adresseavisen eller Nordlys skal komme på de nasjonale nyhetene enn noe fra Oslo-avisene. Men det har lite for seg å irritere seg. Ellers er jeg oppgitt over hvor stor betydning klikk fortsatt har. Jeg er bekymret for at mye dybde og bredde i journalistikken skal forsvinne fordi de ikke leses noe særlig på nett. Her er det noe som skurrer. Vi har gjort for lite for å gjøre en del type stoff attraktivt digitalt, for eksempel kultur og analyse. Jeg mener det har skjedd for lite utvikling av nettavisene og hvordan stoffet presenteres. 

- Hvem tror du og hvem håper du blir Norges statsminister etter valget?

- Jeg synes det er særdeles åpent og tør ikke spå. Erna Solberg har imponert meg med sin åpne, ujålete og direkte stil, men jeg er ikke i tvil om at også Jonas Gahr Støre ville vært en mye bedre statsminister enn opposisjonsleder. Hvem av dem jeg foretrekker som statsminister avhenger mest av hva slags politisk grunnlag de skal styre på.

- Hvilken nyhet fra den siste tiden skulle du ønske var falsk?

- Kulturminister Linda Helleland og Ola Borten Moes utspill om at norske verdier er under angrep og at vi må våge å være norske. Jeg sliter med å ta utspillet deres på alvor. 

- Bør Facebook og Google være med på å finansiere norske medier? 

- De burde i alle fall ha like konkurransevilkår. 

- Hvem identifiserte du deg aller mest med i «Skam»?

Jeg har aldri sett «Skam». Prøvde ved en anledning å gå inn i nettspilleren til NRK for å gi den en sjanse. Da dukket den gode, gamle norske serien «Vestavind» opp og jeg begynte å se på den isteden. Jeg skal nok se «Skam», men det blir nok to år etter at alle andre snakker om den. Nå har jeg akkurat begynt å se «Game of Thrones», sesong 1... Er nok ingen avantgardist. 

- Hvilken bransje eller bedrift kunne hatt behov for påfyll av kunstig intelligens? 

- En liten robot som hadde tatt klær ut av vaskemaskina, hengt de til tørk, brettet sammen, parret sokker og lagt inn i skapet hadde ikke vært å forakte. 

- Hvilken overskrift drømmer du om å se på Kampanje.com i høst?

- «Nå vil alle kjøpe papiravisa igjen»  Jeg skulle likt å se ansiktene til alle dem som har spådd papiravisa en mørk, dyster og kort framtid.