Om noen uker har TV 2s nye realitysatsing «Øya» premiere. I serien skal 12 deltakere filme seg selv mens de forsøker å overleve på en øde øy. Ingen blir stemt ut eller sendt hjem mot sin egen vilje.

- Dette er kanskje det tøffeste sosiale eksperimentet vist på norsk tv noensinne. Deltakerne som er med blir Norges nye superhelter, for det var tøft å slenge seg med her. Det er ikke «Farmen» eller «Robinson». Denne serien er kjemisk renset for tradisjonelle reality-tv-regler og konkurranser. Dette er reality 2.0, sier Pål Kruke Kristiansen, daglig leder i Rubicon, til Kampanje.

I november skrev Kampanje at TV 2 gir «Robinsonekspedisjonen» en pause for å satse på «Øya». Det er høyst usikkert når og om det blir en ny sesong av realityveteranen på norsk tv.

Les mer: Dropper Robinson til våren - TV 2 satser på ny øy-reality

Det nye programmet er basert på det britiske formatet «The Island». Kristiansen forteller at konseptet ble utviklet som et eksperiment.

- Det begynte som et eksperiment som ble gjort i England, hvor en produsent stilte følgende spørsmål: Hvordan reagerer det moderne mennesket når det blir satt tilbake til ur-sivilisasjonen? Han fikk med seg et tv-selskap, og resultatet ble «The Island». Nå kommer serien snart på skjermen her i Norge.

Deltakerne fikk bare vann til de to første døgnene, deretter måtte de selv finne mat og vann til resten av perioden.

Bare jenter i første sesong
I første sesong av den norske versjonen er det 12 jenter som skal delta.

- Hvorfor er det bare jenter med?

- Årsaken til at det er kun jenter i denne sesongen er at deltakerne skal operere på de samme naturgitte prinsippene, det er 12 stykker med like forutsetninger.

- Hva er årsaken til at deltakerne skal filme seg selv?

- Hovedgrunnen er isolasjonen de skal føle på. Det at de filmer alt selv gjør dem fullstendig isolert, enn at et tv-crew dukker opp hver morgen. De er altså alene hele perioden uten noen påvirkning utenfor. Siden de filmer seg selv kan ingen sette noen premisser for noe, og rent tv-messig er det jo et risky prosjekt. Det er tøft av TV 2 å satse på dette, som på mange måter er en videreutvikling av reality-sjangeren. Dette er en ny gren på reality-treet, med mer dokumentargrep og mindre regissert påvirkning utenifra.

Programlederen har aldri vært på tv før
Kristiansen forteller at deltakerne hadde minimal kontakt med redaksjonen under innspillingsperioden.

- Serien ble spilt inn på en øy et godt stykke utenfor Panama i Stillehavet, den ligger helt øde til uten skipstrafikk eller andre forstyrrelser. Deltakerne opererte helt alene på øya, og alt materialet som ble filmet gjennom et døgn skulle legges et bestemt sted, og så kom vi hver dag og hentet det. De hadde kontakt med produsenten to ganger om dagen over samband, mest på grunn av sikkerhet. Men det ble ikke gitt regi – dette var ikke mulig og det var heller ikke meningen.

- Kunne deltakerne ta kontakt med noen om det oppsto nødsituasjoner?

- Ja, de kunne ta kontakt med produsent og lege på land, men de var en ganske god båttur unna, men vi hadde helikopter i beredskap i tilfelle nødstilfeller.

Saken fortsetter ettet bildet.

Hentet fra Forsvaret: Espen O. Simonsen har lang erfaring fra Forsvaret, og har også jobbet med sikkerhet i tv-produksjoner.

- Rett mann for prosjektet
Programleder for serien er Espen O. Simonsen, som har lang erfaring fra Forsvaret som operatør, leder og instruktør. Han er forfatter, foredragsholder, mentaltrener og har også jobbet med sikkerhet i ulike tv-produksjoner.

- Espen er en utrolig dyktig og hyggelig fyr, og var rett mann for dette prosjektet. Han tente umiddelbart på ideen når vi møtte han, og trakk spesielt fram ektheten og råskapen i prosjektet. Vi gleder oss også veldig til å presentere Espen for seerne, forteller Kristiansen.

Simonsen sier den største utfordringen hans har vært å formidle til et publikum han ikke ser. 

- Som kurs- og foredragsholder er jeg vant til å formidle fra en scene. Det mest utfordrende har nok vært omstillingen til å skulle formidle inn i et kamera til et publikum jeg ikke ser. Bortsett fra det har det egentlig bare vært et eventyr for meg å være med på.

- Dette er din første programlederjobb. Hvordan blir det å bli et kjent fjes?

- Det er selvfølgelig spennende. Men jeg tror det blir nokså ukomplisert, og at jeg er godt forberedt. Når alt kommer til alt er jeg egentlig bare veldig takknemlig og stolt over å få lov til å fronte dette konseptet.
 
- Hvorfor skal publikum se på Øya?

- Først og fremst fordi det er noe nytt og helt unik, noe den norske tv-seer aldri har sett før. I den kritiske situasjonen disse kvinnene befinner seg i er det umulig å være noe annet enn det du er. De må bli kjent med hverandre på et ekte og usminket nivå, uten all staffasjen vi omgir oss med i samfunnet vårt, og de er tvunget til å samarbeide. En overlevelsessituasjon byr på både oppturer og nedturer, og vi får være med på hele spekteret fra frykt og redsel til latter, glede og en god dose humor. Enkelt og greit, det er ekte.