Da Discovery fikk rettighetene til å vise kvalifiseringskampene til Norge for EM i Frankrike og VM i Russland i 2018, satte Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball opp sitt eget produksjonsselskap i Ullevaal Media Center (UMC) med base på landslagets hjemmearena.

Det har kastet bra av seg. Omsetningen har nå økt til 55 millioner kroner og daglig leder Svein Graff leverer også pene overskudd til sine eiere Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball.

- Jeg er stolt over kapasiteten og kvaliteten i arbeidet UMC-gjengen har levert. Vi har ekstremt dedikerte medarbeidere.  Sammen har vi skapt nye innholdskonsepter for norsk fotball og levert omfattende nyskapende produksjoner for Discovery og andre eksterne kunder, sier administrerende direktør Svein Graff til Kampanje.

Det var en avtale med Discovery om å produsere studiosendingene til landskampene som ga startskuddet for fotballens eget tv-produksjonsselskap. 2,5 år senere sitter Graff med stadig flere Discovery-produksjoner.

- Discovery er den største kunden vår men vi gjør også oppdrag for næringslivet og vi produserer innhold til alle klubbene og forbund. Vi leverer også digitalt innhold for alle plattformer inkludert streamingtjenester, filmproduksjon og medietrening, sier han.

Men det er Discovery som er «drømmekunden» og som har lagt alle sportsstudio-sendingene på kanalene TVNorge, MAX og Eurosport til UMC. Det betyr at UMC har produsert og spilt inn alt av studiosendinger i forbindelse med loandskamper i fotball, Europa League, PGA golf og ishockey-VM

- Vi er i full gang med å planlegge driften, investeringene og produksjonene neste år. Mai 2017 blir tidenes mest hektiske for oss, men vi gleder oss, sier Graff. 

Får mer Disco-fotball
Det siste er en ny avtale med Discovery om å produsere enda flere studiosendinger når det amerikanskeide tv-konsernet går i gang med sin store fotballsatsing «Fotball til folket» og tar over fotballrettighetene fra TV 2.

Dermed har Discovery landet to av de største produksjonsoppdragene knyttet til norsk fotball der Nep tar kampproduksjonen og UMC får studiooppdraget.

Les også: Discovery og NEP enige om Eliteserien-produksjon

- Vi har gjennomført ekslusive forhandlinger med Discovery, og avtalen signeres etter planen like etter nyttår, sier Graff.

Avtalen slik den er tenkt er satt opp med ett års varighet og dreier seg om minimum 60 sendinger med mulighet til å øke dette til enten 90 eller 120 sendinger avhengig av hvor mange studiosendinger Discovery ønsker å lage utover de to faste studioproduksjonene søndager «Fotballxtra» og «Fotballmagasinet».

- Dette er fotballens premiumprodukt og selv om vi ikke har ansvar for det redaksjonelle så er det fantastisk gøy å kobbe med å utvikle eliteserien som tv-produkt, sier Graff.

Graff sier 2017 uansett kommer til å bli mer travelt enn noen gang for det nye tv-produksjonsselskapet.

- Jeg vil tippe vi i mai neste år med ishockey-VM, Eliteserien, Europaligaen, klubbleveranser og andre produksjoner vil levere mer enn 150 små og store produksjoner, Graff.

Vil investere:

UMC-sjef Svein Graff i lokalet som kan bli det nye storslåtte superstudioet på Ullevål Stadion. Investeringen Graff og studio- og utviklingssjef Jarle Marøy må ta vil ligge i størrelsesorden «et voksent tosifret millionbeløp».

Bygger nytt studio
Discovery er den desidert største kundene til UMC og Graff sier rundt 80 prosent av omsetningen på 55 millioner kroner er knytta opp til Discovery.  Overskuddet er på 11 millioner, men inkluderer et driftstilskudd på 4,5 millioner. Resultatprognosen er 6,5 millioner bedre enn budsjettert. Nå vil Graff ta noen større investeringer for å sikre videre vekst.

- Vi gjør noen store investeringer som kommer til å prege oss fremover. Vi har bestilt en egen tv-produksjonsbuss som bygges i Sverige nå og skal være klar til ishockey-VM, sier Graff.

Enda større er planene om å utvikle UMC til også å gjøre andre studioproduksjoner enn sport som for eksempel underholdningsprogrammer. Planen er ifølge Svein Graff å se på mulighetene til å bygge et storslått tv-studio på over 300 kvadratmeter i den gamle konferansesalen Colosseum i NFFs lokaler. Investeringen vil ligge i størrelsesorden «voksent tosifret millionbeløp».

- Vi har det siste året utredet muligheten for å bygge et nytt og stort studio her på Ullevaal. Vi har kommet så langt at vi tror på en realisering av tv-studioet i 2017, men det er styret som til slutt vil ta den endelige avgjørelsen, sier Graff.

- Du utelukker ikke at noen av de store tv-kanalene lager et underholdningsshow på Ullevål om noen år?

- Nei, det er absolutt realistisk og vi snakker med tv-kanalene om både sport og underholdning. Vi ønsker oss en fremtid der vi kan betjene og operere for flere tv-selskaper og vi har gjort mindre ting i dag for både NRK og TV 2 selv om Discovery den store kunden.

Graff ble hentet fra jobben som kommunikasjonsdirektør i NFF høsten 2014 for å prosjektere og etablere UMC. Han ble så ansatt som administrerende direktør i UMC. De to andre fast ansatte i UMC er studio- og utviklingssjef Jarle Marøy og teknisk sjef Jens Vik. I tillegg har selskapet kontrakter med ti personer, og leier inn frilansere ved behov.