I formiddag slapp NRK smakebiter fra høstens tv-meny på et pressestreff på NRK Marienlyst.

De to tidligere statsministrene Kåre Willoch og Kjell Magne Bondevik  var invitert for å kaste glans over en av høstens storsatsinger på NRK, «Da vi styrte landet». Seks av Norges statsministre, deriblant Willoch og Bondevik, samles til en felles middag i serien. De tar for seg hver sin statsministerperiode, og vi får gjenoppleve de store hendelsene som har preget landet fra tidlig 1980-tall og fram til i dag.

Her kan du se hva NRK tilbyr tv-seerne denne høsten. 

Willoch liker de gamle krimheltene
Etter presentasjonen var Kåre Willoch, som var styreleder i NRK på 90-tallet, mest opptatt av det nye thrillerdramaet «Monster», hvor etterforskerparet Hedda Hersoug (Ingvild Holthe Bygdnes) og Joel Dreyer (Jakob Oftebro) skal nøste opp mysteriet i en fiktiv småby i Nord-Norge. 

- Noen av krimseriene på NRK er gode, noe er morsomt. Jeg synes det er gøyalt med de gamle damene i de gamle seriene, men disse nye, grusomme seriene må dere gjøre noe med. Jeg tror ikke alle har godt av å se alt, sier Kåre Willoch til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen etter at han og profiler i NRK har presentert noen av høstprogrammene.

Bondevik nikker og skyter inn med bekymret mine:

- Skal dette være fredagskrimmen til høsten?

- Jeg tror vel det er på søndager den skal sendes, men jeg har ikke sett den ennå, svarer Eriksen, som kunne fortelle de to tidligere statsministrene at NRK veksler mellom historiske dramaserier og mer typiske krimserier.

Les også: Her er de nye målene til de norske tv-kanalene - skal vinne internasjonal drama-pris

- Kan alle triksene i boka
NRK-sjefen snakket i dag varmt om NRKs viktige samfunnsoppdrag, hvor kringkastereren skal være en arena for alle, både unge og gamle, i hele landet. Uten protester fra Willoch og Bondevik.

- Aktualitet og debatt er en kjempeviktig del av dette oppdraget, men det er også andre sjangre som bidrar i stor grad til den offentlige samtalen. Jeg kan nevne en del serier det siste året som åpenbart har hatt den funksjonen, sier Eriksen, og sikter blant annet til megasuksessen «Skam».

Høstens valgkamp blir blant de tyngste oppgavene oppgavene for NRK i år.

- Akkurat nå står vi foran det sterkeste og mest konkrete uttrykket for det norske demokratiet, nemlig stortingsvalget 2017. NRK skal bidra til den offentlige samtalen hver dag, men det er ingen tvil om at å dekke valgkamper, både lokalvalg og stortingvalg, er en kjerneoppgave. Å få folk opp av sofaen blir en viktig oppgave, sier Eriksen.

- Er å snu alt fullstendig på hodet
På NRKs valgmeny står «Valgstudio: Din stemme», «Partilederdebatt», «Valgfri», «Verdens Rikeste Land-turné», «Norge stemmer», «Valgnatt og «Valgmorgen» og «Detektor», NRKs faktasjekk ledet av Fredrik Solvang.

- «Detektor» skal av avsløre de retoriske triksene, vi har to eksperter her som kan kan alle triksene i boka, sier Eriksen og peker på Kåre Willoch og Kjell Magne Bondevik.

Ellers på høstmenyen kommer NRK med flere premier og nysatsinger, som «Linn & Ronnys Tacoshow», «Jævla homo» og altså krimserien «Monster».  Men den store utfordringen for Eriksen og NRK nå er å erstatte supersukssen «Skam».  Eriksen ler av problemstillingen. 

- Jeg får ofte spørsmålet om det blir vanskelig for NRK nå når «Skam» er snart  slutt. Jeg mener det er å snu alt fullstendig på hodet. Det er fantastisk at vi har hatt «Skam», nå har vi noe å strekke oss etter. Jeg vet P3 Ung-miljøet har satt seg som ambisjon at folk ikke skal savne «Skam», at det skal komme opp nye prosjekter, og jeg vet at det kommer noen. Men man vet jo aldri, men vi kan ikke legge til grunn at alt vi lager skal bli en så stor suksess som «Skam», smiler Eriksen.

- Jeg er helt sikker på at det kommer nye satsinger som kommer til å skape masse engasjement blant unge mennesker, det er jeg helt sikker på.

Vil bruke mer penger på nye programmer
- Hva er den viktigste lærdommen av «Skam»-suksessen?

- Det er å være tydelig på hva som er vårt oppdrag, det er skape viktig innhold for norsk ungdom. Å kjenne målgruppen er ekstremt viktig, og så har folkene bak «Skam», Julie Andem og Mari Magnus,, vært svært gode på historiefortelling. Det er også viktig å huske på at «Skam» ikke kom ut av det store intet, vi har øvd på dette i årevis med serier som «Jenter». 

- Vil du og NRK bruke mer penger på å utvikle tilsvarende programmer for unge i tiden framover?

- Ja! Jeg er generelt sikker på at vi må bruke mer penger på idéutvikling og innovasjon internt og sammen med eksterne.

Les også: «Skam»-skaperen er «Årets medienavn»

Les også: - Alle kan kjenne seg igjen i «Skam»

Se video med NRK-profiler og smakebiter fra høstmenyen her: