Artikkelen blir oppdatert.

Klokken 09.30 i formiddag startet Kulturdepartementets innspillsmøte om kommersiell allmennkringkasting. Før jul skal kulturminister Linda Hofstad.Helleland, etter kraftig press fra storingsflertallet, levere en stortingsmelding om finansiering av en kommersiell kringkaster. Rivalene tar det som en selvfølge at TV 2 til slutt vil stikke avgårde med statens penger og har derfor mobilisert tungt på dagens møte.

Til stede er NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal, Schibsted Norge-sjef Didrik Munch, VG-sjef Torry Pedersen, Discovery-sjef Harald Strømme, Aller Media-sjef Dag Sørsdahl og TV 2-redaktør Jan-Ove Årsæther. TV 2-sjef Olav Sandnes er ikke til stede på dagens møte.

Les også: - Denne medisinen står på dopinglisten

- Hindrer innovasjon og utvikling
Kulturministeren har også invitert medieprofessor Arne Krumsvik til dagens møte. Han avgir ikke noe bestillingsverk for TV 2.

- Jeg skal ikke gjøre det enklere for dere. Jeg skal argumentere mot at det gis støtte til kommersiell kringkasting. sier Krumsvik.

Professoren, som har jobbet i blant annet Kanal24 og Dagbladet, mener det er flere grunner til at statsstøtte vil gjøre større skade enn nytte.

- For det første kan ikke subsidier stoppe medieutviklingen. For det andre vil ikke en støtteordning løse utfordringene til en kommersiell kringkaster, altså TV 2. For det tredje vil en slik mediepolitikk hindre innovasjon og utvikling. Det er tid for å tenke nytt om mediepolitikken, sier Krumsvik.

- Fryser gamle strukturer
Han understreker at mediemarkedet er i massiv endring.

- Norske medier er i endring som følge av digitaliseringen, globaliseringen og kommersialiseringen. Kulturdepartementet har ikke virkemidler til å bremse medietrendene i vesentlig grad. Mediepolitiske forsøk på å fryse gamle strukturer har igjen og igjen vist seg å være lite vellykket. Det er vanskelig å se for seg at mer av det samme ville virke, sier han.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland har merket seg at mediebransjen er preget av kutt og nedbemanning.

- Som medieminister har jeg det siste året besøkt mange mediebedrifter og jeg har sett at mange av dere har en krevende mediehverdag. Mange mister  jobben, mange mister gode kolleger. Mange kjenner på frykten for at nedskjæringene skal ramme demokratiet og den offentlige samtalen. Denne frykten kjenner jeg også på. Som nasjon har ikke vi råd til å miste mangfoldet av medier. Å sikre dette mangfoldet er en av mine viktigste oppgaver som medieminister, sier Helleland.

Ga Eriksen et verbalt leggspark
Hun kom med en syrlig hilsen til kringkastingsssjef Thor Gjermund Eriksen, som flere ganger har uttrykt skuffelse og bekymring over at regjeringen ikke vil skru opp lisensen.

- Norske medier har en vanskelig økonomisk situasjon. Derfor er det ikke slik, Thor Gjermund, at det skal være en automatikk i at NRK skal få økte inntekter hvert eneste år i de krevende tidene vi er inne i nå.

NRK-sjefen kontret da han fikk ordet under formiddagens møte med statsråden.

- Jeg likte ikke den hilsenen, sier kringkastingssjefen med et smil.

- Strømme la ned nyhetene
Han avviste analysen fra Arne Krumsvik.

- Det er ikke riktig at mediepolitikken i Norge er frosset. Det er gjort en hel rekke endringer og tiltak de siste årene. De fleste av dem er mediebransjen positive til. Mediestøtten er blitt plattformnøytral, nullmomsen er innført, noe man ikke trodde var mulig for ett par-tre år siden, Stortinget har vedtatt en ny kringkastingspolitikk og vedtok samtidig at det skal utredes støtte til en kommersiell kringkaster, sier Eriksen.

Han kom med følgende innspill til kulturministeren, som er NRKs generalforsamling.

- Jeg vil advare mot at statens samlede mediestøtte omfordeles og smøres utover. I dagens verdensmesterskap i medietilbud er det svært viktig at vi har sterke medieaktører, sier Eriksen.

I høst har toppene i TV 2 og Discovery slått NHH-rapporter i hodene på hverandre. Stridens kjerne har vært om hvorvidt det er lønnsomt for TV 2 å drive med nyheter og om de vil legge ned sendingene uten statsstøtte.

- Spekulasjonen om at TV 2 vil slutte med nyheter synes jeg er veldig lite interessant og lite relevant. Selv om nyheter bidrar til bedriftens lønnsomhet og merkevare, så kan det hende at en kommersiell beslutning og vurdering kan føre til at man slutter med nyheter og gjør noe annet som er mer lønnsomt. Harald Strømme er et godt eksempel på det. Det første han gjorde som TVNorge-sjef var å legge ned nyhetene i 2009.

Minnet konkurrentene på momsfritaket
Han tok også et oppgjør med de kommersielle mediehusene som er kritiske til statlig mediestøtte til en kommersiell allmennkringkaster. Det gjaldt aktører som Dagens Næringsliv, Aller Media/Dagbladet og Schibsted.

- DN har selvsagt stor nytte av nullmomsen, men de glemmer at den gir en effekt på 70-100 millioner av statsstøtten. Schibsted får en effekt på flere hundre millioner kroner. Dagbladet og Aller Media argumenter for lavere NRK-inntekter og mindre pressestøtte, men konkluderer med at arbeidsgiveravgiften bør fjernes, sier Eriksen.