Norsk Redaktørforening inviterer kongehuset til dialog etter kronprinsesse Mette-Marits åpne brev der hun retter kritikk mot pressen for å være for nærgående mot hennes sønn Marius Borg Høiby.

Torsdag ettermiddag publiserte kronprinsesse Mette-Marit et åpent brev på kongehusets nettsider i anledning sønnens 20-årsdag fredag. I brevet refser hun deler av norsk presse, som hun mener har utsatt sønnen for press.

– Kritikken er lite konkret og vanskelig å forholde seg til. Men vi går gjerne i dialog med kronprinsessen og kongehuset, sier assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

Les også: Kronprinsesse Mette-Marit refser deler av norsk presse

I brevet fra Mette-Marit heter det blant annet at «Marius Borg Høiby ber om at hans ønske om å få leve utenfor offentlighetens søkelys blir respektert av mediene».

- Kan klage til PFU
– Det er selvsagt fritt for enhver – også kongehuset og kronprinsessen – å ha sterke meninger om norsk presse, og dersom man mener det er gjort presseetiske brudd, så har man jo full mulighet til å klage omtalen inn for Pressens Faglige Utvalg. Det har jo også kongefamilien gjort tidligere, sier Nybø.

Hun mener at norske medier har opptrådt forholdsvis varsomt overfor Marius Borg Høiby og tatt hensyn til ønsket om å skjerme ham fra offentligheten.

- Selv om han nå får en mindre sentral rolle uten offisielle oppgaver, så er han å anse som en del av Norges mest offentlige familie, sier Nybø.