Det har blåst friskt rundt Bonnier-selskapet SF Studios, Nordens største produksjonsselskap, og administrerende direktør Jonas Fors de siste ukene. Bråket startet da den svenske tv-kanalen SVT kom med et skred av påstander rundt tv- og filmproduksjonsselskapets bedriftskultur. SVT hevdet blant annet at ledelsen svidde av penger på en nattklubb med lettkledde damer under filmfestivalen i Cannes i mai. Selskapet skal angivelig ha leid en luksusyacht med en ukespris på 500.000 kroner, og det kom sterke beskyldinger om at det råder en grisete, rå og sexistisk gubbekultur i selskapet. I tillegg har det kommet anklager om unormale økonomiske krav og grådighet i forbindelse med produksjoner av filmer.

Det får konsekvenser. For Fors måtte fredag gå på dagen etter uker med mediestorm.

- Styret for SF Studios har i dag kommet til enighet med Jonas Fors om at han forlater sin stilling som administrerende direktør i SF Studios, med øyeblikkelig virkning, opplyser Bonnier i en pressemelding.

- Har kritikk mot bedriftskulturen
- Bonnier har som majoritetseier kommet til den konklusjon at Jonas Fors, slik situasjonen er nå, ikke lenger klarer å fungere som leder for SF Studios. I de siste dagene har det vært hard kritikk rettet mot SF Studios om selskapets bedriftskultur, særlig det som omhandler likestilling, samt mot selskapets opptreden på filmfestivalen i Cannes og selskapets forretningsmodell for tv- og filmproduksjoner, sier Ulrika Saxon, som representerer Bonnier i SF Studios-styret, i meldingen.

Bakteppet for sjefens hoderulling i SF Studios er oppkjøpet av produksjonsselskapet Tre vänner i 2013. Tre vänners sjef Jonas Fors ble da toppsjef for SF Studios. Ifølge SVT-programmet Kulturnyheterna skal selskapet under den nye ledelsen vært mer opptatt av penger enn enn kreativitet. Flere har reagert på at selskapet har karret til seg altfor mye av filmbudsjettene, før selve produksjonene har startet, samtidig som SF Studios har mottatt et stort antall millioner i statsstøtte.

Champagnefester, yachter og lettkledde jenter
Regissør Hannes Holm, som ledet innspillingen av filmen «En mann ved navn Ove, hevdet at penger var blitt viktigere i selskapet enn kreativitet.

- Når jeg sitter i Sverige og jobber og får høre om at det snakkes om vill festing nede på Rivieraen og man får lese om det i avisen, da blir jeg sint og irritert. Når svenske filmarbeidere jobber ræva av seg, og så dukker det opp champagnefester, yachter og lettkledde jenter. Er det det her pengene fra Ove går til, sa Holm til SVT.

Mest iøynefallende er opplysningene om at Fors og ledelsen har stått i spissen for en kjønnsdiskriminerende machokultur. Hannes Holm uttalte at SF Studios var preget av «en svinaktig gubbekultur» og anonyme kilder hevder det samme. Ifølge SVT har rundt 20 kvinner, deriblant flere i sentrale stillinger, sagt opp eller blitt sagt opp siden 2013. Totalt har 100 av 220 ansatte sluttet siden Fors ble toppsjef i 2013.

- Det ble litt «Snabba cash» over det hele
Ledelsens opptreden under filmfestivalen trekkes fram som et eksempel på selskapets sexistiske kultur. Fors og ledelsen skal ha oppsøkt klubben VIP-room i Cannes, hvor Fors skal ha vært en hyppig gjest. Klubben omtales av SVT som «veldig sexistisk» og de ansatte poserer nakne både på scenen og på bardisken.

For å få bord på utestedet VIP-rom må man punge ut for to magnumflasker champagne, og et bord på VIP-room har den stive prisen av 26.000  svenske kroner per kveld. Tidligere ansatte forteller til SVT at champagnen fløt rundt SF Studios ledelse den sene natten ved Rivieraen. Under årets filmfestival leide også selskapets ledelse luksusyachten «Naughty by Nature», som ifølge båtens nettsider leies ut for normalt 51.000 euro i uken, altså nærmere en halv million kroner. Fartøyet, som er registrert i et skatteparadis på Isle of Man, var leid av et selskap der SF Studios egen styreleder, Mikael Lövgren, står som oppført som én av eierne.

- Det ble litt «Snabba cash» over det hele, sier en person med godt innsyn i selskapet, og refererer til filmen som produksjonsselskapet Tre vänner fikk sitt store gjennombrudd med.

- Slo ned norsk bransjekollega
Som om ikke det var nok materiale til en film eller serie i denne historien: Ifølge Aftenposten slo Jonas Fors ned en norsk bransjekollega under et cocktailparty i Cannes i mai. Aftenposten har i flere uker forsøkt å få kommentarer fra SF Studios og Fors, men ingen har besvart spørsmålene.

Bonniers Ulrika Saxon kommenterer ikke slagsmålet, men forteller at mediekonsernet tar beskyldningene om sexistisk bedriftskultur alvorlig.

- For å få fakta om selskapets arbeidskultur vil vi bringe inn en tredjepart til å gjennomføre en grundig undersøkelse blant SF Studios ansatte, forteller Saxon.

- Ingen strippeklubb
Jonas Fors unnlot å kommentere de alvorlige anklagene i flere uker. Men torsdag,  dagen før han måtte gå på dagen, stilte han opp i et eksklusivt intervju med SVT. Da avviste han det aller meste av beskyldningene om grådighetskultur, sexisme og det mye omtalte Cannes-oppholdet.

- Vi oppfatter oss ikke som sexistiske, sa Fors til SVT.

Han gikk heller ikke med på at VIP Room kan karakteriseres som en strippeklubb.

- VIP Room er ingen strippeklubb, men en nattklubb som besøkes av mange under festivalen. Den ligger på et prominent hotell, sa Jonas Fors til tv-kanalen.

Hvorvidt kvinnene var lettkledde, mente Fors var et definisjonsspørsmål.

- Hvordan de er kledd kan man sikkert ha meninger om. Men jeg har faktisk ikke lagt merke til hvordan de er kledd, sa Fors.