Hele den norske produksjonsbransjen innenfor tv og film var denne uken samlet på Farris Bad i Larvik for å diskutere bransjen og utfordringene i mediemarkedet.  Der ble det blant annet vedtatt fem nye mål som skal bidra til å styrke og løfte den norske produksjonen av tv-drama.

De fem målene er:

  • Befeste drama som næringen som styrker norsk språk og kultur
  • Doble antall minutter norskprodusert tv-drama
  • Vinne «Emmy» og «Prix Europe» for beste tv-drama
  • Norge best i Norden (best nasjonal TRP)
  • 100 millioner kroner i friske penger fra verdikjeden og insentivordningen

Les mer: Nye mål for norsk tv-drama - skal doble produksjonen

- Må komme nye aktører
NRKs dramasjef Ivar Køhn har ingen planer om å doble dramaproduksjonen i eget hus, men tror likevel at målet kan nås.

- Vi skal ikke doble, men vi skal opprettholde et høyt trykk. Jeg tror en dobling som Produsentforeningen legger opp til må innebære at det kommer nye aktører på banen. Det vil gi mer konkurranse, som også er spennende, sier Køhn til Kampanje.

Han har fått en pangstart på dramaåret med «Valkyrien», som åpnet til knalltall på søndag.

Les mer: Over 900.000 har sett NRKs nye dramasatsing

- Tror du det er et realistisk mål?

- Ja, man skal være veldig forsiktig å tro at det ikke kan være et realistisk mål. Drama har hatt en stor vekst, og jeg tror den fortsetter, men det forutsetter at det kommer flere aktører på banen og at man får ny finansiering på plass. Det må komme frisk kapital inn og den kan både være norsk og internasjonal.

- Kan kvaliteten komme til å lide?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror vi kommer til å opprettholde kvaliteten vi har. Jeg tror alle er interessert i å holde på kvaliteten eller styrke den.

- Har en ekspansiv dramastrategi
Programdirektør i MTG TV, Andreas Bakka Hjertø, satser på drama som aldri før. I vår er han klar med den nye dramaserien «Elven» og senere i år blir det mer «Aber Bergen».

- Vi har en veldig ekspansiv strategi for drama på alle våre plattformer for alle typer drama, sier han.

- Har produksjonsbransjen satt seg gode mål?

- Det vi er opptatt av er at det produseres best mulig drama som når flest mulig. Hvis disse målene gjør at produsentene motiveres til det, så er det bra.

MTG-direktøren mener flere norske produksjonsselskap bør se mot resten av Norden når de leter etter nye oppdrag.

- Jeg skulle ønske mye mer av det vi gjør av nordisk drama også kunne blitt produsert av og med nordmenn i Norge. Hvorfor er ikke «Svartsjøen» produsert av et norsk produksjonsselskap? Det kunne det vært. «Black Widows» kunne også ha vært produsert i Norge.

- Du etterlyser større ambisjoner?

- Enda større ambisjoner og at man er enda mer aktive på den fronten. Vi kommer til å produsere mer norsk innhold og mer nordisk drama. Jeg ser for meg at man kan få flere land interessert i et felles tema, og kunne sett for meg en kul produksjon mellom Norge og EU, eller en norsk-engelsk produksjon.

- Må man inngå sånne allianser for å komme i mål med en dobling?

- Det tror jeg. Vi er utrolig fleksible når det kommer til samarbeid, og kommer blant annet med sesong 2 av «Okkupert», som er en samarbeidsproduksjon mellom Viaplay og TV 2. Det er selvfølgelig fordi vi ønsker oss mest mulig drama på flest mulig plattformer.

Tror på Emmy for «Elven»
Målet om en Emmy-pris for beste tv-drama blir sekundært, mener Bakka Hjertø.

- Det er alltid inspirerende å jobbe mot å lage bedre kvalitet. Hvis dette bidrar til det, så er jeg enig i det. Men for meg er det viktigst å treffe flest mulig seere, ikke at det skal være en personlig triumf for en kreatør.

- Blir det i så fall TV3 som henter en Emmy for en dramaserie?

- Ja, det gjør det. Den heter «Elven».