I forrige uke ble det klart at Mediemangfoldsutvalget mener staten fortsatt bør finansiere kommersiell allmennkringkasting i Norge.

Siste ord er imidlertid ikke sagt. Førstkommende fredag kaller kulturministeren inn medieaktørene til et innspillsmøte om kommersiell allmennkringkasting. Det skjer samtidig med at statsråden er i sluttspurten med en stortingsmelding om statlig finansiering av kommersiell kringkasting.  Discovery, Schibsted, NRK, TV 2 og professor i medievitenskap Arne H. Krumsvik er blitt invitert til å holde innlegg. I tillegg åpnes det for spørsmål og kommentarer fra salen.

Discovery og Schibsted er blant TV 2-rivalene som er mest kritisk til at TV 2 skal gis statsstøtte. Tv-giganten Discovery er lite imponert over politikerne så langt i prosessen om ny modell for kommersiell allmennkringkasting. Utvalget har arbeidet på spreng i fire uker for å svare på fire konkrete spørsmål fra Kulturdepartementet.

- Det er ingen bombe at utvalget ikke avviser en eller annen form for støtte. Men det er grunn til å sette spørsmålstegn ved om dette er måten norsk mediepolitikk skal utformes, sa Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks, til Kampanje forrige uke.

Les også: Discovery: - En uheldig prosess

Les også: - Stor irritasjon i Åmås-utvalget

Kulturminister Linda Hofstad Helleland fortalte tidligere i høst at hun ville forsere Mediemangfoldutvalgets arbeid for å få en avklaring om TV 2s rolle som allmennkringkaster. Etter at TV 2 i begynnelsen av august unnlot å søke forlenget avtale om allmennkringkasting, ba statsråden bedt utvalget om få fortgang i arbeidet. Stortinget påla regjeringen i februar å fremme en sak om hvordan sikre kommersiell allmennkringkasting fra Bergen innen utgangen av 2016.

- Stortingets reaksjon på Åmås-utvalget bekrefter at dette aldri har dreid seg om mediemangfold, men om distriktspolitikk, sa Skoland til Kampanje.

Også et av utvalgsmedlemmene, Nettavisen-sjef Gunnar Stavrum, tok et kraftig oppgjør med politikerne. Han vil ikke ha på seg at han mener offentlig støtte til en kommersiell allmennkringaster som TV 2 er det beste for mediemangfoldet.

- Ingen kan ta dette til inntekt for at utvalget mener norsk mediepolitikk hviler på at vi skal ha en kommersiell allmennkringkaster. Det vurderer vi når vi kommer med hele utredningen i mars, sa Stavrum til Kampanje.

Men i mars 2017 har politikernes arbeid med en ny modell for kommersiell kringkasting kommet et godt stykke videre.

- Absolutt, og det er vår store irritasjon. Vi ble bedt om å se hele mediepolitikken i sammenheng og så fant Stortinget ut at «det ønsker ikke vi, vi ønsker å ta ut en bit og sette det på et hurtigspor». Da ødelegger Stortinget for muligheten til å se på hele mediepolitikken.

Les også: Oppvasken fortsetter etter Åmås-rapporten

Les også: Skjønner «frustrert» Åmås-utvalg – vil ikke ta på seg ansvaret