Ferien er i full gang for mange, og de aller fleste tar dermed en pause fra jobb og hverdag - men ikke fra tv-en, skal vi tro en undersøkelse fra RiksTV. 

I en landsrepresentativ undersøkelse fra Ipsos levert av RiksTV ble nemlig det norske folk bedt om å vurdere hvilken skjerm de foretrekker å se tv på i hverdagen versus sommerferien. Svarene viser i all hovedsak at færre vil se på tv-skjermen, og at flere flytter seg over til mobile skjermer.

Mens 75 prosent oppgir at de foretrekker å se tv på den tradisjonelle tv-skjermen til vanlig, oppgir bare 63 prosent at de foretrekker det samme i løpet av ferien. PC eller Mac som foretrukken skjerm går også ned fra 12 til 8 prosent når nordmenn går inn i feriemodus. 

Les også: - Dårligste juni for TV 2 på 2000-tallet

Les også: Trøbbel i tv-paradiset - faller i reklamemarkedet

Mobil-tv foretrukket i ferien
Mobil og nettbrett går imidlertid opp, og størst vekst i foretrukken skjerm har nettbrettet som går opp fire prosentpoeng fra fire til åtte prosent. Ti prosent har svart at de foretrekker mobilen som TV-skjerm i sommer, versus åtte prosent i hverdagen. 

- Selv om man er på farta, som man gjerne er i ferien, forsvinner ikke behovet for de gode tv-opplevelsene. Kravet til hvordan man får tilgang til underholdningen endres imidlertid og  vanene brytes i så måte - og man flytter gjerne tv-opplevelsen over til andre skjermer. Vi ser dette på egne tall også, og det er ikke uten grunn at tv-leverandørene de siste årene har lagt investeringene sine i mobile tv-løsninger, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Mesna i RiksTV i en pressemelding. 

Saken fortsetter under bildet.

Tone Mesna, kommunikasjonsrådgiver i RiksTV.

Folk i Oppland er de mest trofaste til mobilen som tv-skjerm. Der svarer nemlig 22 prosent at de foretrekker mobilen som skjerm – både til hverdags og i ferien. De som i størst grad går over til  mobilen som skjerm finner vi i Vest-Agder, der seks prosent svarer at de helst ser på mobilen til hverdags – og 22 prosent svarer det samme for sommerukene.

- Generelt er bruk av vår app på mobil/nettbrett svært mye høyere om sommeren enn på en "vanlig" dag. Sammenlikner vi en søndag i juli med en søndag i oktober fra i fjor, er tallene på henholdvis 3.900 brukere versus 2.300 brukere, sier Mesnes til Kampanje.

Tradisjonell TV mest populært på hytta 
Ser man på ferievanene, er det de som vil reise på hytta i ferien som er mest tro mot den tradisjonelle tv-skjermen. 80 prosent av hyttefolket svarer at de ser tv på tv-skjermen til hverdags, og 71 prosent av dem ser også på tv-skjermen om sommeren. De som vil feriere på båten ser ikke ut til å endre bruken av mobil og nettbrett når de vil se på tv – her svarer nemlig 15 prosent at de foretrekker mobilen som skjerm både til hverdags og i ferien.

- Senest i april i år gjorde vi en undersøkelse der sju av ti oppga å ha tv på hytta. Derfor overrasker det oss ikke at hyttefolket ser mest på TV-skjermen også i ferien, fordi tv-en rett og slett er tilgjengelig – og dermed også foretrekkes. Den tradisjonelle tv-skjermen vinner stort sett alltid så lenge den er tilgjengelig, sier Tone Mesna i RiksTV.

Les også: Tv er viktigere enn vann på hytta

Totalt deltok 1010 respondenter i undersøkelsen som ble foretatt i overgangen mellom mai og juni.