Tidligere TV 2-direktør Finn H. Andreassen har på Kampanje.com kastet inn et nytt forslag i debatten om kommersiell allmennkringkasting. Han mener regjeringen bør se helt bort fra dagens TV 2 og heller satse på en ny tv-kanal som kan tilby gravende journalistikk og samfunnsdebatt.

Han foreslår å hente ut ti prosent - 500 millioner kroner - fra lisensinntektene til NRK for å finansiere kanalen.

Arbeiderpartiet synes det er bra at den tidligere TV 2-profilen tenker høyt.

- Det er bra at det kommer innspill, og det er fint om vi kan få en god offentlig debatt og sterkere engasjement rundt behovet for kommersiell allmennkringkasting, sier mediepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet på Stortinget, Arild Grande, til Kampanje.

Les også: Tidligere TV 2-topp lanserer ny public service-modell

Les også: - Statsstøtte til TV 2 er feil medisin

- For det første er jeg enig i at det trolig må en form for kompensasjon til for den aktør som er villig til å påta seg allmennkringkasteroppdrag. Hvem dette skal bli vet vi ikke ennå. Jeg er glad for at flere ser behovet for at det er en offentlig oppgave å legge til rette for kommersiell allmennkringkasting. Jeg er også enig i at virksomheten må legges til Bergen, og dette må regjeringen ta innover seg i sitt arbeid, sier han.

TV 2 ønsker en avtale med statens om sikrer finansiering av nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen.

- Jeg synes de skyter seg selv i foten når de argumenter for støtte til nyhetsproduksjon i Bergen, sa Finn H. Andreassen til Kampanje.

- Rene nyhetsproduksjoner er ikke statens oppgave, slik TV 2 argumenterer for. Staten skal legge til rette for «den offentlige samtale, som det heter i grunnloven og det er samfunnsdebatt og kritisk journalistikk, sa han.

Ap er enig.

- Jeg enig i at det å kun legge opp til ren nyhetsproduksjon, slik regjeringen foreslo i sin utlysning, ikke er allmennkringkasting. Allmennkringkasting er så mye mer; tilbud til hele befolkningen - over hele landet og i alle aldre, språk, kultur, støtte til norsk film og tv-drama og gravejournalistikk, aktualitetsprogram og debatter. Dette har ikke regjeringen forstått, og derfor endte utlysningen med at ingen søkte, noe som ble et gedigent mageplask for kulturministeren, sier Grande.

Les også: TV 2 søker ikke på regjeringens tv-avtale

Men Ap har imidlertid ingen tro på å bygge opp en helt ny kommersiell allmennkringkaster med nyheter og debatt, slik Finn H. Andreassen foreslår. 

- For at dette skal bli en reell allmennkringkaster bør det være som del av programtilbudet i et mediehus av en viss størrelse. Dersom det ender opp med en helt egen kanal er jeg redd tilbudet vil få svært lave seertall. Derfor vil jeg anta det er bedre med en form for skjønnhetskonkurranse, slik vi har sett på radiofeltet, som alle mediehus kan søke på, sier Grande.

- Største sløsing siden 1986
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK er ikke imponert. Han legger ingenting imellom når han slakter forslaget til Andreassen.

- Dette vil være den største sløsingen med offentlige midler siden budsjettoverskridelsen da Norges Bank ble bygget, sa Eriksen til Kampanje.

NRK-sjefen sikter helt tilbake til 1986, da Norges Bank flyttet inn i nye lokaler til en verdi av 2,8 milliarder kroner, tre ganger budsjett, for å finne en passende sammenligning.

- Uten å ta diskusjonen om hvor pengene skal komme fra, er det null tanker her om hvordan dette skal nå publikum. En sånn kanal vil ikke ha noe publikum. I dagens mediemarkedet er dette et så gammeldags forslag.

- Et interessant forslag
Knut Olav Åmås, som leder Mediemangfoldsutvalget der blant andre NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-sjef Olav Sandnes sitter, sa til Kampanje før helgen at han synes forslaget er interessant.

- Et interessant forslag, som vi tar med oss i vurderingene våre. Denne type modeller er selvsagt noe vi allerede vurderer ut fra de modellene vi er blitt bedt om å se på, skrev han i en SMS til Kampanje.

Kultuminister Linda Hofstad Helleland kommenterte forslaget på følgende måte i en e-post til Kampanje:

- Jeg setter pris på innspill for å sikre fremtidig mediemangfold, og registrerer forslaget om en kanal med vekt på gravejournalistikk og debatt. Jeg tar med meg alle innspill i den viktige prosessen vi nå er inne i. Samtidig ser jeg frem til Mediemangfoldsutvalgets rapport som skal utrede flere ulike modeller.

Les også: Åmås om ny public service-modell: - Et interessant forslag

Les også: NRK-sjefen slakter forslag til ny tv-modell