Nye tall fra TNS Gallup viser at YouTube i første halvår hadde en daglig dekning på 35,2 prosent blant alle over 12 år.

Sammenlignet med kommersielle tv-kanaler betyr det at YouTube når flere enn TVNorge (21,3 prosent) og TV3 (12,8 prosent), men fortsatt betydelig færre en TV 2 (48 prosent). Tallene er fra TNS Gallups Forbruker & Media-undersøkelse.

- De aller fleste vet at vi sitter på veldig mange unge brukere, og det er viktige mennesker for oss, men vi ser også at YouTube er viktig i alle aldere. Også i aldersgruppen 40-49 er vi nest størst, sier Ingrid Dynna i YouTube Norge.

- Lite tall på tidsbruk
Det er imidlertid i de yngste målgruppene YouTube har størst dekning - og der er de store. 74,2 prosent av nordmenn mellom 12 og 19 er innom YouTube daglig. Tilsvarende tall for TV 2 er 31,6 prosent. I 20-29 er 60,9 prosent innom hver dag.

- Disse tallene sier ikke noe om hvor lenge brukerne er innom?

- Der har vi dessverre veldig lite tall, men det vi ser og det vi vet er at det blir lengre og lengre jo mer høykvalitetsinnhold vi får og jo mer partnerne våre legger ut. Brukerne våre oppfører seg annerledes på YouTube enn på tv. De ser kortere og flere snutter enn i andre kanaler og er et bevisst publikum som er motivert til å se akkurat det de har valgt å se. Gjennomsnittstiden per snutt er jo ikke veldig lang.

- Vokser raskere enn norske aktører
YouTube åpnet for reklame i Norge for to og et halvt år siden. På den tiden har kanalen rukket å bygge opp en omsetning på opp mot 250 millioner kroner fra norske annonsører, ifølge anslag fra iProspect.

- Så er nok omsetningen deres enda større på grunn av internasjonale aktører som retter seg mot det norske markedet, sier strategidirektør Espen Grimmert i iPprospect.

Det betyr at den reelle omsetningen kan komme opp mot 300 millioner kroner. Grimmert forteller at utviklingen preges av at mange annonsører setter av penger i tv-budsjettet til å utvide kampanjene i YouTube og på Facebook.

- Det er for oss ut som de internasjonale aktørene vokser raskere enn de norske web-tv-kanalene. På Google har man brukervennlige muligheter for å skippe reklame På Facebook kan tommelen raskt skippe forbi video hvis den ikke engasjerer innen få sekunder. Får du til Facebook-video godt, har du kanskje knekt koden på engasjerende kommunikasjon i det store og hele, sier han.

- Tv er ikke dødt
- Jeg har dessverre ingen mulighet til å kommentere omsetning, sier Ingrid Dynna i YouTube.

- TV 2 omsetter reklame for over to milliarder kroner. Hvorfor har ikke YouTube en tilsvarende omsetning?

- Det er et godt spørsmål. For det første har vi bare eksistert i 2,5 år. For det andre er ikke alt vårt innhold kommersielt innhold. Det er heller ikke målet vårt å kommersialisere hele plattformen vår. Jeg tør ikke påstå at YouTube kan bli like store som TV 2.

Dynna vil heller ikke spå tradisjonell tvs død.

- Vi sier ikke at tv er dødt, men vi ser et helt tydelig skifte her. Vi mener at man må tenke begge deler.

- Er det kanskje Facebook, og ikke TV 2 og TVNorge, som er deres reelle konkurrent?

- Det spørs nok hvem du spør. Om det er en tung tv-annonsør, vil jeg ikke si det. Er det en annonsør som er tung digitalt, så kan det være det. Selvfølgelig er Facebook en konkurrent. De er kjemepstore og gjør mye bra. Det er viktig å få frem at vi måler ting annerledes. Vi sier til annonsører er at de kan gjøre begge deler for å se hvilke fordeler vi har.

Utfordres av adblock og svindel
I likhet med store deler av nett-bransjen, møter også Google og YouTube utfordringer i form av falske annonsevisninger. I september omtalte Financial Times en undersøkelse som viste at YouTube tok seg betalt for falske annonsevisninger, generert av såkalte bots, selv om YouTube kunne identifisere visningene som falske.

Den norske YouTube-sjefen kan ikke overfor Kampanje svare på om norske annonsører er garantert full valuta for annonsekronene sine.

- Det kan jeg dessverre ikke uttale meg om.

- Du kan ikke snakke om annonsesvindel?

- Dette er noe som jobbes med og løses sentralt i Google.

- Hva sier dere til annonsører som kommer til dere og lurer på dette?

- Da må vi referere til det som sies internasjonalt.

Hun viser til en artikkel på Google-eide DoubleClicks egen blogg, der Google slår fast at de investerer i og implementerer ny teknologi for å bekjempe falske annonsevisninger.

- En grunn til at adblock er populært
YouTube inngår som resten av mediebransjen også i en katt-og-mus-lek med utviklerne av annonseblokkeringsverktøy. Der mener Dynna annonsørene også må ta ansvar.

- Nesten alle annonser på YouTube kan trykkes bort, så er det helt uinteressant vil brukerne uansette ikke velge å se annonsen Men det er jo en grunn til at adblock har blitt så populært, og det er fordi internettannonser har vært forstyrrende og uinteressant for mange. Man må stille høyere krav til innholdet som legges ut. På YouTube ser vi at så lenge det er informativt og underholdende, så blir det veldig ofte sett. I fjor gikk seertiden på reklame opp 50 prosent.

- Stiller dere krav til annonsører?

- Vi kommer med råd og tips om hvordan reklamefilmen bør tas ut digitalt og vi anbefaler at den i større grad spiller på YouTubes premisser enn det tradisjonell tv-reklame gjør.