Med salget av «Skam» til Simon Fuller har NRK klart å få innpass på det amerikanske tv-markedet nok en gang.  Fuller er ingen hvem som helst på den internasjonale tv-himmelen. Han driver tv-produksjonselskapet XIX Entertainment og har tidligere jobbet frem megasuksesser som «Idol», «Skal vi danse» og ikke minst pop-suksessen Spice Girls.

Håkon Moslet forteller at NRK selv har forhandlet frem avtalen med Fuller.

- Det var fordi henvendelsen kom direkte til oss. Simon Fuller fikk høre om «Skam» via norske kontakter og den norske musikkbransjen. Han tok direkte kontakt med meg og så har vi valgt å ta dialogen videre, sier han.

Gjorde salget selv
NRK bruker en rekke forskjellige distribusjonsselskaper med tanke på salg av NRK-innhold på tv-markedet, det være seg engelske DRG, norske Nordic World og tyske Beta. Men denne gang tok Moslet og NRK jobben selv med god hjelp fra egen juridisk avdeling.

- Hvordan reagerte du på at Fuller tok kontakt?

- Min første reaksjon var at dette er helt vilt, men da vi hadde vårt første telefonmøte, skjønte jeg at det var litt realisme inne i bildet og at han hadde gode tanker for «Skam». Han var i Oslo i starten av august, og så har det vært forhandlinger gjennom høsten.

Det er ikke første gang en norsk tv-produksjon slår igjennom på det amerikanske markedet. Men det som for ikke mange år siden virket som en utopi, har blitt realitet med serier som «Maniac», «Eyewitness», «The Stream» og nå Skam eller «Shame» som serien skal hete på det amerikanske markedet. Hvor store beløp som kan tilfalle NRK er ikke kjent, men slik Kampanje kjenner markedet, vil den norske  allmennkringkasteren få en prosentsats av produksjonsbudsjettet, en såkalt formatavgift, denne er vanligvis i størrelsesorden fem-ti prosent.

Kan tjene noen millioner
Hvis Fuller og hans produksjonsselskap klarer å selge serien til en tv-kanal eller et av de store nettverkene, vil størrelsen på produksjonsbudsjettet bestemme beløpet som vil tikke inn på NRKs konto. Kilder Kampanje har vært i kon takt tror med,tror det kan dreie som «om noen millioner kroner».  

- Hva betyr denne avtalen økonomisk for NRK?

- Det er veldig tidlig å si noe om det. Dette er en opsjonsavtale, og det er som med alle salg - det er først når det blir en produksjon at det blir noe særlig økonomi i det. Det er uansett ikke vårt fokus. NRK har som mål å lage innhold i verdensklasse. Dette er et konkret bevis på at vi kan klare det. Det er en anerkjennelse til hele NRK og den norske tv-bransjen. Det synes jeg er viktigere enn pengene som kan komme inn.

- Det er ikke sånn at pengene ruller inn på konto nå?

- Det er ingen store penger nå.

- Snakker vi noen millioner dersom serien går i produksjon?

- Når det gjelder avtalene, vil jeg aldri kommentere enkeltsummer eller enkeltkontrakter. Det jeg kan si, er at det så langt ikke har generert store summer for NRK. Men det betyr veldig mye for NRKs omdømme å ha laget årets mest omtalte serie.

- Hyggelig hvis det gir noen inntekter
Tidligere har NRK solgt «Skam» til en rekke land, men da har det vært snakk om at det er den norske versjonen som vises i utlandet. Her har blant annet «Skam» blitt en stor suksess i Danmark.

Les også: «Skam» erobrer Skandinavia

- Kan «Skam» bli stor butikk for NRK?

- Jeg vil ikke spekulere rundt det. Dette er en gledens dag i NRK og en dag hvor vi er ekstra stolte. Nå settes det i gang en prosess som vi håper ender med en «Shame»-produksjon i USA. Hvis det bringer noen inntekter til NRK, så er det hyggelig, men det er ikke fokus.

- Fuller står bak produksjoner som «Idol», «So You Think You Can Dance», «S Club 7» og han har stått bak Spice Girls. Det er en liten avstand derfra til «Skam»?

- Absolutt, det er et stykke. Men vi snakker om en fyr som har veldig popkulturell teft. Det er den teften som brakte han til Oslo, fordi det her ble produsert en dramaserie som ikke lignet noe han hadde sett før. Det gjorde han genuint nysgjerrig. Det er den teften som gjør at han nå sitter med denne avtalen.

- Hvor mye innflytelse vil dere ha på den amerikanske produksjonen?

- Vi håper den skal bli så god som mulig, men til syvende og sist er ikke dette en co-produksjon. Det vil være hans selskap, XIX Entertainment Entertainment, som står for den.

- Norsk tv er hot
En som kjenner det internasjonale tv-markedet godt, er administrerende direktør i Nordic World, Espen Husebye. Han var blant annet med på å selge «The Stream» til NBC.

- For det første er det bare å gratulere NRK med en vanvittig bra serie og for det den er verdt. Samtidig er dette nok en suksess for norsk innhold. Det viser at norsk og nordisk innhold er hot for tiden, sier han.

Han tror ikke det vil stoppe med «The Stream» og «Skam».

- Jeg har nettopp vært i USA og er helt sikker på at det kommer mer om ikke så lenge, sier han. 

Se videointervju da Marianne Furevold-Boland, prosjektleder for «Skam», og Mari Magnus, netthistorieprodusent, møtte Kampanje i forbindelse med Gullruten-nominasjonene.