Navn: Espen Egil Hansen

Alder: 51 år

Stilling: Sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten.

Aktuell: Initierte i høst en Facebook-protest mot bildesensur - som skapte internasjonal oppmerksomhet.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Det blir gjerne en del grøt før mandelen dukker opp i løpet av formiddagen, og dette er jo den dagen i året jeg drikker rød saft. På selve kvelden blir det i år lammecarré med en planlagt og inntil videre hemmelig julevri. Til dessert skal jeg gjøre comeback med en hvitvinsgele med innebygd julelys. Det smaker egentlig ikke så godt, men ser utrolig flott ut.

- Hva står det på julekortet ditt til Mark Zuckerberg?

- Kjære Mark. Du og ditt selskap er med rette under sterkt press nå, men jeg håper du likevel får noen fridager med familien i julen. Etter det har du store oppgaver som må løses. Måten du har valgt å programmere dine algoritmer på er i ferd med å få vidtrekkende konsekvenser for samfunn verden rundt. Falske nyheter og ekstreme holdninger er ikke noe nytt, men fordi dine algoritmer har som mål  å forsterke engasjement og aktivitet så får disse en ekstrem spredning. Det er ødeleggende for en hver anstendig dialog som jo er en forutsetning for et fungerende demokrati. Jeg vet du tar dette alvorlig og at det ikke er enkelt å fikse uten samtidig å ramme Facebooks annonseinntekter. Likevel. Fix it!

- Hvis du skal oppsummere medie- og kommunikasjonsåret 2016 med et ord eller en setning, hva sier du da?

- Det mest krevende året til nå, men trolig enklere enn de vi har foran oss.

- Hva slags lærdom kan vi trekke av Kristoffer Joners Facebook-stunt for NOAS?

- Pass på din egen troverdighet.

- Gleder eller gruer du deg til at Donald Trump blir president i USA?

- Rent journalistisk blir jo dette en festforestilling. Endelig en politiker som sier det han mener og som ikke er redd for å skifte disse meningene. Dessuten lyver han, overdriver, trakasserer enkeltpersoner og alt dette sender han løpende ut på Twitter. Hva mer kan vi ønske oss? Det er jo faktisk i slike situasjoner vi trenger en sterk uavhengig presse, og jeg er sikker på at amerikansk medier kommer til å gjøre en god jobb.  

- Hvem er Medie-Norges tre mektigste personer?

- Mark Zuckerberg, Larry Page og Rolv Erik Ryssdal.

- Bildesensur og falske nyheter. Bør Facebook ta et større redaktøransvar?

- De bør være åpne på hvordan deres algoritmer redigerer innholdet til hver enkelt av oss, og ta det ansvaret som følger med å være tidenes mektigste formidler av informasjon.

- Uber eller taxi hjem fra julebordet?

- Jeg tar morgentrikken.

- Brukerbetaling, annonser eller statsstøtte. Hva blir viktigst for mediene fremover?

- Det er avhengig av hvilket medium du er, men annonsenes betydning er kraftig svekket. For Aftenposten blir oppslutning fra leserne i form av abonnementsinntekter stadig viktigere. Det er nødvendig at vi har en presse som er økonomisk uavhengig – også av staten, men da må politikerne være forsiktige med støtteordninger til enkeltaktører som deretter fører til ubalanse i markedet.

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- De mange tyrkiske journalister og redaktører som er blitt kastet i fengsel uten å ha gjort noe annet galt enn å gjøre jobben sin.