Mange var kritiske da TV 2 kunne fortelle at tv-konsernet ville satse på en døgnåpen tv-kanal. Men på dagen i dag for ti år siden, startet en liten gjeng under ledelse av Thomas Henschien, vaktsjefene Roy Tore Jensen og Alexander Valestrand og programvertene Terje Svabø og Mah-Rukh Ali opp sendingene til TV 2 Nyhetskanalen og de har ikke stoppet ennå. Det er godt gjort og fortjener et stort gratulerer med dagen. 

Både eksternt og innad i TV 2 var det kritiske stemmer som mente at det ikke skjedde nok i Norge til å holde liv i en nyhetskanal. De tok feil. Kanalen er blitt en suksess og kanskje en av de mest suksessrike redaksjonelle lanseringene noensinne i regi av TV 2.Ti år senere kan kanalen bli en redningsplanke for hele TV 2,

Så på en dag som denne bør en minnes og rose den tidligere TV 2-sjefen Kåre Valebrokk som trodde på det som mange mente var et dristig prosjekt. Valebrokk skar igjennom og la dermed grunnlaget for suksessen. 

Suksessen kan forklares med mye utover det åpenbare som går på at kanalen har hatt mange dyktige nyhetsankere og eksperter, vært gode på breaking news og hatt en lettbenthet som den største konkurrenten NRK ikke har hatt. 

Men i tv-markedet er det også sånn at det nesten alltid er lettere å skape en ny tv-vane enn å endre gamle og den samme Valebrokk, som alltid lot seg alltid irritere over at NRK fikk høyere seertall på nyhetene enn TV 2 eller som han selv sa det; «når Kongen taler samtidig på NRK og TV 2, tror folk han snakker sant på NRK og juger på TV 2.»

Med Nyhetskanalen klarte TV 2 å bygge opp en ny vane ved å gi seerne mulighet til å få en 30 minutters oppdatering på nyhetsbilde når seerne selv ønsket det. Det skulle NRK aldri komme til å klare verken før eller siden. Allmennkringkasteren på Marienlyst forsøkte i en kort periode, men måtte gi tapt.

Nyhetskanalen fikk dermed spillerom til å bli en leverandør av løpende nyhetsoppdateringer som rundt en halv million nordmenn forholder seg til daglig og det er en kanal som tv-seerne søker seg til når det skjer store nyhetsbegivenheter det være seg terrorangrepet i Paris eller den amerikanske valgkampen.

Kanalen har skjerpet konkurransen om breaking news som det heter på tv-språket og de gangene NRK har fått kritikk for å være for trege (terroren i Paris), er årsaken til det, TV 2 Nyhetskanalen.

Nyhetskanalen har derfor vært viktig for den journalistiske stoltheten til TV 2-ansatte som alltid har levd med et lillebrorstempel på tv-nyheter i konkurransen med «Dagsrevyen». NRKs flaggskip på nyheter har alltid hatt større seertall (kanalen har startet 2017 med fantastiske seertall på over 900.000 seere) Men med nyhetskanalen klarte TV 2 å få til noe NRK ikke klarte og aldri har klart siden heller.

Det vil ikke være nok bare å være god på det en i journalistkretser kaller blålysjournalistikk.

Så hva kommer til å skje med nyhetskanalen de neste fem-seks-syv årene? Er utviklingspotensialet brukt opp eller skal man klare å løfte den videre? Det er mange utfordringer som venter. 

Man må klare å møte konkurransen fra de nettbaserte mediene om å være først med breaking news og hendelsesnyheter som man ikke kan planlegge (for eksempel rettssaker, politiske høringer og pressekonferanser) og en må passe seg så en ikke blir akterutseilt i konkurransen med de kjappere mobil- og nettsatsingene til NRK, VG og Aftenposten.

Det store flertallet av oss har i dag nettet som sin viktigste nyhetskilde og rangerer det foran tv. For TV 2 blir det defor svært viktig fremover å ta en like sterk poosisjon på nett og mobil som i det lineære tv-markedet.  Nettsatsingen til TV 2 har i mang år lidd av å være altfor stemoderlig behandlet.

TV 2 Nyhetskanalen må også klare å engasjere de unge seerne i større grad. Oppslutningen er mye lavere i de yngre segmentene (164.000 seere daglig i målgruppen 20-49).  Det er en utfordring man må møte med nettopp en økt satsing på mobil og nett og etter hvert også flere og tydeligere redaksjonelle nyhetskonsepter utover «Avisrunden», «Sporten» og «Økonomimagasinet». Hva med en utenriksflate a la NRKs «Urix» og en debattflate a la «Dagsnytt 18»? Hvorfor skulle ikke den oppvoksende generasjonen mediebrukere ha glede av å se de beste debattklippene på TV 2 Mobil i årene som kommer?

Men den største utfordring ligger kanskje internt. TV 2 står med begge beina opp i sin mest krevende nedbemanningsprosess noensinne der 177 mennesker skal vekk og kanalen spare 350 millioner kroner. Her er det mange nyhetsjournalister og redaksjonelle ansatte som forsvinner (rundt 30 prosent).

Da blir det krevende å holde kvaliteten oppe med færre journalister, produsere gode gravesaker og se makta i kortene. Det vil ikke være nok bare å være god på det en i journalistkretser kaller blålysjournalistikk.

Håpet ligger i den nye organisasjonen TV 2 bygger som skal gi en billigere og mer effektiv produksjon av nyheter. I slutten av måneden går tiåringen over fra å være en av mange kanaler i TV 2, til å bli et produksjonsselskap av tv-nyheter og motoren for all TV 2s nyhetsproduksjon det være seg lineært, digitalt (Sumo), nett og mobil i mediehuset.

Får TV 2 dette til, vil det være rom for en fortsatt satsing på nyheter i TV 2 (uavhengig av statlig støtte eller ikke).  Det tror jeg vil være en klok strategi. Ved siden av sport, konserter og de største underholdningshowene, er nyheter noe av det som fungerer aller best live eller på direktesendt tv.

Nyheter er det også et av de siste områdene der TV 2 vil klare å differensiere seg fra sine kommersielle konkurrenter i årene som kommer, det være seg Discovery, MTG, Youtube og Netflix som alle satser tyngre og tyngre på sport, egenprodusert drama og underholdning.

Helt siden starten har TV 2 klart å posisjonere seg med unikt innhold. Det begynte med internasjonale dramaserier som «Friends» og «Ally McBeal» og ga TV 2 status som «Norges seriemester». Så kom et tiår der sport ble viktigere og TV 2 ble et hjem for norsk og engelsk fotball. Kanskje blir de neste årene tiåret der Nyhetskanalen ikke lenger er en av flere TV 2-kanaler, men den fremtidige posisjonen til TV 2 – «Nyhetskanalen» TV 2.