Kringkastingsrådet i NRK er i dag samlet for første gang i 2017 og behandler blant annet henvendelser fra publikum. Noen av klagene dreier seg om at NRK har en politisk slagside, hvilket pleier å være en gjenganger blant temaene.

Kringkastingsrådets leder, Per Edgar Kokkvold, leste opp noen meldinger fra klagebunken, akkompagnert av humring og latter fra rådets medlemmer og NRK-ledelsen.

«NRK er meget venstrevridd». «Ap-folk får snakke, borgerlige blir konsekvent avbrutt». «Propaganda-tv for sosialistene». «NRK er rigget, rene Nord-Korea». «Bare partiboka er rød, stemmefargen som gjelder for å kunne stå på scenen i NRK». «Jeg betaler ikke lisensen for å holde landssvikere og Ap-spøppel med jobb».

Vil ha undersøkelse
- Dette er av typen klager jeg synes vi kan gå raskt forbi. Men anklagene om politisk slagside kommer så ofte at det vil være interessant også for NRK med en grundig gjennomgang, sier Kokkvold, som vil at Kringkastingrådet skal ha denne typen klager som eget tema i løpet av året.

Han får støtte av nestleder i Kringkastingsrådet, Kjersti Thorbjørnrud.

- Jeg er enig med Kokkvold. Det er viktig å ta klagene alvorlig. Det er større mistillit til norske medier på høyresiden. Jeg er enig i at det er behov for bedre undersøkelser om dette, men det er likevel ganske klare tendenser. Vi trenger en undersøkelse som gir et grunnlag for en diskusjon om dette, hvis ikke så blir det fort mye synsing, sier hun.

- NRK-journalistene bare ler av det
Elin Ørjasæther, som er førstelektor ved Høyskolen Kristiania i Oslo, mislikte at klagerne blir latterliggjort.  

- Det er lett å ta de ut de som formulerer seg dårligst, de som det er lettest å gjøre narr av på høyresiden, som eksempler på hva som er anklagene mot NRK. Etter min mening har NRKs nyhetsdivisjon hatt en politisk slagside helt siden Erik Bye. Jeg vil presisere at jeg snakker om kun én divisjon i NRK. Det er dokumentert at den politiske sammensetningen av journalister er annerledes enn i befolkningen for øvrig. Jeg har mange ganger diskutert dette med NRKs medarbeidere, men de bare ler av det, sier Ørjasæther.

- Det er lett å gjøre narr av noen av klagerne, fordi noe er helt urimelig. Men derfra til å le av problemstillingen, synes jeg er direkte feil, sier hun.

- Det var mer kritikk før
Vebjørn Selbekk, som er ansvarlig redaktør i Dagen, mener debatten om politisk slagside i NRK er viktig.

- Jeg hilser debatten velkommen. Jeg tror den er kjempeviktig. Ikke minst når man ser på hva som skjer ute i verden. Det er en dyp tillitskrise mellom folk og mediene, noe som også får politiske utslag. Jeg har likevel en oppfatning av at det var mer kritikk av NRKs politiske slagside før. Mitt inntrykk er at misnøyen med at NRK er venstrevridd, har avtatt med årene, sier redaktøren.

Eriksen: - Høy tillit til NRK
Kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen mener det er vanskelig å føre en debatt om politisk slagside i NRK uten et solid faktagrunnlag.

- Det er likevel et faktum at vi ser en forskjell på hvor klagene kommer fra -avhengig av hvem som har makten. Det er ingen tvil om at klagene påvirkes av hvem som styrer landet. På generelt grunnlag vil jeg si at NRK når fire millioner nordmenn hver dag, og at noen av dem har en sterk oppfatning om den ene eller andre politiske siden, tror jeg vi må leve med, sier Eriksen.

- Vi tar klagene alvorlig
NRK-sjefen benytter også muligheten til å fortelle at NRK skårer høyt på omdømme- og tillitsundersøkelser.

- NRK har aldri hatt større tillit og vi har i løpet av 25 år aldri skåret høyere på spørsmålet om uavhengighet. Vi har mer tillit nå enn i monopoltiden. Det er høy tillit i alle partier, men vi har mindre tillit i de politiske ytterkantene.

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord skjøt inn at NRKs profilundersøkelser fastslår at publikum i stor grad oppfatter NRK som upartisk og uavhengig.

- NRK skårer ekstremt høyt på spørsmålene om vår journalistikk. Men det betyr ikke at det ikke er viktig å ta tak i dette. Vi tar klagene alvorlig, sier hun.