I dag utgir Kagge Forlag boken «Makteliten. 252 kvinner og menn som styrer Norge». Knut Olav Åmås er redaktør for boken og har sammen med Kristin Clemet, Aksel Braanen Sterri og Kjetil Wiedswang stått for kåringen og omtalene av de 252 mektigste innenfor arbeids- og næringsliv, politikk, forvaltning, kunnskap, kulturliv og medier og sivilsamfunn. Flere tusen navn er blitt vurdert under grundig research og mange og lange møter.

Kun ett medienavn på topp 25
17 av de 25 mektigste i Norge er ifølge boken menn. Åtte er kvinner. På den ikke-rangerte topp 25-listen finner vi statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, Ap-leder Jonas Gahr Støre, Ap-nestleder og tidligere medieminister Hadia Tajik, NHO-sjef og tidligere Telenor- og Aftenposten-direktør Kristin Skogen Lund, LO-leder Gerd Kristiansen, Oslos byrådsleder Raymond Johansen, DNB-sjef Rune Bjerke, Norwegian-sjef Bjørn Kjos, sentralbanksjef Øystein Olsen, investor Johan H. Andresen og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som er den eneste fra mediebransjen på listen over de 25 mektigste. Åtte av de 25 som står på listen over landets mektigste, er politikere.

- Dette er boka om de som styrer Norge, om den norske makteliten, sier bokens redaktør, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, under en pressekonferanse i Kagge Forlags lokaler i formiddag.

Forfatterne har ikke foretatt noen nummerert rangering og presenterer derfor ikke den ene personen som de mener er mektigst i Norge.

- Vi har tatt utgangspunkt i helheten. Vi har uærbødige, direkte og ærlige begrunnelser for at disse er den samlede norske makteliten, sier Åmås.

- Skjev fordeling mellom menn og kvinner
Det er mange kjente navn på listen, men også noen overraskende og ukjente navn. Nok en gang slås det fast at mannsdominansen er overveldende.

- Noe som dessverre også er et tydelig faktum, er at det er en meget skjev fordeling mellom menn og kvinner, og at det er svært få med minoritetsbakgrunn som innehar maktposisjoner, sier Åmås.

Makteliten er delt opp i seks kategorier. På listen over de 252 mektigste er det 15 personer fra kategorien kultur og medier. Ni er menn, seks er kvinner. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, VG-sjef Torry Pedersen, TV 2-sjef Olav Sandnes og MBL-direktør Randi S. Øgrey er blant medienavnene på maktlisten. Det er også Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen, Dagens Næringsliv-kommentator Kjetil B. Alstadheim og Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen.

- Kommer til å endre NRK betydelig
Om NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen skriver forfatterne:

- Som sjefredaktør i Dagbladet, konsernsjef i Amedia og nå som NRK-sjef har han bidratt tungt til å forme viktige medieselskaper. Bare beslutningen om å flytte fra Marienlyst i Oslo kommer til å endre NRK betydelig. Hans budsjettdisposisjoner i NRK, Norges største mediebedrift og desidert viktigste kulturinstitusjon er klassisk maktutøvelse. Han er ikke særlig synlig i offentligheten selv, men liker seg på bransjesamlinger, påpeker forfatterne.

De skryter av hans lederegenskaper:

- Eriksen er den komplette leder og virker dessuten tvers gjennom som en likandes fyr, selv på svært nært hold, kan forfatterne avsløre.

- Han er klarttenkende og like klart talende, detaljorientert og visjonær, heter det i den rykende ferske boken.

Thor Gjermund Eriksen ønsker ikke å kommentere boken.

- Sandnes sjarmerende politisk dyktig lobbyist
Forfatterne bak boken «Makteliten. 252 kvinner og menn som styrer Norge», framhever TV 2-sjef Olav Sandnes som det nærmeste Norge kommer en kringkastingssjef utenom NRK.

- Han har klare kommersielle mål som antakelig er kvantifisert av Egmont på et eller annet vis. For å nå målet eller målene må han sette sin vilje gjennom - for å bruke Steinar Hanssons gamle definisjon på redaktørmakten - både i det kommersielle og det politiske feltet. Det gjelder ikke minst i den pågående, tøffe kampen for å sikre TV 2 offentlig støtte til nyhetsvirksomheten, understeker forfatterne.

Bokens forfattere har også fulgt med Sandnes sin hektiske start som TV 2-sjef. Ikke minst handler det om de omfattende nedskjæringene i TV 2.

- Han må utøve makt innad (kutt, profilendringer, rettighetsforhandlinger) og utad (overfor politikere, konkurrenter og kunder). 

Forfatterne trekker fram at Sandnes er yngre enn Eriksen, at han mangler politisk erfaring, at han har en kommersiell, strømlinjeformet bakgrunn, men at han er «sjarmerende og dyktig politisk lobbyist som ikke skyr telefonen og de personlige samtalene som redskap for å påvirke beslutningstagere direkte». 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Har gransket makteliten: Knut Olav Åmås (til høyre), kjent som Fritt Ord-direktør og aktiv samfunnsdebattant, er redaktør for boken Makteliten som gis ut på Kagge forlag. Åmås har sammen med Kristin Clemet, Aksel Braanen (til venstre) Sterri og Kjetil Wiedswang stått for kåringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix.

Medietopper på næringslivstoppen
Forfatter Knut Olav Åmås leder for ørvig et medieutvalg hvor to av representantene er NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og TV 2-sjef Olav Sandnes.

Mediefolk som i ren fortvilelse ikke finner seg selv på listen over makteliten i mediebransjen, kan få en hyggelig overraskelse eller nok en nedtur ved å skumme gjennom næringslivslisten. Schibsted Norge-sjef Didrik Munch og Discovery-sjef Harald Strømme er blant dem som er plassert i kategorien arbeidsliv og næringsliv. Det er også meglertopp Knut Brundtland, Schibsted-direktør Sondre Gravir, Egmont Publishing-sjef Espen Asheim, medieinvestor Erik Must, DN-eier Anette Olsen, Schibsted-styreleder Ole Jacob Sunde og Telenor-direktør Berit Svendsen.

I boken om maktkåringen gjør forfatterne av boken et poeng av at Harald Strømme er en av få medietopper som er aktivt og personlig til stede i sosiale medier. De minner også om at han er den best betalte mediesjefen i norsk historie.

Kultur- og medieminister Linda Hofstad Helleland er rangert som en av 252 mektigste i Norge. Hun er i selskap med alle statsråder i maktkåringens kategori for politikk.

I tillegg rangeringen av de mektigste, har Sven Egil Omdal skrevet et kapittel i boka. Makteliten analyserer også maktforholdene innenfor hver samfunnssektor i egne artikler.