Fristen for å søke sluttpakker i Aftenpostens redaksjon gikk ut klokken 12 i dag.  På et allmøte i dag varslet sjefredaktør og administrerende direktør Espen Egil Hansen at syv ansatte har tatt imot tilbudet om sluttpakke og 20 har inngått avtale om AFP. Det opplyser Aftenposten i en pressemelding.

Aftenposten skal nedbemanne redaksjonen med til sammen 40 medarbeidere. Nå vil mediehuset forsøke å nedbemanne ytterligere ved hjelp av såkalte styrte sluttpakker.

- Oppsigelser er siste utvei
- Vi har gjennomført den frivillige runden etter sterkt ønske fra redaksjonsklubben. Når vi ikke kom i mål med frivillighet må vi jobbe videre med såkalte styrte sluttpakker. I praksis betyr det at ledelsen først innplasserer dem som skal bli med videre og deretter tilby sluttpakker direkte til dem som må slutte. Dersom vi ikke kommer til enighet er oppsigelser en siste utvei, som vi håper å unngå, sier Hansen.

Han beskriver stemningen slik:

- Det er en krevende situasjon for alle parter. Ansatte i Aftenposten er svært engasjert i arbeidsplassen og i den jobben vi gjør for våre lesere. Det er de færreste medarbeiderne som ønsker å slutte. Den økonomiske situasjonen er likevel slik at det er nødvendig å redusere kostnadene for å sikre Aftenposten på lang sikt, sier han.

Les også: Klubbleder: - Trist og dramatisk

Les også: - Regn og torden i annonsemarkedet

- De neste ukene blir veldig krevende
Ledelsen og klubbene har drøftet hvilke kriterier som skal ligge til grunn for hvem som skal slutte, men det er ledelsen som nå må foreta selve utvalget. 

- De neste ukene blir veldig krevende. Jeg er opptatt av at prosessen videre må være god. Så langt har klubben hatt en god dialog med ledelsen. Jeg håper det blir sånn også i fortsettelsen, sier leder i redaksjonsklubben, Frank Lynum, i meldingen.

Klubbleder Frank Lynum mener de ansatte har forståelse for behovet for kostnadsreduksjon, men at det for den enkelte medarbeider er en svært krevende tid. 

- Aftenposten er inne i transformasjon som endrer alt fra arbeidsmetoder, hvordan folk leser oss og våre inntektskilder.  Klubbens fokus er å ta vare på enkeltmedarbeidere - både de som skal slutte og de som skal være med videre, sier han.

Roser de som tar AFP
Det er en stor gruppe medarbeidere som tar førtidspensjon (AFP). 

- De to årskullene som har fått tilbud om sluttpakke med AFP har tatt et stort ansvar for fellesskapet i Aftenposten. Mange har satt fellesskapets og Aftenpostens behov over sine egne behov og ønsker. Som klubbleder setter jeg veldig stor pris på det, sier Lynum.

Sjefredaktør Espen Egil Hansen er enig i denne vurderingen. 

 - Det er rimelig at de eldste og de som har jobbet her lengst får det beste tilbudet. Det er mange enkeltmedarbeidere som tar et stort ansvar i en vanskelig situasjon, og det setter vi pris på, sier Hansen.