Fra den enkelte journalist til den øverste ledelsen ser man mørkt på muligheten til å unngå oppsigelser i Aftenposten. I alt 17 personer har søkt om førtidspensjon, men bare to har tatt sluttpakke.

I midten av september ble det kjent at Aftenposten må nedbemanne med 40 ansatte for å nå målet om å spare 100 millioner kroner innen 2018.

Men til nå er altså bare halve målet nådd. 17 personer har søkt og fått innvilget avtalefestet pensjon (AFP), mens to har tatt sluttpakke, skriver Nettavisen.

Fristen for å søke sluttpakker ble torsdag forlenget med én uke til torsdag 6. oktober.

- Det ser ikke lyst ut med tanke på å komme i mål med frivillighet, selv om mange sikkert vil søke tett opp mot fristen, sier klubbleder Frank Lynum i Aftenposten til Nettavisen.

- Det er en veldig trykket stemning her nå. Det er mange som går og ser etter andre muligheter. I tillegg er det mange som er redd for hva som skal skje i neste runde, sier han.

De som har søkt om AFP, får med seg 20 prosent lønn fra fylte 62 år til de oppnår den ordinære pensjonsalderen ved 67 år, skriver fagbladet Journalisten.

En uke før det som av mange ansatte oppfattes som selve D-dagen i Aftenposten, ser også ledelsen mørkt på muligheten til å unngå en styrt nedbemanning.

- Det er vanskelig å forutse hvor mange flere søknader som kommer siste uken. Men det er så stor avstand at det i dag ser mørkt ut når det gjelder å komme i mål med frivillighet, sier sjefredaktør og administrerende direktør Espen Egil Hansen.

En av dem som har søkt og fått innvilget førtidspensjon, er Håkon Letvik som har 35 års fartstid i avisen. Han sier til Journalisten at han ikke har samvittighet til å holde på jobben lenger.

-AFP-avtalen er mitt lille bidrag til å løse problemet med en nedbemanning på 40 personer. Mange er bekymret, og presset øker på folk for at flere skal ta sluttpakke. Flere har som meg hatt søvnproblemer i flere netter, i denne runden. Det handler jo om framtiden og eksistensen til folk, så dette har også en stor menneskelig side, sier 60-åringen som ledet redaksjonsklubben fra 1997 til 2007.

I denne perioden dro han klubben gjennom fire nedbemanningsrunder. I årene etter fulgte to store kuttrunder i 2009 og 2012, og en mindre i 2014.

I tillegg til arbeidet med å definere kompetanse og hvem som får bli med videre og ikke i en ny organisasjon, er klubbleder Frank Lynum urolig for at ledelsen vil fravike fra ansiennitetsprinsippet som er nedfelt i hovedavtalen. Det skal særlige grunner til å fravike dette prinsippet, påpeker han.

- Det er viktig at ledelsen gjør en ordentlig jobb med den utvelgelsen og ikke forhaster seg. Det kan potensielt skape mye bråk i etterkant, i verste fall med arbeidsrettssaker, sier Lynum.