I går kunne Kampanje avsløre at den spanske og den italienske toppfotballen er solgt til MTG i Norden og i dag bekrefter det svenske mediekonsernet at de blir det eksklusive hjemmet for La Liga og Serie A.

Etter det Kampanje kjenner til er prisen på spansk og italiensk fotball en helt annen enn den man kjenner fra de store rettighetspakkene knyttet til Premier League, Champions League og norsk fotball. Det er likevel grunn til å tro at prisen bare for Norge kan ha endt på opp mot 80 millioner kroner for hele perioden. At MTG har betalt flere hundre millioner kroner for denne rettigheten i hele Norden, er det ingen tvil om.

TV 2: - Hadde Zlatan-pris
Rettighetssjef Bjørn Taalesen i TV 2 mener spansk fotball «er et bra produkt», men det kommer tydelig frem at prisen har vært for høy denne gangen. Som Kampanje tidligere har skrevet ble prisen doblet sist gang rettighetene ble solgt sterkt drevet av at svenskeide Bonnier satset tungt på det spanske fotballproduktet med den svenske stjernen Zlatan Ibrahimovic i stjerneklubben Barcelona.

- Noe av grunnen til at det har tatt lang tid er kanskje at man hadde en Zlatan-pris som gjorde utgangspunkt vanskelig, sier Taalesen til Kampanje.

Det er agentselskapet MP & Silva som har sittet på rettighetene og forsøkt å få dem solgt i Norden siden lenge før sommeren, men de norske tv-husene med TV 2, Discovery og MTG hadde frem til i dag ikke vært villige til å betale nok for rettighetene til å vise kampene fra den spanske og den italienske ligaen.

Agentselskapet har så langt svart med å tilby kampene på strømmetjenesten Eversport. Det var et grep som ikke falt i smak i TV 2.

- Jeg synes vel ikke så mye om akkurat det. At man deler det ut gratis tror jeg heller ikke økte temperaturen i denne prosessen, sier Taalesen.

- Falt TV 2s interesse for spansk fotball etter kjøpet av Premier League?

- Nei, egentlig ikke. Vi har alltid ment at Premier League er en business for seg selv. Men hadde vi ikke fått Premier League hadde det nok vært en tyngre dag i dag, sier han.

- Status quo
Konkurransesituasjonen mener han ikke endrer seg så mye selv om rettighetene til den spanske og italienske fotballen nå forsvinner fra Discovery og TV 2s nyinnkjøpte betal-tv-kanal C More til MTGs tv-kanaler.

- Nei, produktbildet i Norge er uendret. Det litt status quo, sier han.

For det er de store rettighetene som Premier League, Champions League og de nasjonale ligaene som er de store driverne i betal-tv-markedet for sport. Nå er to rettigheter fordelt, Champions League og Premier  League, og det er kun den norske fotballavtalen som gjenstår.

- Hvordan er motivasjonen i TV 2 for å kjøpe norsk fotball?

- Sola skinner i Monaco, sier Taalesen som for tiden er på den store tv-messen Sportel i nettopp Monaco.

Discovery: - Svekker ikke Max
Discovery har delt på La Liga-rettighetene med TV 2. Deres sportssjef Jan-Erik Aalbu henger ikke med hodet etter rettighetstapet.

- Vi kan ikke gjøre annet enn å gratulere MTG med en ny rettighet for deres del, sier han til Kampanje.

- Svekker dette sportstilbudet på Max?

- Nei, ikke sånn som vi ser det nå. Etter at vi kjøpte den rettigheten med én kamp i uka for tre år siden, har vi fått inn mye annet interessant på kanalen.

- Ødegaard langt unna spill
Aalbu mener det fremdeles er begrenset interesse for den spanske fotballen.

- La Liga har gjort en bra jobb når det gjelder Barcelona og Real Madrid, men det er de to lagene som betyr noe. Det har vært en overraskende tung affære når det gjelder de øvrige lagene.

- Men er det kjedelig å miste rettighetene nå som det ser ut til å få økt oppmerksomhet med Martin Ødegaard?

- Da må han spille. Per i dag er Ødegaard langt unna spill i La Liga. På kort sikt er det ikke en bedre rettighet enn i fjor, men begynner Martin Ødegaard å spille, da er det noe helt annet.

- Ligger det nå i kortene at dere må slå til på norsk fotball?

- Det har jeg ikke lyst til å si noe om.