Kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø har klaget inn Bergens Tidende for det han mener er en dobbeltrolle for deres kommentator Mathias Fischer, som i tillegg til å være kommentator i BT også er andre vara for Hordaland Venstre på Stortinget.

Aabø mener BT har brutt VVPs punkter 2.1 om uavhengig redaktør, 2.2 om dobbeltroller og 2.3 om åpenhet om bakenforliggende forhold. Han skriver i klagen:

«Selv om redaksjonen og journalistene føler de har integritet, er det hensynet til publikum som er avgjørende. (...) Ved at BT har ansatt en redaksjonell medarbeider som også er vararepresentant på Stortinget, og dermed per definisjon en politiker, svekkes redaksjonens etterlatte inntrykk om å være uavhengige, ha integritet og høyest mulig troverdighet.»

Sekretariatet innstiller på at BT ikke har brutt punkt 2.1 og 2.2, fordi selve ansettelsen faller utenfor PFUs ansvarsområde og fordi han har sagt opp alle politiske verv og derfor bør vurderes som en uavhengig kommentator. Men fordi han har skrevet om politiske saker, mener sekretariatet at BT burde ha opplyst om at han har et tidligere Venstre-medlemskap, og BT har derfor opptrådt kritikkverdig på punkt 2.3 i Vær Varsom-plakaten.

Les også: PFU om sponsing på Facebook: - Kort vei fra artikkel til markedsføring

- Jeg synes dette er strengt, sier Gunnar Kagge i Aftenposten, som representerer journalistene.

- Jeg er enig i at dette er litt strengt, men samtidig: Jeg ser at han er Venstre-positiv i kommentarene sine. Men ærlig talt, er vi egentlig redde for å bli fôret med Venstre-politikk? Nei, jeg syns det blir for strengt å felle dem for dette. Han har jo tross alt meldt seg ut for flere år siden, sier NRK-redaktør Stein Bjøntegård

- Ved en eventuell merking på kommentarer med politisk innhold, vil vi kanskje forvirre publikum enda mer. Derfor er saken vanskelig. Jeg syns også det er strengt, men jeg er også enig med sekretariatet, sier Eva Sannum, som representerer allmennheten.

- Men han er ikke bare en «vanlig» kommentator. Han er faktisk en «politisk kommentator»! I tillegg er han faktisk fortsatt vara på Stortinget. Tenk hvis han blir kalt inn da, og BT ikke har opplyst om dette. Da hadde jeg tenkt «hva?!», sier Liv Ekeberg i Agderposten, som representerer journalistene.

- Jeg merker derfor at jeg heller mot konklusjonen til sekretariatet. Jeg syns også BT har opptrådt kritikkverdig på punkt 2.3, fortsetter hun.

Utvalget, med unntak av Gunnar Kagge fra Aftenposten, er enig i at BT har opptrådt kritikkverdig. Kagge ønsker likevel ikke å ta dissens.