Artikkelen blir oppdatert.

I morgentimene i dag legger konsernsjef Per Axel Koch fram Polaris Medias resultat for tredje kvartal. Det trønderskedominerte mediekonsernet, hvor Schibsted er største mediekonsern, er i full gang med omfattende kutt og nedbemanning. Bakgrunnen er sviktende inntekter.

Polaris fikk i tredje kvartal et driftsresultat på 27 millioner kroner, mot 35 millioner i samme periode i fjor. Abonnementsinntektene økte med seks prosent i tredje kvartal til 123 millioner.

Men annonseinntektene faller kraftig sammenlignet med et sterkt tredje kvartal i 2015, hvor annonseinntektene var på samme nivå som tredje kvartal 2014. Det var i fjerde kvartal i fjor nedturen startet for Polaris Media, en nedtur som har forsterket seg utover 2016.

De samlede annonseinntektene falt med med 20 prosent i tredje kvartal til 138 millioner. Papirinntektene falt med 21 prosent til 95 millioner i kvartalet, mens digitalinntektene krympet med 18 prosent til 42 millioner. Annonseinntektene beveger seg til programmatisk kjøp, sosiale medier og søk. Det gir en bred nedgang i alle kanaler og kategorier for mediehusene i Polaris Media.

Les også: Kutter over 60 årsverk i Adresseavisen

Les også: - Klart det vil merkes når man kutter såpass kraftig

- Fra og med fjerde kvartal 2015 har vi opplevd et kraftig fall i annonseinntektene i papiravisen og de digitale produktene. Svakere norsk økonomi forklarer noe, men det er økt konkurranse som hovedsakelig forklarer nedgangen. Vi har derfor intensivert arbeidet med å utvikle nye produkter og salgsstrategier for å møte den økte konkurransen. Skal vi lykkes med dette arbeidet er det viktig at norsk mediebransje finner løsninger på tvers av konsernene, forteller konsernsjef Per Axel Koch.

Adresseavisen og Polaris valgte å gå inn i Schibsteds nasjonale reklameallianse og programmatiske plattform Appnexus i sommer. Utfordringene er størst for de største mediehusene Adresseavisen og Sunnmørsposten. Mediehusene har sterk vekst i programmatisk annonsesalg, men fra et lavt nivå.

Les også: Stokstad om reklameallianse: - Jeg bader med haier

Polaris skal innen 2020 gjennomføre resultatforbedrende tiltak på 300 millioner kroner, hvorav 120-150 millioner skal ha effekt allerede i 2017.

- Deler av dette er inntektsforbedringer som følge av satsinger innen annonse, brukermarked og siviltrykk. En vesentlig del av resultatforbedringene vil måtte skje i form av nedbemanning, sier Koch.

Det er gitt tilbud med frist til 1. november for å løse nedbemanningen med frivillighet for 2017.

- Tiltakene skal bidra til å kompensere for inntektsnedgangen og posisjonere Polaris Media for fremtidig vekst. Tiltakene vil fokusere enda sterkere på utviklingen av våre kjerneprodukter og vår kjernevirksomhet, sier konsernsjefen.

Her ser du tallene til Adresseavisa for årets tredjekvartal i 2016. Alle tall i MNOK. 

Adresseavisa 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 351 379 - 7,3
Driftsresultat 25 33 - 24,2
Resultat før skatt 27 35 - 22,8