Om nordmannen Robin Ingebretsen blir med, er det ikke usannsynlig at norske tv-kanaler kommer til å snuse på rettighetene til reality-serien, som forsatt er på ídéplanet og temmelig langt unna take-off.

Kampanje har snakket med utviklingssjefen i TV 2, Rolf Wenell, som syns prosjektet høres spennende ut.

- Jeg må si at jeg syns det er helt fantastisk på mange måter. Det er så mye galskap at man blir nysgjerrig. Selvfølgelig er det en utopisk tanke at man kan gjennomføre det, men er det mulig vil det være supespennende å følge. Jeg liker godt tanken, sier Wenell.

- Vi er på jakt etter de ideene som skaper boost og som folk snakker om. Det ligger i TV 2s ånd å være på ballen og om dette blir en virkelighet skal vi definitivt følge med på det.

Wenell sier videre at det er de store eventene, som Mars One-prosjektet vil bli om det blir realisert, som vil holde lineær-tv gående i fremtiden.

- Det er hendelser som dette å sende folk til Mars, hvor viktigheten av lineær-tv kommer til syne, sier han.

Les også: Tv-milliarder skal sikre Mars-reality

- Big Brother i megaformat
Han tror nordmenn flest vil være interessert i å se programmet.

- Ja, det tror jeg absolutt. Nordmenn er langt fremme når det gjelder teknologi og reise, og det tror jeg gjelder uansett hvilket land du bor i. Om de klarer å føre 24 mennesker dit, og se hvordan de klarer seg, blir det et slags Big Brother i megaformat.

- Kunne TV 2 ha vært interessert i rettighetene?

- Det er klart at vi skal følge med, men vi må også vurdere den kjedelige biten som går på hva det koster, om det er gjennomførbart og så videre. For å investere i noe må vi se hva som kommer ut i sluttenden, men om dette gjennomføres skal du ikke se bort fra at det kan skje. Vi satser enormt mye ressurser på å utvikle nye ting, og alle broadcastere er interessert i å sitte på rettigheter.

- Blir det mer relevant og interessant om en nordmann er med?

- Ja, absolutt. Når man gjør co-produksjoner med andre land blir interessen større om en nordmann er med. Da får du koblingen til Norge og den vrien tror jeg er viktig.

Wenell trekker frem at TV 2 i 2001 spilte inn serien «Astronautene» i USA. I serien ble 12 deltakere sendt til NASAs område i Florida for fysiske og teoretiske tester. Vinneren av programmet skulle bli belønnet med en romferd i regi av NASA. Turen ble aldri gjennomført, men vinneren fikk en kompenseasjon på 70.000 kroner av TV 2.

- Det som dessverre skjedde var at de som skulle levere premien ikke klarte det. Så vi har tenkt stort tidligere, og syns litt galskap er gøy.

- Jeg ser klare etiske problemer
Programdirektør i TV3, Andreas Bakka Hjertø, syns konseptet er spennende, men ser klare etiske utfordringer.

- Det høres spennende ut, men inntil jeg vet noe mer om konseptet syns jeg det er vanskelig å vurdere det. Det er alltid gøy med folk som prøver å pushe grensene i forhold til hva som er spennende tv, men jeg ser noen tekniske, praktiske og etiske problemer med konseptet.

Han utdyper:

- Det å sende vanlige mennesker til en annen planet uten mulighet for retur er ekstremt, og man må jo vite om folk har stått inne for den avgjørelsen og det å spille med sitt eget liv. Det er ikke akseptabelt om det blir gjort i underholdningsøyemed, men dette er jo et forskningsprosjekt. Om man hadde laget en dokumentar, for eksempel, så blir det annerledes enn om det er et reality-show.

- Kunne TV3 ha vært interessert i rettighetene?

- Vi vurderer alle konsepter på lik linje, men jeg ser noen helt klare utfordringer med dette konseptet. Om vi alle flyr rundt på flyvende skateboard og biler om fem år så kan det hende, men slik verden ser ut i dag tror jeg ikke det.

- Har det noe å si om en nordmann er med eller ikke?

- Jeg tror det vil være mer interessant for nordmenn hvis en nordmann er med, sier Hjertø, som er usikker på hvorvidt den elleville realityideen ville slå an på tv.

- Det vet jeg ikke, jeg tror kanskje dette blir for ekstremt. Tv handler ikke bare om å pushe grenser og gjøre mer og mer ekstreme ting, men å skape dramatiske øyeblikk, interaksjoner mellom mennesker og sånne ting. Å gjøre ekstreme ting er ikke nødvendigvis et godt utgangspunkt for god tv.