Artikkelen blir oppdatert.

Tirsdag formiddag skulle Stortinget etter planen behandle flere forslag om utsettelse av eller full stopp i slukkingen av FM-nettet. Bakteppet for forslagene er blant annet usikkerhet om beredskap når FM-nettet slukkes og hvorvidt dekningen ved overgang til DAB blir god nok. Regjeringspartiet Frp har gått aller lengst ved å fremme et forslag om at hele FM-slukkingen avblåses. Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne (MDG) har allerede varslet at de ønsker en utsettelse av slukkingen av FM-nettet. Dermed var mange spente på hva Arbeiderpartiet, som har drevet fram DAB under tre tidligere kulturministre, ville stemme.

Men i dag tok saken en helt ny vending. Det skjedde da Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson, Arild Grande, gikk på talerstolen. Han kom med sylskarp kritikk av Frp, som Grande mener har skapt forvirring og usikkerhet om slukkingen og beredskapen.

- Tar stadig nye uventede vendinger
Ap ber om at ansvarlige statsråder redegjør for Stortinget. Det gjelder beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Tirsdag formiddag varslet også kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun vil stille på kort varsel for å redegjøre for DAB-planene.

Grande fikk raskt støtte fra SV, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre. Også Frp valgte å støtte forslaget. Høyre stilte seg undrende til Aps utspill, som avviste å støtte forslaget.  Aps forslag ble vedtatt med 85 mot 40 stemmer.

- Denne saken tar stadig nye, uventede retninger. Arbeiderpartiet har vinglet  og senest i går kveld kunne de fortelle at de ville støtte SVs forslag, som innebærer at regjeringen skal følge nøye med på DAB-overgangen. Vi har fått alle mulige bekreftelser på at beredskapen er god nok. Vi har respekt for at noen synes det har vært noen uryddige forslag i saken, men det ikke noe grunnlag for å utsette saken, sier Svein Harberg (H) i kulturkomiteen.

Les også: FM-utsettelse vil koste radiobransjen flere hundre millioner årlig

Kulturministeren: - Kan ikke gjøre noe med Frp
Ib Thomsen i Frp svarte slik på kritikken fra opposisjonen:

- Dette er en sak som Frp stått fast på siden 2011. Samtidig følger regjeringen Stortingets vedtak. Alle på Stortinget har fått signaler fra hele landet om DAB og FM. Fylkesting og kommunestyrer ber om utsettelse av slukkingen, sa Thomsen, som likevel anbefalte Frps stortingsgruppe å stemme for en utsettelse av behandlingen av saken.  

Kulturminister Linda Hofstad Helleland poengterte at regjeringens standpunkt er klar: Den jobber som planlagt med slukking og DAB-overgang. Hun understreket også at regjeringspartner Frp står bak beslutningen.

- Frp har i regjering har vært helt tydelig på at det er riktig å slukke og iverksette DAB. Det Frp gjør i Stortinget kan ikke jeg gjøre noe med. Vi skal selvsagt komme til Stortinget for å redegjøre om saken på kort varsel.  Jeg synes det er synd at Stortinget ikke er klar til fatte dette vedtaket, noe man har innstilt seg på, sier kulturministeren.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk nok av radiostøyen. 

- En såpass viktig beslutning må tas på godt grunnlag. Det er nå skapt usikkerhet fra et av regjeringspartiene, sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

- Det å spille på beredskapsfrykt er en veldig alvorlig sak for en nasjon, sier mediepolitisk talsmann Geir Bekkevold i KrF.

Slukkingen av FM-nettet skal etter planen starte 11. januar i Nordland, men flere partier på Stortinget stiller nå spørsmål ved om prosessen bør utsettes. Frps stortingsgruppe har ønsket å stanse hele slukkingen, med henvisning til beredskap.