På en pressekonferanse i dag presenterer eierne bak mediehuset Filter Media sine skyhøye ambisjoner for en ny nettavis. Det skjer bare ett år etter at selskapet lanserte sine planer om å lansere tre nettaviser, to helt annonsefrie og en helkommersiell. Tankegangen er skape et plattformuavhengig mediehus og oppsøke leserne der de måtte befinne seg.

Les mer: Medieprofiler gir gass med nytt medieselskap

Skal hente inn ti millioner
Filter akter satse stort de neste årene og en helt ny avis er i støpeskjeen.

- Vi ønsker å bygge Norges neste store avis og konkurrere med VG og Dagbladet om det største nyhetene, forteller eierne.

Nå skal det hentes inn flere millioner kroner i kapital til byggingen av den nye nettavisen. Eierne sprøyter også inn penger.

- Forretningsmodellen fungerer veldig godt både for annonsørene og for Filter. Nå ønsker vi å hente inn totalt 10 millioner kroner for å bygge Norges neste store nyhetsnettsted og gründerne går selv inn med minimum 1,5 millioner kroner i emisjonen, sier styreleder Even Aas-Eng.

- Skader ikke med smarte penger
Pengene er ennå ikke i boks.

- Vi har snekret sammen et prospekt som vi er ganske sikre på at investorer vil oppfatte som attraktivt, sier han.

Han er åpen for å snakke med både etablerte og kjente medieinvestorer og helt nye investorer.

- Det skader ikke med smarte penger, det vil alltid være interessant med investorer som kan tilføre oss kompetanse og som har en interesse for journalistikk, sier han og legger til at det er uaktuelt for eierne å gi fra seg majoriteten i selskapet.

Trigger-gründer Preben Carlsen, som er på eiersiden i Filter Media, forteller at Trigger vil vurdere et eierskap i selskapet.

- Vi utelukker ingenting, sier Carlsen.

Skal ansette 20 medarbeidere
Samtidig starter jakten på journalister og selgere.

- Planen er å ansette 20 journalister og selgere de neste 18 månedene og bli en avis som setter dagsorden med uavhengig kvalitetsjournalistikk, sier gründer og publisher Lars Eide.

I år omsetter Filter Media for nærmere to millioner kroner.

- Omsetningen i 2016 blir lavere enn det vi ønsket oss. Vi får et underskudd på 300.000-400.000 kroner, jeg skulle gjerne ønske at det ble én million kroner høyere i omsetning. Vi har tapt litt salgskraft i år, blant annet på grunn av sykmeldinger, sier Aas-Eng.

Om utsiktene for 2017 og 2018 sier eierne dette:

- Hvis vi lykkes med å hente ti millioner kroner, så vil vi gå med et lite tap i 2017 og sikte på drøye 30 millioner i omsetning og et nullresultat i 2018. Hvis vi ikke får inn et rødt øre, må vi justere planene.

Det er andre datterselskapet, Newslab, omsetter for cirka ti millioner kroner i år.

I august 2015 skrev Kampanje om etableringen av Newslab, som ble startet av de tre tidligere Dagbladet-journalistene og redaksjonssjefene Snorre Bryne, Joakim Thorkildsen og Lars Eide. Thorkildsen var i flere år film- og tv-ansvarlig på Dagbladet.no, mens Bryne ledet avisas spillsatsing og var instrumentell i anskaffelsen av nisjenettstedet Pressfire.no. Eide var redaksjonssjef for kultur og underholdning fra 2005 til 2010.

Før opprettelsen av Newslab jobbet trioen i Telenor med Comoyo-satsingen Filtermagasin, som senere ble til Filter etter nedleggelsen av Comoyo og løsrivelsen fra Telenor. Nå har de Telenor på kundelisten i Newslab.

Newslab fikk med seg Even Aas-Eng, som til daglig er administrerende direktør i Venture Factory, som styreleder.

Trigger-sjef på eiersiden
I november i fjor ble selskapets nye planer kjent. De to tidligere Dagblad-journalistene Harald Klungtveit og Pål Nordseth ble ansatt som redaktører. Samtidig kunne eierne fortelle at det skal drives tre nettaviser, to helt annonsefrie aviser ledet av Pål Nordseth og Harald Klungtveit – og en ren kommersiell nettavis med kun innholdsmarkedsføring eller såkalt «native ads».

Les mer: Tidligere Dagblad-journalister satser på content marketing

På slutten av fjoråret gikk Trigger-gründer Preben Carlsen inn på eiersiden i dattetselskapet Filter Media. Det samme gjorde tidligere Schibsted-direktør Andreas Thorsheim.

I dag har morsselskapet, Science Holding (kan skifte navn til Filter Media Holding), er det fire eiere som kontrollerer like store poster: Even Aas-Eng, Lars Eide, Sondre Bryne og Joakim Thorkildsen.

Les mer: Trigger-Carlsen går inn i nytt mediehus

Les mer: Thorsheim går inn i Filter Media Norge