Navn: Amanda Schei

Alder: 26 

Stilling: Sommervikar som debattansvarlig i Dagbladet/Masterstudent i filosofi på UiB 

Årets ferie: - Jeg jobber 100% hele sommeren - vel, faktisk til dagen etter valget. Og jeg er jo glad for det - både fordi jeg har verdens kuleste sommerjobb i år, og fordi det er ganske trangt økonomisk resten av året siden jeg er student. De siste somrene har jeg jobbet i Oslo, og det er jo noe magisk med oslosommer, selv om man ikke har fri. Det blir mange lange sommerkvelder i parker og bakgårder med gode venner, og i helgene kan man dra ut på øyene eller til Huk. For en bergenser er det litt syden å få være i Oslo om sommeren.

Den perfekte sommermaten: - Det beste jeg vet om sommeren er når foreldrene mine lager alt på bålet på sommerstedet vårt, som ligger innerst i en fjord på Vestlandet: 

- Vi spiser gjerne blåskjell plukket rett fra fjorden som blir kokt på bålet, uten noe smakstilsetning først (med hvitvin), så grillede svinekoteletter, kokte poteter, og en frisk salat med olivenolje og balsamico-dressing til hovedrett (gjerne med pils) og norske jordbær med sukker og fløte til dessert (rødvin).

- Hvordan har reaksjonene vært etter du debuterte som Dagbladet-kommentator og langet ut mot Sylvi Listhaug

- Overveldende positive, vil jeg si. Saken ble veldig godt lest og delt, og fremmede folk har skrevet til meg at de er glade for at jeg satte ord på noe de har følt på lenge. Kommentarfeltet var som vanlig ikke noe vakkert syn, men det illustrerer jo egentlig bare poenget mitt, som er at de som liker Listhaugs retorikk også gjerne trives i kommentarfeltene, med den type snakk som foregår mye der.

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterte tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden? 

- Bare tre? Den er vanskelig. Da hadde det vært noen nære - kjæresten min, søsteren min og en god venninne. Utflukten hadde nok gått til en øy i Oslofjorden, eller kanskje vi hadde dratt på en av turistforeningens fjellhytter på Vestlandet. 

- Hvilken bok vil du anbefale Kampanjes lesere i sommer og hvilken bok ser du selv frem til å lese? 

- Jeg synes at Frode Grytten skriver veldig godt, måten han skriver på rører ved noe i meg. Hans siste novellesamling "Menn som ingen treng" er både morsom og tankevekkende. Av sakprosalitteratur vil jeg anbefale Angela Merkel-biografien til Ingrid Brekke. 

- Også gleder jeg meg til å lese "Being Mortal" av Atul Gawande. Den har jeg fått anbefalt av mange - og er visst en lettlest bok, av en lege, om kompliserte liv-død-spørsmål, som er høyaktuelt for meg å lese så mye jeg kan om. Jeg begynner nemlig snart på masteroppgaven min, hvor jeg spør om eutanasi bør legaliseres i Norge. I helsevesenet er man opptatt av å redde så mange liv som mulig. Nå har teknologi og vitenskap gjort det mulig å leve mye lenger, men det snakkes lite om hvordan vi skal behandle de som er døende. 

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen? 

- Kjetil Rolness irriterer meg. Spesielt når han skriver om innvandrere og feminister. Det er som om han tror at konseptene undertrykkelse og trakassering er konspirasjonsteorier, og at kvinner elsker å sette seg selv i offerrollen.

- Blir også irritert over folk i kommentarfeltet som tror Dagbladet har en skjult agenda med alle sakene sine. Det er særlig teit når det er snakk om debattinnlegg - da er jo noe av poenget å la ulike stemmer slippe til, og skape litt debatt. 

- Hvem tror du og hvem håper du blir Norges statsminister etter valget? 

- Det er veldig vanskelig å forutsi hva resultatet blir på valgdagen. Det heller jo mest mot at det blir regjeringsskifte, og at Jonas Gahr Støre blir ny statsminister, men igjen er det nok vanskelig å finne samarbeidspartnere som alle kan være fornøyde med på den siden óg. Med de to valgalternativene vi har til statsminister, håper jeg at Erna Solberg fortsetter, men at hun dropper Frp. 

- Hvilken nyhet fra den siste tiden skulle du ønske var falsk? 

- At Donald Trump ble president i USA - og alt han har gjort siden. Han er en klovn, og farlig selvsentrert og uopplyst. Det er helt fryktelig å se hvordan han oppfører seg i møte med andre verdensledere, at han vil trekke USA ut av Paris-avtalen, at han trekker tilbake støtte til Planned Parenthood og helseforsikring for de fattige. Det er helt ufattelig at den minst kvalifiserte presidentkandidaten i USA vant over den mest kvalifiserte presidentkandidaten noensinne. 

- Bør Facebook og Google være med på å finansiere norske medier? 

- Jeg synes disse selskapene bør betale skatt i Norge ja, som sikkert kan være med på å finansiere mediebransjen. 

- Hvem identifiserte du deg eller mest med i Skam?

- Jeg elsker SKAM! Det er det beste som har skjedd på norsk tv noensinne. Det er fristende å si Noora, på grunn av hennes feminisme og at hun står opp for seg selv, men det blir vel litt forutsigbart og kjedelig. Kanskje jeg er Jonas? Han er samfunnsengasjert, liberal og moderne, liker å skrive og viste seg som en usedvanlig god venn for Isak. Å være en god venn er viktig for meg. 

- Hvilken bransje eller bedrift kunne hatt behov for påfyll av kunstig intelligens? 

- Helsevesenet - den bransjen er jo allerede godt i gang med å ta i bruk velferdsteknologi, men her er det store muligheter som jeg håper noen legger penger inn i. Vi kommer ikke til å ha nok helsearbeidere i fremtiden - da måtte 1/3 av guttene som er ferdig på videregående i dag utdannet seg innen helsefag. Poenget med velferdsteknologi er jo ikke å erstatte de "varme hendene", men å bistå og gjøre noen ting enklere. Eksempler er apper som gjør det lettere for personer med for eksempel sosial angst, beepere som sier i fra når en bleie er full osv. 

- Hvilken overskrift drømmer du om å se på Kampanje.com i høst? 

- "Nå er det humanister alle arbeidsgiverne vil ansette!"