Prisen for Årets Avistegning ble i dag delt ut på Medielederkonferansen 2017, som finner sted i Trondheim.

Prisen gikk til Christian Blooms tegning av Donald Trump, som har stått på trykk i VG Helg.

Det er Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) som står bak prisen, og årets jury har bestått av Hanne Skartveit fra VG (Juryleder), Bjørgulv Braanen fra Klassekampen, Terje Eidsvaag fra Adresseavisen og Ørjan Jensen, som er frilans avistegner.

Her er juryens begrunnelse:

«Det var vanskelig å komme utenom Donald Trump denne gangen. Verden er i spill. Trump har skapt uro med sine ulike uttalelser om hvordan han ser USAs rolle i det internasjonale samfunnet. Samtidig har Trump i manges øyne kastet vrak på klassiske amerikanske verdier. Gjennom valgkampen angrep han den frie pressen. Han hånet en krigsveteran og tidligere krigsfange som senator John McCain. Han harselerte med pårørende etter en amerikansk soldat som hadde ofret livet for USA.

Årets tegning gir oss en særdeles spisset versjon av hvordan USAs nye president fremstår på sitt mest uerfarne og selvopptatte.

Noen vil mene at tegningen av Trump er vulgær, på grensen til det usmakelige. Men tegnerens oppgave er å provosere, å sette på spissen. Vi kan godt føle ubehag – fordi verden tidvis er ubehagelig. Svært ubehagelig.

Årets vinner leverer jevnlig sine arbeider til VG Helg. Som freelancer har han også en bred og omfattende produksjon andre steder. Han lager blant annet bokcovere og reklameplakater – og han har de siste 30 årene operert som grafittikunstner under tilnavnet Coderock.

Vi gratulerer Christian Bloom med årets avistegning!»