I dag gikk Dagens Næringsliv (DN) ut med informasjon til sine ansatte om at alle vil få tilbud om sluttpakker. Totalt skal avisen kutte 45 millioner kroner, og det betyr blant annet at 15 journalister må gå. Det var Journalisten som først omtalte saken.

I første kvartal hadde mediekonsernet NHST, hvor DN er flaggskipet, et resultat før skatt på minus 22,3 millioner. Det ble tidligere i år antydet at DN måtte kutte kostnadene med rundt 30 millioner kroner, men fasiten er altså 15 millioner kroner høyere.

Les også: Djuve: - 2016 blir ikke et godt år

- Færre kampanjer
- Annonsemarkedet har utviklet seg svakere enn vi antok da vi lagde den opprinnelige beregningen, sier konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST til Kampanje.

DN henter i hovedsak annonsekronene sine fra de tre kategoriene stilling ledig, bedriftsprofilerende annonser og digitale annonser. Bjørkavåg forteller at stilling ledig fortsatt preges av svake konjunkturer, mens det digitale markedet har lavere inntekter enn man hadde regnet med.

- Skyldes dette at flere annonsører flytter penger over til det programmatiske markedet med automatiserte reklamekjøp?

- Ja, det også. Mange av kundene våre har ikke et forhold til programmatic, mens andre har. Vi er mindre eksponert enn en del andre, men på prisnivå så følger vi samme utvikling. Det har vært færre kampanjer og annonsørene ser ut til å spre seg på langt flere medier. Det gjør at prisene har falt, sier Bjørkavåg.

- Har fått rynker
- Er du bekymret over utviklingen i den norske mediebransjen?

- Jeg har bekymret meg over dette annonsemarkedet i så lang tid at jeg har fått rynker. Men den gode nyheten for våre publikasjoner er at vi står oss godt i abonnementsdelen hvor vi har vekst. Jeg antar at 80 prosent av inntektene våre på et tidspunkt vil være abonnementsinntekter. Det gjør oss mye mer robust enn der vi kom fra, hvor det var mer 50-50, sier han.

Sjefredaktør Amund Djuve i DN skriver i en e-post til Kampanje at selv om utviklingen akkurat nå ikke er all verden, ser han et potensial i nye forretningsområder i tillegg til abonnementsinntektene.

- På lengre sikt gir veksten i digitale abonnementsinntekter håp om bedre tider. Mange medievirksomheter har også sterke merkevarer som det bør være mulig å utnytte bedre. I DN har vi så langt satt i gang en betydelig satsing på konferansevirksomhet som et nytt inntektsområde i tillegg til lesermarkeds- og annonseinntekter. De siste ukene har vi hatt konferanser innen hhv sjømat og næringseiendom som har hatt topp foredragsholdere og god deltagelse. Men uavhengig av dette er vi nødt til å tilpasse kostnadene den inntektsutviklingen vi har, skriver han.

Utelukker ikke oppsigelser
- Vil det være behov for ytterligere kutt i 2016 eller 2017?

- 2017 er umulig å spå, men det er dette nivået vi nå planlegger for i 2016, sier Bjørkavåg.

Konsernsjefen kan ikke utelukke at de vil gå til oppsigelser dersom de ikke kommer i mål med sluttpakker.

- Det ligger i sakens natur. Dette er frivillige sluttpakker som vi antar kommer til å bringe oss et stykke fremover, men det er et ledd i å få kostnadene ned.