John Carew spiller en av hovedrollene i NRKs nye dramasatsing «Hjemmebane», som skal på lufta i januar 2018, sammen med Ane Dahl Torp. Carew skal han spille en fotballspiller som nærmer seg slutten av karrieren.

- Jeg er først og fremst veldig stolt og glad for å ha fått denne rollen, og gleder meg masse til å jobbe med Ane og de andre i teamet, har John Carew tidligere sagt til NRK.

Selv har Carew både spilt i Rosenborg og Vålerenga, og har hatt internasjonal suksess i den spanske klubben Valencia. Etter at Carew la fotballskoene på hylla, har han i tillegg til å prøve seg som skuespiller, også gjort som tidligere landslagskollega John Arne Riise og signert med et bettingselskap. Som ambassadør for Come On figurerer han både på nettsiden og i reklamefilmer for det utenlandske spillselskapet.

Da Lotteritilsynet gjennomførte en undersøkelse av norske spillambassadører tidligere i år, havnet Carew på en «verstingliste» sammen med Riise, Tone Damli og Sandra Lyng Haugen. 22 prosent av befolkningen oppgir i undersøkelsen at de har kjennskap til at Carew er spillambassadør.

Les mer: Riise på «verstingliste» i striden om bettingreklame

- Vil øke hans markedsverdi
Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis, som jobber for en ansvarlig spillpolitikk, reagerer på at Carews bettingjobb ikke har ekskludert han fra en rolle i NRKs dramaserie.

- Her virker det som NRK har tenkt litt lite over signaleffekten. Vi stiller oss undrende til at NRK har valgt å ha med John Carew, en av de fremste eksponentene for et spillselskap som prøver å omgå norske lover om spillreklame. Dersom man trengte en tidligere fotballspiller, er det mange å velge mellom som ikke har lukrative reklameavtaler med utenlandske spillselskaper som bryter norsk lov, sier hun til Kampanje.

Hun mener bettingselskapet vil tjene på hans rolle i NRK-serien.

- Carews tilstedeværelse i denne fotballserien vil bidra til å øke hans markedsverdi som spillambassadør. Det legitimerer også den rollen han har valgt å ta, på tross av klar melding fra Lotteritilsynet om at slik markedsføring er forbudt i Norge.

Tidligere har også Andreas Selliaas reagert på koblingen mellom Carew og NRK.

«Om det ikke står i kontrakten til John Carew at han må slutte som ambassadør for comeon! når innspillingen til Hjemmebane starter i mars neste år, er dette en gylden mulighet for bettingselskapet til å henge seg på en serie som går på beste sendetid i NRK», skriver han en kommentar på Mediedebatt, som er Journalistens debattnettsted.

Les også: Carew gjør EM-comeback på tv

NRK: - Ikke uventet
Dramasjef Ivar Køhn i NRK kommenterer kritikken slik:

- Vi har registrert reaksjonene og de er kanskje ikke så uventet. Vi er nå i forhandlinger med Carew om å ha han i en rolle som skuespiller, og dette er selvfølgelig en del av de forhandlingene, så jeg synes ikke det er riktig å si noe mer om det, sier til Kampanje.

- Er det uproblematisk at en skuespiller i et stort NRK-drama samtidig gjør bettingreklame på andre kanaler?

- Du snakker hypotetisk, forstår jeg?

- Strengt tatt ikke.

- Prinsipielt spiller en skuespiller en rolle i våre serier og det er forskjell på privatpersoner og skuespillere, men det er mange ting som vurderes når vi inngår endelige kontrakter med skuespillere.

- Men dere har ikke stilt Carew et ultimatum om at han må slutte som bettingambassadør?

- Da er vi inne på forhandlingene, og det vil jeg ikke kommentere.

Køhn forteller at de forholder seg til etiske retningslinjer når de jobber med skuespillere, men at de ikke inkluderer et forbud mot reklameoppdrag.

- Vi har ikke et generelt forbud mot at skuespillere kan delta i andre ting. Det er forskjell på en profil som er seg selv og deltar i noe annet, og skuespillere som spiller en rolle. Skuespillere må ofte gjøre ting som ikke alltid er deres personlighet. Når det gjelder Carew skal han spille en karakter som vi har kontroll på.

ComeOn: - Sterkt beklagelig
Talsmann for spillelskapet ComeOn, Stian Røsvik Bjørstad, sier at NRK-rollen ikke har vært et tema i «arbeidssammenheng».

- Men jeg har snakket med Carew om dette privat, og jeg blir lei meg på Carew sine vegne. Jeg synes det er sterkt beklagelig, sier han om kritikken.

- Ser dere positivt på at John Carew får en rolle i et nytt NRK-drama?

- Nei. Vi fremmer sportsspill og vår begrunnelse for å jobbe med Carew er at han er en av Norges beste fotballspillere gjennom tidene. Hadde vi vært ute etter en skuespiller hadde vi ringt Maurstad eller Hivju, sier Bjørstad.