I dag varsler Schibsted at de skriver ned verdiene i de fire norske abonnementsavisene med 465 millioner kroner. Årsaken er papirfallet i avismarkedet.

- Bakgrunnen for nedskrivningene er den negative utviklingen de seneste årene for papiraviser, og at den negative trenden for Schibsteds norske abonnementsbaserte aviser har fortsatt i 2015. Inntektene fra digitale produkter har økt, men dette er ikke tilstrekkelig for å oppveie nedgangen i inntekter fra trykte produkter, slår Schibsted fast i en børsmelding.

Schibsted opplyser i dag at den bokførte verdien av Schibsteds abonnementsaviser i Norge etter nedskrivningen er én milliard kroner.

Les mer: Skriver ned avis-verdier for nesten en halv milliard

Schibsted er notert med en a- og b-aksje på Oslo børs og har i ettermiddag en markedsverdi på til sammen 56 milliarder kroner.

- Det er ganske dramatisk
Analytiker Alexander Høst i investeringsbanken ABG Sundal Collier sier til Kampanje at nedskrivingen slett ikke kommer som en overraskelse og at det er et regnskapsmessig grep som aksjemarkedet har tatt høyde for i lang tid allerede.

- Dette kommuniserer det vi allerede vet, at det går tyngre for mediehusene. Vi så i tredje kvartal at annonseinntektene i VG og Aftenposten falt med et par og tjue prosent. Det er ganske dramatisk. I en avis har man relativt høye faste kostnader med en lavere evne til å justere kostnadsbasen enn i mange andre typer bedrifter. Når man får en trykk på topplinjen, går det galt med profitabiliteten, sier Høst til Kampanje.

Han verdsetter mediehusene til rundt 2,4 milliarder kroner på gjeldsfri basis. Altså i overkant av fire prosent av hele Schibsteds markedsverdi på 57 milliarder kroner. Det omfatter svenske Aftonbladet, VG og abonnementsavisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

Mediehusenes markedsverdi har krympet i takt med papiravisenes fall på 2000-tallet. I 2011 ble de fire abonnementsavisene verdsatt til 7,25 milliarder kroner av Schibsted. Men den gang eide de fire abonnementsavisene i Media Norge 50 prosent av Finn, hvilket utgjorde en stor del av verdien på 7,25 milliarder. Verdien på selve abonnementsavisene har falt med rundt to milliarder kroner i de siste fem årene, fra tre milliarder til én milliard. I dag er det Schibsted Norge (tidligere Media Norge og VG) som eier 50 prosent av Finn. Postens verdi har økt med 1,5 til to milliarder kroner siden 2011.

Les mer: Vant kampen om Media Norge

Les mer: - Lenge siden Schibsted var et medieselskap

- Er det en utfordring for et børsnotert selskap at deres to kjerneverdier - rubrikk og mediehus - verdsettes så ulikt av aksjemarkedet?

 - Nei, det er ikke en utfordring. Schibsted er ikke lenger egentlig et mediehus fra et verdimessig perspektiv. Sånn som aksjemarkedet kommuniserer, så er de et classified-selskap. Det er ingen som følger så mye med på avisene, sier Høst.

- Fortsatt tøft for mediehusene
- Men når Schibsted kommuniserer som et mediehus, er ikke de på bølgelengde med markedet?

- Jo da, og det handler om historikken til Schibsted som et mediehus og Tinius-stiftelsen som eier. Slik sett er mediehusene en sentral del av Schibsted og deres strategi. De fyller en viktig rolle som kontrollorgan. Men aksjonærene bryr seg veldig lite. De er fokusert på selskapsverdier og verdiskapning, og for Schibsted er det rubrikkannonser.

Les mer: - Alt handler ikke om rubrikk for Schibsted

Les mer: Tror Schibsted gir seg som aviseier

- Hvilke forventninger har du til resultatfremleggelsen om to uker?

- Jeg tipper det blir fortsatt tøft for mediehusene. Jeg tror nok annonseinntektene vil falle med 20 prosent år over år. Det store spørsmålet er om de klarer å få nok vekst i rubrikk og særlig i Frankrike og Spania. Spansk økonomi er på bedringens vei og de har klart å rydde litt spanske eiendeler. Men jeg er bekymret for websidene, og det handler primært om annonsemarkedet. Det er ekstremt stor konkurranse på display-annonser, sier Høst.

Schibsted-direktør: - Krevende år i mediebransjen
Finansdirektør Trond Berger i Schibsted ønsker ikke kommentere hvor mye alle de seks mediehusene - Aftonbladet, VG og de fire abonnementsavisene - er verdt til sammen.

- Jeg ønsker ikke å kommentere verdien på mediehusene ut over det som er kommunisert i børsmeldingen.

Han sier dette om fjorårets nedtur i avismarkedet og bakgrunnen for dagens resultatvarsel:

- 2015 var et krevende år for mediebransjen, men vi har klart å opprettholde lønnsomheten og er godt fornøyd med det, sier Berger.

- Hva tenker dere om utsiktene for abonnementsavisene i 2016?

- Vi arbeider fortsatt med å få til mer digitalvekst og vi vil effektivisere ytterligere. Summen av det tror vi vil gi god lønnsomhet.

Schibsted varsler i dag at kostnadskutt og omstilling belaster regnskapet i fjerde kvartal med 80 millioner kroner.

- Det er en del av det allerede varslede kostnadsprogrammet, sier Berger

Les mer: - Facebook og Google er så sterke at de truer journalistikken