To millioner nordmenn hører radio over digitale plattformer hver eneste dag, viser tall fra februar 2017 som Digitalradio Norge slipper i dag. Det utgjør to tredeler av all radiolytting.

Ifølge Digitalradioundersøkelsen lytter 1,6 millioner nordmenn daglig på DAB.

- Norge er på vei inn i en ny radiotid fordi det mangler plass på FM. Kanalveksten har vært stor i nyere tid, og digitale lyttertall viser at tilbudet treffer lytternes behov, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Les også: - NRK vil miste 500.000 lyttere på DAB (abonnement)

Det finnes ikke sammenlignbare tall fra tidligere undersøkelser, forteller kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge, men digitalandelen har steget fra 31 prosent i 4. kvartal 2012 til dagens 72 prosent.

- Andelen har vokst de siste årene, både fordi man står i en digitalisering av radio og fordi det er kommet et kraftig utvider radiotilbud på DAB. Bare i januar ble det lansert mange nye DAB-kanaler, sier Hagerup.

- Hvor godt hjulpet er digitallyttingen av FM-slukkingen i Nordland?

- Det er ikke mulig å skille ut Nordland i dette. Vi har tidligere vært ute med nordlandstallene, som viser at en svært høy andel av lytterne har blitt med videre på DAB, sier hun.

Tallene viste at antallet radiolyttere falt med ti prosentpoeng i Nordland, eller rundt 20.000 mennesker, og at dekningen nå er på 64 prosent. Tidligere tall viste at 74 prosent av nordlendingene hørte på radio.

Les mer: Mister lyttere etter FM-slukking - her er de første DAB-tallene

- Hvor mye venter dere at radiolyttingen vil gå ned med slukkingen av FM-nettet?

- Sånn som vi leser tallene, så bli lytterne med over på digitale flater. Det ser man på radioutstyret folk flest har hjemme. Vi vet at svært mange husstander har DAB-radio og føler oss trygg på at lytterne blir med over på det digitale, men man må gi lytterne til til å gjøre omstillingen. Vi ser at mange venter med overgangen til slukkingen er veldig nært forestående, sier Hagerup.

I dag er det omlag 4 millioner DAB-radioer i norske husstander. 2,5 millioner er hjemme-radioer mens 890.000 har DAB i bil. 580.000 har DAB-radio på hytta, i båten eller lomma. Det anslås å være omlag 6,9 millioner FM-radioer totalt.