I kveld er det klart for den første av to semifinaler i Eurovision Song Contest i Stockholm. Blant landene som skal i ilden finner vi Aserbajdsjan, som har sendt artisten Samra og låten «Miracle». Dagbladets anmelder triller terningkast seks i et oppslag som har fått tittelen «MGP-kvinnen som sier terningkast sex» i dagens papiravis. I anmeldelsen av sangen skriver journalist Anders Grønneberg blant annet: «Mine vellystige hormoner løper løpsk, men ser man forbi en veldreid lekkerbisken, er dette nok en uhyre solid MGP-låt fra langtvekkistanlandet».

Innholdet i anmeldelsen har fått flere til å lufte sin reaksjon i sosiale medier, blant dem avdelingsleder for økonomi og politikk i Aftenposten, Veslemøy Østrem, som også har bakgrun som mangeårige kulturjournalist. 

«Ny sjanger? Anders Grønneberg i @dagbladet anmelder kroppene til de kvinnelige artistene og musikken til de mannlige,» skriver hun på Twitter.

«Dagbladets musikkanmelder Anders Grønneberg (14 år og veldig kåt) vurderer Melodi Grand Prix-bidragene,» skriver forfatter Tom Egeland og legger ved et bilde av anmeldelsen.

- Ekstemt flåste
Overfor Kampanje utdyper hun kritikken:

- Jeg synes det er ekstremt flåsete og useriøst, og en type humor som er så nedvurderende i forhold til hvordan kvinner opptrer i kunstnerisk sammenheng. Jeg skjønner at intensjonen har vært å bruke humor, men det er utrolig dårlig å bruke så nedsettende språk om kvinners kropp og utseende, sier Østrem, som i dag er prosjektleder for Panama Papers i Aftenposten.

- Hadde det gjort en forskjell om han skrev dette om en mann?

- Jeg ser i en annen anmeldelse at han beskriver musikken til en mann som inkontinent, så han har tatt i bruk typiske kroppsmetaforer. Men å betrakte kvinnelige artister som objekter i en kåt musikkjournalists drømmer er utrolig nevurderende, selv i et underholdningskonsept som Eurovision.

Musikkjournalist Anders Grønneberg i Dagbladet er på ferie i Frankrike når Kampanje ringer og har derfor ikke fått med seg reaksjonene på anmeldelsen. Han tar likevel ikke tungt på kritikken når han får den gjenfortalt.

- Dersom gretne journalister i «Tanta» i Akersgata (Aftenposten, red. anm) reagerer, så er ingenting bedre enn det. Da har jeg truffet, sier han tørt.

Les også: NRK: - Har både råd, mulighet og lyst til å vinne Eurovision

Grønneberg: - Bruker ikke en kalori på dette
Grønneberg mener han har lagt seg på en sjargong som er vanlig for Eurovision Song Contest og understreker at det er skrevet med humor.

- Er du enig at man kan lese dette som sexistisk?

- Når fanden tar på seg lesebrillene, kan han lese hva det skal være. Jeg bruker ikke en kalori på dette, sier han.

- Hvis mine vurderinger og akrobatiske formuleringer skaper irritasjon hos enkelte feminister, så er det helt ålreit.

Veslemøy Østrem mener anmeldelsen er en del av et større bilde i musikkjournalistikken.

- Vi ser at kvinnelige artister og underholdningskunstnere får en helt annen medfart når det gjelder utseende enn menn. Det har de alltid gjort. Jeg kan gjerne ta på meg å være en sur og gretten kjerring, jeg vet at jeg har mange med meg, sier hun.