Denne våren har Norges største medieselskap Schibsted lobbet hardt for å samle norske mediehus i en felles front mot de amerikanske teknologigigantene Facebook og Google. Det norske mediekonsernet har kommet med en historisk invitasjon til blant andre Polaris Media og Amedia for å få de to konkurrentene til å bli med over på Schibsteds egenutviklede annonse­system.

Les mer: Schibsted-topp vil ha felles kamp mot Google og Facebook

Les også: Slik svarer Facebook og Google på Schibsted-toppens krigsrop

Nå viser det seg at også britiske aviskonsern tenker i samme baner som Schibsted. Ifølge Financial Times har Telegraph Media Group, Trinity Mirror og Rupert Murdochs News UK, som eier The Times, The Sunday Times og The Sun, vært i samtaler om å lage et felles annonseselskap for å møte utfordringene på annonsemarkedet.  Daily Mail og The Guardian har så langt valgt ikke å kommentere saken.

- Vi vil alltid kjempe mot hverandre i avisstativene og for de beste sakene, men på baksiden er det mulig å finne sammen for å snakke med en sterkere stemme til reklameindustrien, sier administrerende direktør i Trinity Mirror, Simon Fox, til Financial Times.   

- Utviklingen er alarmerende
Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted er imidlertid ikke overrasket over at de britiske avisgigantene tenker i samme baner og «tar en Schibsted».

- Jeg er ikke overrasket over at britiske mediehus også tenker i disse baner. Utviklingen er alarmerende. Sannheten er at de globale plattformene til Facebook og Google i dag utfordrer de tradisjonelle medieselskapene både på innholdssiden og i kampen om annonsekronene, sier Ryssdal.

Hverdagen til de norske mediehusene er blitt brutalt endret de siste årene med sviktende digitalinntekter, nedbemanninger og kutt som en følge av økt konkurranse fra blant andre Facebook og Google. Kampanje har tidligere skrevet at de to amerikanske gigantene ligger an til å ta en omsetning som nærmer seg fire milliarder kroner eller nærmere 50 av det digitale annonsemarkedet i Norge på rundt 7,5 milliarder kroner.

- Samarbeid er blitt et nøkkelord
Schibsted har derfor helt siden februar i fjor investert tungt i å utvikle en egen annonseplattform bygd på avansert annonseteknologi og brukerinnlogging for å kunne tilby norske annonsører bedre annonseprodukter.

Les også: Tech-kappløp koster Schibsted 300 millioner kroner

- Nå må mediehusene fokusere på å kapre en større del av de digitale annonseinntektene for å kunne finansiere kvalitetsjournalistikken i fremtiden. Skal vi klare å få til det er vi avhengig av å kunne samle nok data for å tilby brukerne mer relevant og skreddersydd innhold og dermed gi annonsørene mer treffsikker markedsføring. Mot Facebook og Google er hvert enkelt mediehus ikke stort nok til dette alene. Det er derfor samarbeid har blitt et nøkkelord i mediebransjen, sier Ryssdal.

Så langt har Polaris Media og konsernsjef Per Axel Koch vært positiv til et samarbeid med Schibsted om både annonser, mens Amedia fortsatt er i tenkeboksen. Resten av medie-Norge har valgt å gå med Google og deres Doubleclick-løsning. I dette siste feltet finner en selskaper som Egmont, Aller og TV 2.

Les også: Polaris vil inn i Schibsted-allianse

Les også: - Schibsted er også en stor konkurrent

Britiske medier sliter:

Utviklingen på det engelske avismarkedet har vært svært tøff så langt i år både på papir og digitalt. En av dem som må kutte stort er The Guardian.

Bygger i London
I forbindelse med utviklingen av sin egen annonseløsning,  bygd på AppNexus-teknologien og som gjør det mulig å kjøpe annonser programmatisk og på tvers av alle Schibsteds medier, har mediekonsernet hatt et stort antall teknologer sysselsatt i London. Totalt har norske mediekonsernet nå over 100 teknologer i sving og selskapet har ansatt folk fra flere av de store, internasjonale teknologiselskapene.

Selskapet har dermed blitt en synlig aktør på det britiske markedet og ifølge kilder Kampanje har vært i kontakt med, skal det ha vært møtevirksomhet mellom Schibsted-utviklerne og de engelske mediehusene.

- Har Schibsted vært i samtaler med noen av de britiske mediehusene med tanke på å tilby Schibsteds annonseplattform?

- I Schibsted har vi valgt å tilknytte oss en uavhengig leverandør av annonseteknologi gjennom AppNexus, og vi mener det er bra at det kan finnes et slagkraftig alternativ til Google og Facebooks plattformer. Vi er positive til å tilby denne løsningen til andre medieselskap, og er glade for at mediekonsernet Polaris nå også er i ferd med å knytte seg til dette. Vi håper flere vil følge etter, og er i dialog med flere medie-aktører rundt dette og er åpne for samarbeid selv om det i første omgang er naturlig å fokusere på våre kjernemarkeder, sier Ryssdal.

Snakker gjerne med engelskmennene
Schibsted-sjefen er dermed ikke avvisende til å tilby plattformen også til engelske avishus dersom muligheten er der, selv om hovedfokus nå er å få med flest mulig norske medier.

- Dette er et skritt på veien mot å lage bedre digitale produkter både for lesere og annonsører. Den utfordringen er felles for norske mediehus, og vi mener et bredere samarbeid vil kunne skape de beste løsningene, sier Ryssdal.

Utviklingen på det engelske avismarkedet har vært svært tøff så langt i år både på papir og digitalt. Ifølge analyseselskapet Enders Analysis falt display-annonseringen i fjor med 15 prosent, den største nedgangen siden 2009 i kjølvannet av finanskrisen. Siden 2000 har også salget av aviser blitt halvert og er nå på et samlet opplagsvolum på åtte millioner eksemplarer.

Les mer: Schibsted vil ha norsk reklameallianse

Les også: Mener medier bør gå «all in» på Facebook

Det skjer samtidig med at annonseinntektene på papir fortsetter å stupe med opp mot 20 prosent samtidig som papiropplagene fortsetter å falle kraftig.