Spillfenomenet Pokémon Go har sendt folk i alle aldere over hele verden ut på en monsterjakt i nær- og fjernområder. Spillet har på kort tid blitt verdens mest populære, og både annonsører og turforeninger har kastet seg rundt for å følge med på trenden.
Les mer: Råder norske bedrifter til å kaste seg på Pokémon-bølgen
I tillegg til å sende folk ut på tur, har spillet gitt journalistene noe å skrive om i sommer. Hittil i juli, inkludert torsdag denne uken, har det vært rundt 2.730 medieoppslag om Pokémon Go, kan Retriever opplyse.
- Det har sakte, men sikkert blitt mer og mer medieomtale av Pokémon Go i redaksjonelle medier. Det var ikke slik at det ble masse omtale da spillet ble lansert, tvert imot har medieinteressen kommet snikende. Det har selvsagt skjedd i takt med den økende populariteten i sosiale medier, sier kunde- og analysesjef i Retriever, Kristina Nilsen.
På sommertoppen
Nilsen sier videre at 2.730 medieoppslag er nok til å hevde seg blant sommerens mest omtalte saker.
- Pokémon begynner å nærme seg det antallet noen av de største nyhetssakene får akkurat nå, så det ender nok som en av sommerens store saker samlet sett.
Norske medier er likevel langt bak sosiale medier i omtalen av fenomenet.
- Analyser Retriever har gjort, viser at Pokémon akkurat nå er det aller mest omtalte temaet blant nordmenn på Facebook, så her er det stor forskjell på sosiale medier og tradisjonelle medier. Som regel når et tema skaper så mye engasjement i sosiale medier, er det et tema som også dominerer de tradisjonelle mediene. Men slik er det ikke nå, dette er jo et fenomen som har vokst seg stort uten særlig drahjelp fra nyhetsmediene. Nå omtaler redaksjonene dette nettopp fordi det er blitt så stort i sosiale medier. Det er det som er så spesielt med fenomenet.
Mest omtalt i Adressa
Nilsen opplyser videre at det er Adresseavisen som har omtalt Pokémon mest. Adresseavisen har publisert 50 artikler på nett der Pokémon er nevnt eller omtalt. Aftenpostens nettutgave har hatt 36 artikler, mens Fædrelandsvennens nettutgave har hatt 34.
Kampanje har heller ikke ligget på latsiden og har med denne artikkelen omtalt Pokémon i 12 ulike saker i juli.
Les også: - Schibsted-sjef: - Har noe å lære av Pokémon Go
Nyhetssjef i Adresseavisen, Erlend Hansen Juvik, er ikke overrasket over at de har hatt flest saker om fenomenet.
- Vi følger med Retriever selv, så derfor er jeg ikke så overrasket. Tallene fra Retriever inkluderer auto-publiserte NTB-saker, leserinnlegg, kommentarer, og så videre. Det reelle antallet egenproduserte små og store nyhetssaker ligger mye lavere, sier han til Kampanje.
- Hvorfor har dette fått så mye spalteplass?
- Vi forsøker å være gode på nye trender som mange av våre lesere tar del i. I tillegg spiller det kanskje litt inn at redaksjonen er full av sommervikarer som er ivrige Pokémon-spillere.
Juvik sier Adresseavisen kommer til å fortsette å dekke temaet.
- Det kommer nok flere saker, men samtidig har vi i interne evalueringer snakket om at det er viktig å dimensjonere riktig. Det er også viktig å stille de kritiske spørsmålene om hvem som tjener på dette, negative konsekvenser og så videre.
Her er oversikten over daglig omtale i norske medier. Den viser at medieinteressen nådde en topp 20. juli:
Gradvis stigning: Oversikten over daglig omtale viser at den største medieinteressen allerede kan ha lagt seg. Kilde: Retriever.
Pokémon-patrulje i VG
Også VG, Norges største nyhetsnettsted, har skrevet flere saker om fenomenet.
I tillegg til artikler om hvor og hvordan man bør spille, har VG satt opp et eget Pokéstudio med livespilling og hatt en egen Pokémon-patrulje ute på gaten. Gard Steiro, nyhetsredaktør i VG, sier den brede dekningen er en respons på publikums interesse for spillet.
- Vi har registrert at det er en enorm interesse for Pokémon-stoff, og at leserne våre er oppsiktsvekkende opptatt av å spille, og har derfor tatt på oss oppgaven å skrive om det. Vi har dekket fenomenet på VG-måten, det vil si morsomt, digitalt og gøy for leserne, sier han til Kampanje.
- Hvor stor er interessen for Pokémon-stoff?
- Interessen er der, men om du ser på lesertallene er den mindre enn for mye av det tradisjonelle nyhetsstoffet.
- Hvor lenge varer det, kommer interessen til å dabbe av?
- Jeg vet ikke, jeg har ingen anelse faktisk. Vi registrerer at det er en interesse nå, noen tror det kommer til å vare andre mener det er over. Vi har gjort noen stunt denne uken, og vi kommer nok til å fortsette med det de kommende dagene, så regner jeg med at det vil dabbe noe av. Det er det tradisjonelle nyhetsstoffet vi prioriterer og kommer til å prioritere.
Kommentér