Fredag starter et av verdens aller største sportsarrangement, EM i fotball i Frankrike. Norske mediefolk ankommer et land som er i høyeste terrorberedskap etter angrepene i Paris i november. 90.000 politifolk, soldater andre sikkerhetsarbeidere skal passe 1,5 millioner tilreisende, publikummere, landslagene og mediene under det fire uker lange mesterskapet.
Terrorfaren skal være overhengende. En franskmann ble denne uken pågrepet i Ukraina, mistenkt for å ha planlagt 15 angrep mot fotball-EM i Frankrike. Mannen ville også angripe moskeer og synagoger. Han ble pågrepet med 125 kilo eksplosiver, mengder med automatvåpen, mer enn 5000 skudd og 20 balaklavaer.
Søndag gikk president François Hollande ut og medga at det foreligger terrortrusler mot landet i forbindelse med fotball-EM. Også USA har advart om høy terrorfare og bedt alle amerikanske statsborgere om å være aktsomme. Storbritannia advarer briter som har tenkt seg til Frankrike under fotball-EM, om stor terrorfare ved stadionanlegg og transportårer.
- TV 2 har satt ned beredskapsgruppe
Terrorfaren preger også de norske medienes forberedelser til det store fotballmesterskapet. TV 2, som deler EM-rettighetene med NRK, sender to team på til sammen ni personer til Frankrike.
- TV 2 har en beredskapsplan for EM i Frankrike, og vi har satt ned en beredskapsgruppe som består av blant andre meg. Ved en eventuell hendelse vil denne gruppen tre sammen umiddelbart og den vil følge en plan for hvordan vi skal håndtere for eksempel et terrorangrep, hvor vi skal samles, hvilke telefonnummer som det er viktig å ha kontroll på i Frankrike, blant annet til Sjømannskirken, ambassaden og konsulater, forteller nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 til Kampanje.
Reporter havnet i terrordrama
TV 2 har siden kanalen gikk på lufta i 1992 sendt reportere til konfliktfylte områder verden over. I 2008 var TV 2-reporter Fredrik Græsvik til stede på Hotel Serena i Kabul da en gruppe terrorister angrep. Dagblad-journalisten Carsten Thomassen ble drept under angrepet.
- Vi har fått mye erfaring med å ferdes rundt omkring i verden. Etter terrorangrepet på Hotel Serena, gjennomgikk vi våre rutiner og planer for beredskap ved alvorlige hendelser, forteller Årsæther.
- Vi har fått mye erfaring med å ferdes rundt omkring i verden. Etter terrorangrepet på Hotel Serena, gjennomgikk vi våre rutiner og planer for beredskap ved alvorlige hendelser, forteller Årsæther.
- Det er umulig å gardere seg 100 prosent mot terror, men det er viktig å ha planene for håndtering klare hvis det skjer noe alvorlig, legger han til.
- Kan ikke tenke på terror til enhver tid
- Har TV 2-mannskapet som skal til Frankrike vært på terrorøvelser?
- Vi har ikke sendt dem på kurs for opptreden i gisselsituasjoner, slik våre utenriksreportere blir, men de er blitt informert om sikkerhetstiltak og retningslinjer for alvorlige hendelser, sier Årsæther.
- Er TV 2 og medarbeiderne bekymret for terrorfaren?
- Vi tar terrortrusselen alvorlig, men vi kan ikke gå rundt og bekymre oss for terror til enhver tid. Vi mener at vi må håndtere terrorfaren med de erfaringene og rutinene vi har. Jeg stoler på at Frankrike tar trusselen alvorlig og terrorberedskapen vil være på det høyeste under både EM og Tour de France, sier Årsæther.
TV 2 har også egne beredskapsplaner for Tour de France og OL i Brasil, forteller TV 2s nyhetsredaktør.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Høy terrorberedskap: 90.000 politifolk, soldater andre sikkerhetsarbeidere bevokter arenaene og publikumssonene under fotball-EM i Frankrike. Dette er fra terrorøvelse i forbindelse med mesterskapet nylig. Foto: NTB Scanpix.
- Har hatt møte om kriseberedskap
Konstituert sportssjef i NRK, Egil Sundvor, forteller til Kampanje at statskanalen har forberedt seg på dramatiske scenarier i Frankrike.
- Alle NRK-ansatte som skal til Frankrike har vært på sikkerhetskurs. Dessuten har ledergruppen i NRK-sporten denne uken hatt et møte om kriseberedskap og divisjonsledergruppen har jevnlige øvelser i krisehåndtering. Siste øvelse hadde vi i forrige uke. I tillegg får alle som skal til Frankrike jevnlig informasjon om sikkerhetstiltakene på og rundt arenaene og ved publikumssonene, forteller Sundvor til Kampanje.
- Hvis en hendelse skulle inntreffe i Frankrike som påvirker oss, er NRK beredt til å håndtere det, forteller han.
- Tror sikkerheten er god
Han følger med på rapportene om økt terrorfare i Frankrike.
- Jeg har ikke lyst til å bruke ordet bekymret, men vi skal ta på alvor de meldingene vi får fra Frankrike. Vi må forholde oss fornuftig til de anvisninger vi får. Jeg tror sikkerheten i Frankrike er god. Vi har høynet rapporteringsplikten for å vite hvor folk er, og har gjennomgått rutiner for hvordan teamene skal forholde seg hvis det oppstår hendelser under EM. Vår oppgave er å informere best mulig.
EM kommer til å sette sitt sterke preg på alle NRK-flater de neste ukene.
- NRK Sport har 14 medarbeidere på plass til enhver tid under EM i Frankrike. I tillegg vil det være noen som reiser opp og ned mens mesterskapet pågår, forteller sportssjef Egil Sundvor.
Kommentér