Fredag ble Amedia offisielt satt i spill av sine nåværende storeiere, Telenor og LO. Begge eierne uttrykker at de ønsker en ny eierstruktur. Kort fortalt betyr det at Telenor vil selge seg ut og LO vil selge seg ned.

Nordlys-redaktør Anders Opdahl er ikke rystet over at avisen hans nå er til salgs, sammen med resten av Amedias portefølje.

- Det at prosessen ble annonsert, kommer ikke som en stor bombe - signalene fra Telenor har vært kjent i flere år. LO har vært en god eier, men det er ikke vanskelig å forstå at de har en annen tilnærming til eierskapet nå enn de hadde da de gikk inn, med utfordringene mediemarkedet står overfor. Amedia er et mangfoldig konsern med stor forskjell i lønnsomhet til mediehusene. Spørsmålet er om det finnes villighet til å gå inn i en sånn struktur, sier Opdahl til Kampanje.

Les også: Amedia-prisen har stupt med milliarder (krever innlogging)

- Ufordring å finne eiere
- Ser du noen kjøpere der ute?

- Polaris har sagt at de følger med på prosessen, men jeg vet ikke hvor realistisk det er. I skrivende stund ser jeg ingen opplagte kjøpere. Jeg forventer ikke at dette skal være løst på 1-2-3.

- Hva blir den største utfordringen til Telenor og LO når de skal snakke med interessenter?

- Det blir å finne dem.

Les også: Koch: - Vi følger med på Amedia

Les også:  Leter etter digitalhjelp til Amedia

Opdahl tror en slik prosess åpner for nye konsolideringer.

- Konsolideringen av mediemarkedet er ikke ferdig. Det har så vidt begynt. Vi vil se mange utslag, der noen vil være ganske triste, mens andre vil være til det beste for journalistikken, sier Opdahl og legger til:

- Det er det som er mitt hovedanliggende, at vi har et eierskap som skjønner at det vi driver med ikke er likt alt annet, men at vi har et samfunnsansvar. Det er også der det er bærekraft på lang sikt. Vi sitter med en ekstremt sterk dybderelasjon over hele landet.

Vil ha trygg og stabil eier
Heller ikke BA-redaktør Anders Nyland er overrasket over fredagens kunngjøring.

- Jeg har et avslappet forhold til det. Det er Amedia som håndterer dette og jeg er sikker på at de som tar seg av det, gjør det på en måte som er til det beste for de selskapene som Amedia eier, sier Nyland.

- Ser du noen kjøpere der ute?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i nå. Det vesentlige er at de som er satt til å håndtere jobben. er de som gjør det.

Nyland tror likevel LO og Telenor står foran en utfordring,

- Det blir ikke nødvendigvis enkelt å finne den riktige nye eieren, som jeg er opptatt av at man gjør. Jeg håper man finner en eier som er trygg og stabil og langsiktig, slik både LO og Telenor har vært.

- Tror du det er sannsynlig at Amedia splittes opp?

- Jeg ser at enkelte spekulerer om det i dag. Det vil jeg ikke ha noen mening om.

- Hva ville vært den beste løsningen for Amedia?

- Den beste løsningen er at man får inn en trygg og langsiktig eier som har et publisistisk ståsted og dyp forståelse av at det å drive medieselskaper innebærer noe annet enn det å drive all annen slags type næring. Jeg håper at en eventuell ny eier har respekt og forståelse for det.

- Trenger penger, kompetanse og teknologi
Den tidligere, profilerte Nordlys-redaktøren Hans Kristian Amundsen er i dag kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet. Han har fortsatt et blikk på det som skjer hos sin gamle arbeidsgiver Amedia.

- Det fortoner seg riktig av Telenor og LO å selge. Amedia må alliere seg med dem som ikke bare har penger, noe som alltid er viktig, men som også matcher på kompetanse og teknologi. Amedia består av aviser med sterke lokale posisjoner, aviser som har lokalkunnskap og som er tett på sine lesere og annonsører. Avisene hadde kontroll over rotasjonspresse, over budkorpset, annonsemarkedet, ja, over hele næringskjeden. Dette var den gamle forretningsmodellen. Nå utfordres modellen av den nye teknologien, av automatiserte reklamekjøp, av helt nye aktører. Amedia trenger derfor en partner som har kunnskap om de nye inntektsstrømmene, en partner som har teknologien og som kan kombinere den med Amedias lokale nærhet, sier Amundsen til Kampanje.

Han legger til:

- Det blir jobb nummer én å finne en slik eier. Men jeg skjønner at de nåværende eierne ikke kommer til å stå og sortere en kø av mulige kjøpere, men det er mitt håp at de lykkes med å finne en kompetent eier, for da kan den eller de ta vare på ideen og tanken bak Amedia.

- Et konsern har ingen sjel
- Vil det være mulig å ivareta Amedia-avisenes sosialdemokratiske verdier og tradisjoner midt oppe i en slik krevende salgsprosess eller vil disse vannes ut ytterligere?

-  Det jeg håper vil bestå, er at avisene fortsatt vil være et demokratisk aktivum, at avisenes redaksjonelle styrke og vilje til være en lokal debattarena ikke svekkes.

- Kan Amedia bli stykket opp i mange biter og solgt til flere investorer?

- Hvis jeg var i skoene til konsernsjef Are Stokstad eller eierne, ville jeg vært helt usentimental når det gjelder å finne en ny eierløsning. Nå handler det om å finne den beste løsningen. Et konsern har ingen sjel eller identitet. Det jeg håper at man greier å beholde er identiteten til aviser som Oppland Arbeiderblad, Nordlys og Fremover. Det er det som blir viktig.

- Har det vært for mye usikkerhet rundt eierskapet i Amedia?

- Nei, eierskapet har aldri vært Amedias problem, sier Amundsen, som mener norsk presse har gjort én viktig, strategisk feil:

- Hvis man ser i bakspeilet, så er det synd at hele den norsk presse, ikke bare Amedia, ikke tok et tydeligere grep mot det som kom av nye løsninger, ny teknologi og ny konkurranse. Det ville ha trigget avisenes posisjon om de hadde møtt utviklingen tidligere enn de gjorde.