Tidligere kulturminister Trond Giske (Ap) gikk på Dagsrevyen i går hardt ut mot regjeringen for ikke å ha gjort nok for å sikre TV 2 som kommersiell allmennkringkaster. Han er fortsatt kritisk til Egmont som TV 2-eier. I 2012 kjøpte det danske konsernet Amedias aksjer i TV 2 og ble selskapets eneste eier.

- Det er klart at man har nå en eier som er veldig tydelig på avkastning og det kommersielle resultatet og det preger nok også disse nedskjæringene. Bunnlinjen og kravet om overskudd er viktigere enn før, sier Giske til NRK.

Styreleder i TV 2 og konserndirektør i Egmont, Hans J. Carstensen, avviser overfor Kampanje at Egmont stiller tøffere krav til avkastning enn norske medieeiere.

- Nei. Egmont er en langsiktig eier og en stiftelse som reinvesterer mesteparten av overskuddet i virksomheten. I alle våre virksomheter arbeider vi med å modernisere og tilpasse oss den nye medievirkeligheten, sånn at vi står sterkest mulig på lang sikt. Det gjelder også for TV 2, som vi har støttet siden starten i 1992, og der TV 2 hele tiden har ivaretatt sitt samfunnsoppdrag som allmennkringkaster. Samtidig har flere av våre konkurrenter nedlagt og redusert ambisjonsnivået på nyheter og aktualitet, sier Carstensen.

Schibsted styrer mot nullmargin
TV 2 er ikke alene om å kutte. Norges største mediekonsern Schibsted holdt kapitalmarkedsdag i London tidligere i uken gjentok Schibsteds konsernsjef Rolv Erik Ryssdal målet om en driftsmargin for abonnementshusene på et sted mellom null og ti prosent, mens målet for VG og Aftenbladet er på mellom ti og femten prosent.

Les mer: - Gjenstår tre-fire år med kostnadskutt i mediehusene

- Hvor høy driftsmargin vil Egmont at TV 2 skal ha framover?

- Mediemarkedet endrer seg raskere og raskere, og det gir ikke mening med et fast krav til avkastning. I de senere år har TV 2 investert vesentlig mer i innhold og teknologi. Vi tar løpende stilling til planer og investering sånn at vi sikrer at vi investerer tilstrekkelig i innhold, Sumo og de øvrige satsingsområdene, sier Carstensen.

- En trist dag
Totalt kutter TV 2 177 årsverk pluss 17 midlertidige stillinger. Det totale antallet stillinger ender dermed på 194. Kampanje var først med å anslå årsverkskuttene til mellom 150-200 årsverk og har i hele høst stått for dette anslaget - som altså viste seg å stemme. 

Les også: TV 2 tilbyr igjen alle ansatte sluttpakke

Les også: TV 2-ansatt: - Det blir en bedriten høst

- Egmont har vært med som eier i TV 2 siden starten. Var den dagen i dag en av de tyngste i TV 2s snart 25-årige historie?

- Det var selvfølgelig en trist dag fordi vi må si farvel til mange dyktige og engasjerte kollegaer. Men det var også dagen hvor Olav sammen med ledergruppen i TV 2 kunne presentere en offensiv plan for å sikret et sterkt TV 2 i 2020, sier Carstensen.