I mars 2016 vedtok alle partier, med unntak av Fremskrittspartiet, på Stortinget at NRK-lisensen skal skrotes og erstattes med en teknologinøytral og øremerket medieavgift. Rett før jul gikk regjeringen inn for å utrede tre modeller og i innspurten før sommerferien forsøker partiene på Stortinget å bli enige om en finansieringsmodell.

Fristen for å avgi en innstilling om stortingsmeldingen om NRK er nå utsatt én uke til 30. mai. Etter det Kampanje forstår strever kulturpolitikerne med å få til et mediepolitisk forlik om NRK-finanseringen.

Ordknappe politikere
Internt i NRK snakkes det om at det nært forestående stortingsvalget gjør det vanskelig for partiene å enes om en modell, med det resultatet at hele lisenssaken må avgjøres i neste stortingsperiode.

- Avgivelse er satt til 30. mai, skriver saksordfører Svein Harberg (H) i en sms til Kampanje.

Mediepolitisk talsperson i Høyre, og medlem av komiteen, Kårstein Eidem Løvaas er litt mindre ordknapp når Kampanje får tak på han.

- Målet er fortsatt å få til et forlik. Når det gjelder arbeidet med stortingsmeldingen i kulturkomiteen, så er det ikke noe vi uttaler oss før alt er klart, sier mediepolitisk talsperson i Høyre, Kårstein Eidem Løvaas, til Kampanje.

Kan vrake modeller
I stortingsmeldingen fra Kulturdepartementet legger regjeringen opp til et videre lovarbeid med tre alternative finansieringsmodeller. Disse modellene er en husstandsavgift (tysk modell), en øremerket skatt (finsk modell) og en øremerket skatt på et fast beløp per person med visse fritak.

Disse modellene skal så vurderes opp mot ordinær finansiering over statsbudsjettet.

- Vi diskuterer om vi skal gå videre med en, to eller tre modeller. Uansett hva Stortinget blir enige om, så er det ingen tvil om at det kreves et omfattende lovarbeid i etterkant. Regjeringen har derfor tidligere uttalt at en ny finansieringsmodell tidligst vil være på plass 1. januar 2019, sier Løvaas.

- Har du en favoritt blant de tre modellene?

- Nei, det har jeg ikke. Når kulturkomiteen jobber med en sak, så er det ikke kutyme å kommentere detaljer i forhandlingene, uavhengig om vi snakker om modell eller modeller, sier han.

Full politisk splid
Rimmereid-utvalget, som la frem sine forslag til ny NRK-finansiering i juli i fjor, gikk ikke inn for den finske modellen der beløpet man betaler inn er styrt av inntekt. Tre av fire utvalgsmedlemmer stemte i stedet for den tyske modellen, som utvalget kaller «NRK-bidrag», også kalt husstandsavgift. Dette er en flat avgift som kreves inn uavhengig av om husstanden har tv eller ikke.

Denne modellen har både Venstre og Høyre vært kritiske til. Venstre har hele tiden vært tilhenger av den finske modellen der man betaler etter evne. Her er partiet også på linje med SV.

Både Høyre og Frp har åpnet for å se nærmere på en finansiering over statsbudsjettet. Dette advarte Rimmereid-utvalget mot i fjor, og også Arbeiderpartiet har vært kritiske til en slik løsning.

- Da måtte man frigjort fem-seks milliarder kroner årlig til NRK. Dessuten ville man kunnet stille spørsmål ved NRKs uavhengighet, sa Tore Olaf Rimmereid til Kampanje i fjor.

Modellen med en øremerket skatt på et fast beløp med fritak for de med svak betalingsevne - såkalt «koppsskatt» - ble ikke vurdert av utvalget.

Les også: Mener Helleland må legge NRK-forslag dødt

Les også: Derfor vil ikke Helleland gi slipp på NRK-skatt

Rimmereid: - Viktig med bred tilslutning
At regjeringen ikke har lagt fra seg den finske modellen, samtidig som de også holder døren åpen for finansiering over statsbudsjettet, ønsker ikke Rimmereid å mene mye om.

- Vi har levert vår innstilling og synes vi belyste tematikken godt i henhold til mandatet vi fikk. Så må Stortinget få lov til å gjøre ytterligere utredninger dersom de ønsker det, sier han til Kampanje i dag.

Rimmereid, som er tidligere administrasjons- og finansdirektør i NRK, håper imidlertid at politikerne blir enige om én modell.

- Jeg tror de fleste håper at vi får en modell som har bred tilslutning. Da er den robust. Det er viktig for forbrukerne, for NRK og for politikerne, sier han.

Les også: Vil vrake NRK-lisensen - foreslår en ny husstandsavgift

Frp: - Ingen småbedrift
Høyres regjeringspartner Frp valgte å stå utenfor stortingsforliket om å beholde et avgiftsfinansiert NRK i 2016. Frp ønsker heller ikke å øremerke deler av skatten til lisens, slik de gjør i Finland, eller å innføre en lisensordning som er bundet til husstandene i stedet for tv-apparatene. Frp ønsker i stedet at NRK finansieres over statsbudsjettet.

- Det er ikke en dum modell, sier Frps mediepolitiske talsperson Ib Thomsen til Kampanje.

Han avviser at kulturkomiteens utsettelse er et tegn på tøffe forhandlinger.

- Det synes jeg er helt feil, det er ikke noen småbedrift man snakker om her, sier Thomsen.

- Tror du på et forlik?

- Ja, eller så hadde man ikke sittet der.

Mediepolitisk talsperson i Høyre, Kårstein Eidem Løvaas, vil ikke svare på om det er en fare for at Frp igjen velger å stå utenfor et forlik om NRK-finansieringen.

- Det blir bare spekulasjoner. Det jeg legger til grunn er regjeringens stortingsmelding og da forventer jeg at regjeringspartiene står bak den, sier Kårstein Eidem Løvaas, som var saksordfører da Høyre ble en del av forliket i 12. time i 2016.